Kirjoitukset avainsanalla mikromuovien välttäminen

Mikromuovit ovat niitä pikkiriikkisiä muovinkappaleita, joita irtoaa materiaaleista ja jotka kulkeutuvat pesuvesien mukana vesistöihin, vesieläimiin, meidän ruokalautasillemme ja lopulta jopa häiriköimään meidän hormonitoimintaa. Sellaisia kivoja! Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen, muovi on yleensä korvattavissa muilla materiaaleilla!

Keittiötarvikkeet

Seuraavan kerran kun menet keittiötarvikeostoksille, älä anna katseesi pysähtyä muovituotteisiin. Tulet löytämään puisia, lasisia ja teräksisiä tuotteita. Sen lisäksi että ne ovat ympäristöystävällisempiä, kukaan ei varmaan voi väittää etteivätkö ne olisi kauniimpiakin!

Lasi

Lasiset säilytyskipot käyvät ruoan säilytykseen jääkaapissa ja pakastimessa. Mä olen löytänyt hyvän valikoiman Ruohonjuuresta ja Biltemasta! Mulla ja lapsilla on lasiset juomapullot. LifeFactoryllä on pulloja joka lähtöön, eri kokoisia ja vaihdettavilla korkeilla. Tuttipulloja on saatavilla myös lasisina! Tehosekoittimen hankinnassa päädyin sellaiseen, missä on lasinen kannuosa, vai miksi sitä sanotaan!

Puu

Puiset leikkuulaudat ja paistinlastat ovat muovisia hygieenisempiä. Muistathan, että puisia välineitä ei saa pestä astianpesukoneessa, sillä ne imaisevat pesuaineen kemikaalit itseensä!

Teräs

Eväsretkelle kulkee mukana Siggin teräksinen juomapullo, joka on lasista kevyempi. Teräksisiä kulhoja voi käyttää leivonnassa, jos on siis innokas leipuri, toisin kuin minä. Niissä saa kauniisti tarjolle hedelmät, naposteltavat ja vaikkapa jälkiruoat.

Vaatteet

Kun siirryt keittiötarvikkeista vaateosastolle, ota huomioon, että tekokuidut sisältävät usein mikromuoveja. Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi (2015) sisältää erinomaisen infopaketin eri materiaaleista. Esim. fleeceneuloksesta kirjoitetaan näin: ”sekään ei ole ongelmaton materiaali, sillä polyester-fleecestä irtoaa pestessä mikrokokoisia muovihiukkasia, jotka päätyvät vesistöihin ja kerääntyvät vesieliöihin”. Vanha kunnon villa on siis järkevin vaihtoehto kerrospukeutumisessa. Kirjassaan Saramäki luettelee luonnonkuituja, kuten puuvilla, pellava, kuituhamppu ja nokkonen (!!???). Ainakin meille kestovaippailijoille yksi tuttu materiaali on bambu! Vilkaisehan siis pesulappua ja välttele ympäristö-epä-ystävällisiä vaatekappaleita.

Kosmetiikka

Kun seuraavaksi päädyt kosmetiikkaosastolle, suuntaa nenä kohti luonnonkosmetiikkahyllyä! Sellainen nimittäin löytyy takuuvarmasti isommista marketeista! Ota kuitenkin huomioon se, että jokaisen iho ei välttämättä kestä kaikkia luonnonkosmetiikkatuotteita, mutta ympäristölle niistä on vähemmän haittaa kuin raskasmetalli/keino/kemikaalikosmetiikasta.

Viime viikkoina on ollut paljon puhetta kesän meikkitrendistä – glitteristä! Sehän on pelkkää muovia ja kulkeutuu eteenpäin kuormittavasti. Eli jos emme halua kesän päätteeksi onkia lautasellemme discopallokaloja, hankitaan biohajoavaa glitteriä. Tai hankkikaa te, mä meikkaan muutenkin niin vähän :D

Lisää muovijätteen vähentämisestä

Aikaisemmassa postauksessani kirjoitin muovin vähentämisestä ja tuli mieleen vielä sellainen, että vauvojen tutithan on yksi ympäristöä kuormittava muovituote! Sille on ekologisempi vaihtoehto luonnonkuminen tutti. Esikoisen vauva-aikana ostin tälle ekokaupasta tällaisen luonnonkumitutin. Se ei ollut kovin iso menestys ja näytti kaiken lisäksi siltä, että vauvalla oli suussaan lavuaarin tulppa! No, muovitutteja ostin sitten luonnonkumisella imuosalla, jotta saatoin keventää omaatuntoani!

Muovien kierrättämiseen yksi lisävinkki, nimittäin tässä uutisessa kerrotaan miten käytetyistä, pestyistä ripsiväriharjoista on apua eläintenhoidossa! Eli jos poikkeatte Korkeasaareen tänä kesänä, siellä varmaan otetaan vastaan noita harjoja mielellään!

Brightvibesin sivuilla on jälleen mainio video, jolla esitellään keinoja vähentää muovijätettä!

Ja muistakaa, että yksikin pieni muutos kerrallaan vaikuttaa!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram