Suomesta loppuu kohta lapset, sillä yhä suurempi joukko ihmisiä on päättänyt olla perustamatta perhettä. Mikä on aivan ymmärrettävää! En väitä, että tämä mitään herkkua on, mutta välillä mietin, että mistä jäisin paitsi jos minulla ei olisi lapsia. Hymyistä, naurusta, haleista, syleistä, ensiaskeleita, sanoista. Ja hyvänen aika kun niitä sanoja alkaa tulla - loppua ei näy! Lasten jutut on hulvattomia. Siinä on jotain maagista, miten lapsi alkaa hahmottaa maailmaa. Monet asiat alkavat tuntua mitättömiltä kun ihailee lapsen kanssa tähtitaivasta ja kuuta, vastaan tulevia koiria, ohiajavia rekkoja ja traktoreita! Mutta siis, palataanpa aiheeseen. Esitän alla viisi lapsettomuutta puoltavaa syytä ja omat esimerkkini, miten asian voisi ratkaista:

1. syy: Prisma-käynnit on helvetistä
Vastaus: tämä on aivan totta! Viimeksi tiistaina harpoin eskarilaisen perässä pitkin käytäviä, kun tämä olisi halunnut ihailla L.O.L-krääsää ja yritin mennä häntä hoputtamaan. Lopulta lähdimme kassoille, maksoin sen hetkiset ostokset, vein tytön kotiin ja lähdin vielä lähikauppaan jatkamaan ostoksia.
Ratkaisu: pääasiassa meidän perheen ruokaostokset hoitaa Isäihminen ja tämä on ollut toimiva ratkaisu. Kauppareissut hän tekee pääasiassa illalla ja ostaa muutaman päivän tarpeisiin. Ruokaa tehdään aina pariksi päiväksi kerrallaan ja pakastimessa on jemmassa pinaattikeitto-, pyttipannu-tyyppisiä hätäratkaisuja, jos kaupassa ei ole ehtinyt tai jaksanut käydä. Jos ruokahuolto olisi minun vastuullani, hoitaisin asian luultavasti tekemällä tilauksen netissä ja hakemalla valmiiksi pakatut ostokset. 

2. syy: lasten kanssa matkustaminen on lähes mahdotonta ja ainakin kamalaa
Vastaus: totta ja tarua. Lasten kanssa matkustaminen on ihan mahdollista, ellei välttämättä halua lähteä reppureissulle Aasiaan. Kamalaakin se voi olla, mutta pieni asennemuutos saattaa auttaa asiaan.
Ratkaisu: tee reppureissut ennen perheen perustamista tai sitten kun lapset ovat kasvaneet. Näet, he kyllä kasvavat ja ehkä viisastuvatkin. Joskus heistä itsestään tulee jopa aikuisia ja jos olet kovin nuorena tehnyt lapset, jaksat vielä matkustella kun he jo pärjäävät ilman äitiä tai iskää. Mä sain esikoisen 32-vuotiaana, joten hoidin enimmät matkustelut ennen sitä. Lasten kanssa ollaan piipahdettu ulkomailla, mutta niin lähellä, että muutaman tunnin lentomatka ei vie sydänkohtauksen partaalle. Tällä hetkellä lentäminen aiheuttaa minussa niin suurta ilmastoahdistusta, että viime kesän lomareissu tehtiin autolla ja kotimaassa. Viimeiset kolme reissua olemme tehneet siskoni ja hänen lastensa kanssa. Isommassa porukassa silmäpareja on enemmän, joten yksittäinen vanhempi ei joudu koko aikaa toimimaan valvojana, ruokkijana, nukuttajana ja viihdyttäjänä. Kovin tiukkaa aikataulua ei kannata reissuille buukata vaan mennä flow'n mukana.

3. syy: et pidä lapsista
Vastaus: tämä on ihan hyvä perustelu, eikä ehkä kannata kokeilla, että jos ne omat lapset olisivatkin ne ainoat lapset maailmassa, joista tulet tykkäämään. Lapset ovat äänekkäitä, ärsyttäviä ja vaativia. Toivoisin kuitenkin, että ymmärrät, että me vanhemmat teemme parhaamme, jotta heistä tulisi yhteiskuntakelpoisia kansalaisia. Välillä meidän on vaan pakko esiintyä heidän kanssaan julkisillakin paikoilla, mutta pyrimme kohdentamaan nämä esiintymiset lapsiperheille tarkoitettuihin rientoihin.

Ratkaisu: voit ilahduttaa tuttuja perheitä tarjoutumalla joskus lastenvahdiksi. Sen jälkeen voit taas huokaista helpotuksesta ja todeta, että onneksi mulla ei oo lapsia

4. syy: sopivaa puolisoa ei löydy
Vastaus: hyvää kannattaakin odottaa, "hosues ei tul ko kusipäissi lapsi" sanotaan Turussa. Mä uskon, että sopiva puoliso on täysin mahdollista löytää. Se voi kylläkin olla jotain aivan muuta mitä olet kuvitellut. Mä en koskaan olisi uskonut perustavani perheen itseäni viisi vuotta nuoremman pirkanmaalaisen miehen kanssa, mutta universumi tekee välillä eriskummallisia juttuja. Muistathan kuitenkin nauttia elämästä siitä huolimatta, että perheen perustaminen antaa odotuttaa itseään.

Ratkaisu: miksei Tinderiin tule "palvelua" ihmisille jotka etsivät kumppania perheen perustamiselle. Tätä kai kutsutaan kumppanuusvanhemmuudeksi. Siinä ei siis oleteta suurta rakkautta, vaan jonkinlaista yhteistä säveltä lasten kasvatuksesta ja arjen pyörittämisestä. Yhdessä Frendien jaksossahan Phoebe paljasti tehneensä (muistaakseni) Joeyn kanssa sopimuksen, että jos kummallakaan ei ole kumppania tiettyyn ikään mennessä, he menevät kimppaan. 

5. syy: maailma on liian paha ja maapallo tuhoutuu

Vastaus: totta ja helvetin pelottavaa. Nyt vasta alan tajuta, mitä kaikkia vaaroja ja riskejä tuolla maailmassa onkaan. Onhan meillä vanhemmilla ihan järkyttävän suuri homma pitää lapsemme turvassa ja järjissään. 
Ratkaisu: olen yrittänyt kääntää ajatuksen niin, että lapsissa on se kaikki potentiaali tehdä tästä maailmasta parempi ja turvallisempi elää. Meidän täytyy näyttää vaan esimerkkiä kohtelemalla kanssaihmisiä ja ympäristöämme mahdollisimman hyvin. 

Mistä syystä sinä olet tai et ole halunnut lapsia? 

Blogia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram