Kesän superhelteiden yhteydessä monessa uutisotsikossa alkoi toistua sana ilmastonmuutos. Maalailtiin jopa kauhukuvia siitä, että mitään ei ole tehtävissä, tämä oli nyt sitten tässä, tänne paistutaan kaikki elävältä. Mun mielestäni hätä ei ole vielä tämännäköinen, maapallo ON vielä pelastettavissa. Tarvitaan vain pieniä muutoksia kulutustottumuksissa, joista listasin tähän seitsemän minulle tärkeintä:

1) Osta vain tarpeeseen

Ennen kuin ostat mitään, mieti, tarvitsetko sitä todella? Onko se lähinnä vain kiva omistaa, vai etkö oikeastaan pysty elämään ilman sitä? Otetaan esimerkiksi vaikka juhlavaatteet. Tarvitsetko joka juhliin uuden mekon, vai menisikö joku vanha, mikä jo kaapista löytyy! Mä olen nyt mennyt samalla koltulla kahdet häät ja yhdet rippijuhlat - asusteita olen vain vaihdellut. 

Lainaamalla kaverilta vältyt myös ostamasta itsellesi turhaa. Onko jollain tutullasi joku kiva mekko, mikä menisi sinulle? Monilta paikkakunnilta löytyy vaatelainaamoita. Selvitä, voisitko vuokrata lyhytaikaisesti vaatteen, jonka käyttötarve on väliaikainen! Tai onko kaapissasi vaate, josta et halua luopua, mutta joka tarvitsee korjausta tai pientä tuunaamista? Jos et itse osaa, lähipiiristäsi löytyy varmasti joku joka osaa tai tuntee jonkun joka osaa.

Kun hankit vain sen mitä oikeasti tarvitset, tulet säästäneeksi sekä maapalloa että rahaa!

2) Hanki käytettynä

Jos päädyt siihen, että jokin asia on sinulle välttämätön, pyri löytämään se ensisijaisesti käytettynä. Kysele ystäviltä ja tutuilta, etsi kirppareilta, joita löytyy joka kylästä ja netistä! Tähän saattaa mennä hiukan aikaa, mutta kasvatat samalla omaa kärsivällisyyttäsi ja voit jatkaa sen pohtimista, että miten kipeästi kyseistä asiaa todella tarvitset.

3) Tee itse

Aina ei mieleistä löydy valmiina, joten jos olet kätevä käsistäsi, tee itse. Vaatteita, muita tekstiilejä, kalusteita, sisustusesineitä, leluja ja jopa kosmetiikkaa pystyy tekemään itse. Materiaalia saatat löytää omasta tai tuttujen kotoa, kirppareilta ja kierrätyskeskuksista, luonnosta jne. Jos et usko taitoihisi, aloita pienemmistä projekteista ja jos huomaat että itse tekeminen ei ole sinun juttusi, löytyisikö taas lähipiiristä joku joka ottaisi tehdäkseen. Itse tehden saat varmasti uniikkeja asioita elämääsi tusinatavaran sijaan.

4) Osta kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita

Etsi tuotteita, joita valmistettaessa on annettu jollekin vanhalle asialle uusi elämä. Minulle ehkä tutuin esimerkki tästä on Globe Hope, jonka tuotteisiin on käytetty vanhoja sairaalavaatteita tai turvavöitä yms.

5) Osta kestävää ja vältä kertakäyttöistä

Oli kyse sitten vaatteista tai huonekaluista, kestävät ja pitkäikäiset ovat yleensä kalliimpia. Ajan myötä ne tulevat kuitenkin halvemmiksi ja jos todella maltat kärsivällisesti noudattaa listan kohtaa 1, sinulla tulee olemaan varaa tehdä hintavampia hankintoja. Päivittäisessä kulutuksessa on paljon kertakäyttötuotteita, jotka on mahdollista vaihtaa kestäviin. Minä olen siirtynyt kokonaan kestotuotteisiin vanulapuissa ja terveyssiteissä. Osittain käytössä on kestotalouspaperi, ladattavat paristot ja metalliset juomapillit. Aamukahvin keitän mutteripannussa, jolloin en tarvitse suodatinpussia.

6) Osta mahdollisimman lähellä tuotettua

Tavaran kuljettaminen ympäri maapalloa on äärettömän kuluttavaa. Suosin kotimaassa tehtyjä tuotteita, sen jälkeen Euroopassa. Valmistusmaa kannattaa varmistaa esim. vaatteissa pesulapuista tai myyjältä, sillä moni "lähibrändi" valmistuttaa tuotteensa kuitenkin kaukana. Lähellä tuotettu on jälleen kalliimpaa, mutta kun ostaa vähemmän ja harvemmin, saattaa käydä niin, että raha riittää hyvin ja jää vielä ylikin.

7) Varmista tuotteen eettisyys ja ekologisuus

Olit sitten ostamassa mitä tahansa, uskoakseni aina löytyy ekologinen ja eettinen vaihtoehto! Ekologisuudella varmistetaan se, ettei tuotteen valmistus, kulutus ja kierrätys rasita maapalloa. Eettisyys taas on sitä, että tuotteen valmistuksessa mukana olleet henkilöt saavat työstään asianmukaisen korvauksen. Vaikka päätyisit hankkimaan jonkun kauempana valmistetun tuotteen, on olemassa brändejä, joiden työntekijöille maksetaan tarpeeksi palkkaa, jotta heidän lapsensa eivät joudu raatamaan samoilla tehtailla ja joiden työolot ovat sellaiset etteivät he ole vaarassa menettää henkeään.

Eihän siis vielä menetetä toivoa, vaan aletaan tehdä kaikkemme, jotta maapallo pysyy kondiksessa...ja salaa toivotaan, ettei viime kesän kaltaiset helteet toistu ainakaan ihan yhtä pitkinä!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram