Kirjoitukset avainsanalla jätteen vähentäminen

Mikromuovit ovat niitä pikkiriikkisiä muovinkappaleita, joita irtoaa materiaaleista ja jotka kulkeutuvat pesuvesien mukana vesistöihin, vesieläimiin, meidän ruokalautasillemme ja lopulta jopa häiriköimään meidän hormonitoimintaa. Sellaisia kivoja! Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen, muovi on yleensä korvattavissa muilla materiaaleilla!

Keittiötarvikkeet

Seuraavan kerran kun menet keittiötarvikeostoksille, älä anna katseesi pysähtyä muovituotteisiin. Tulet löytämään puisia, lasisia ja teräksisiä tuotteita. Sen lisäksi että ne ovat ympäristöystävällisempiä, kukaan ei varmaan voi väittää etteivätkö ne olisi kauniimpiakin!

Lasi

Lasiset säilytyskipot käyvät ruoan säilytykseen jääkaapissa ja pakastimessa. Mä olen löytänyt hyvän valikoiman Ruohonjuuresta ja Biltemasta! Mulla ja lapsilla on lasiset juomapullot. LifeFactoryllä on pulloja joka lähtöön, eri kokoisia ja vaihdettavilla korkeilla. Tuttipulloja on saatavilla myös lasisina! Tehosekoittimen hankinnassa päädyin sellaiseen, missä on lasinen kannuosa, vai miksi sitä sanotaan!

Puu

Puiset leikkuulaudat ja paistinlastat ovat muovisia hygieenisempiä. Muistathan, että puisia välineitä ei saa pestä astianpesukoneessa, sillä ne imaisevat pesuaineen kemikaalit itseensä!

Teräs

Eväsretkelle kulkee mukana Siggin teräksinen juomapullo, joka on lasista kevyempi. Teräksisiä kulhoja voi käyttää leivonnassa, jos on siis innokas leipuri, toisin kuin minä. Niissä saa kauniisti tarjolle hedelmät, naposteltavat ja vaikkapa jälkiruoat.

Vaatteet

Kun siirryt keittiötarvikkeista vaateosastolle, ota huomioon, että tekokuidut sisältävät usein mikromuoveja. Rinna Saramäen kirja Hyvän mielen vaatekaappi (2015) sisältää erinomaisen infopaketin eri materiaaleista. Esim. fleeceneuloksesta kirjoitetaan näin: ”sekään ei ole ongelmaton materiaali, sillä polyester-fleecestä irtoaa pestessä mikrokokoisia muovihiukkasia, jotka päätyvät vesistöihin ja kerääntyvät vesieliöihin”. Vanha kunnon villa on siis järkevin vaihtoehto kerrospukeutumisessa. Kirjassaan Saramäki luettelee luonnonkuituja, kuten puuvilla, pellava, kuituhamppu ja nokkonen (!!???). Ainakin meille kestovaippailijoille yksi tuttu materiaali on bambu! Vilkaisehan siis pesulappua ja välttele ympäristö-epä-ystävällisiä vaatekappaleita.

Kosmetiikka

Kun seuraavaksi päädyt kosmetiikkaosastolle, suuntaa nenä kohti luonnonkosmetiikkahyllyä! Sellainen nimittäin löytyy takuuvarmasti isommista marketeista! Ota kuitenkin huomioon se, että jokaisen iho ei välttämättä kestä kaikkia luonnonkosmetiikkatuotteita, mutta ympäristölle niistä on vähemmän haittaa kuin raskasmetalli/keino/kemikaalikosmetiikasta.

Viime viikkoina on ollut paljon puhetta kesän meikkitrendistä – glitteristä! Sehän on pelkkää muovia ja kulkeutuu eteenpäin kuormittavasti. Eli jos emme halua kesän päätteeksi onkia lautasellemme discopallokaloja, hankitaan biohajoavaa glitteriä. Tai hankkikaa te, mä meikkaan muutenkin niin vähän :D

Lisää muovijätteen vähentämisestä

Aikaisemmassa postauksessani kirjoitin muovin vähentämisestä ja tuli mieleen vielä sellainen, että vauvojen tutithan on yksi ympäristöä kuormittava muovituote! Sille on ekologisempi vaihtoehto luonnonkuminen tutti. Esikoisen vauva-aikana ostin tälle ekokaupasta tällaisen luonnonkumitutin. Se ei ollut kovin iso menestys ja näytti kaiken lisäksi siltä, että vauvalla oli suussaan lavuaarin tulppa! No, muovitutteja ostin sitten luonnonkumisella imuosalla, jotta saatoin keventää omaatuntoani!

Muovien kierrättämiseen yksi lisävinkki, nimittäin tässä uutisessa kerrotaan miten käytetyistä, pestyistä ripsiväriharjoista on apua eläintenhoidossa! Eli jos poikkeatte Korkeasaareen tänä kesänä, siellä varmaan otetaan vastaan noita harjoja mielellään!

Brightvibesin sivuilla on jälleen mainio video, jolla esitellään keinoja vähentää muovijätettä!

Ja muistakaa, että yksikin pieni muutos kerrallaan vaikuttaa!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lomareissun päätarkoitus on ottaa rennosti, mutta tällainen ekohippi-ihminen tuntee väkisinkin lievää ahdistusta kun kohteessa ei harrasteta minkäänlaista kierrätystä. Sinne samaan roskikseen menevät metallit, lasit, ruoantähteet ja muut. En tullut edes ajatelleeksi, että olisin voinut matkan aikana huolehtia edes jollain tasolla jätteen vähentämisestä. Vasta jälkeenpäin tuli mieleen ainakin seuraavat jutut:

Muovipussit – kauppaostokset pakattiin aina muovipusseihin, kun ei ollut omia ostoskasseja mukana. Muutama kangaskassi tai vastaava ei olisi paljoa laukussa painanut! Yksi vaihtoehto olisi matkustaa vaikkapa Ranskaan, jossa muovipussit on kielletty ja muoviset kertakäyttöastiat ja sen sellaiset kielletään!

Kertakäyttövaipat – kotioloissa pidän Pojalla kestovaippoja. Ellei muuten, niin ainakin yksi vaippa per päivä on kestovaippa! Olen iskostanut takaraivooni, että ”yksikin kestovaippa päivässä on 365 vaippaa vähemmän vuodessa kaatopaikalla”. Matkustaessa täytyy miettiä, miten vaippojen säilytys ja pesu onnistuu. Tähän olisi varmasti saanut vinkkejä vaikkapa Facebookin kestoiluryhmistä, kun vain olisi tajunnut kysyä! (toinen juttu olisi ollut se, että Isäihminen olisi pitänyt vakuuttaa, että kestovaippojen raahaaminen ulkomaille olisi hyvä idea!)

Vesipullot – hanavettä ei voinut kohteessa juoda, joten vettä oli kannettava kaupasta! Meillä on ollut tapana ostaa mahdollisimman isoja pulloja, jolloin suhteessa jätettä syntyy vähemmän. Mukana oli yksi oma juomapullo, teräksinen sellainen, jota on kevyt kuljettaa. Omassa juomapullossa vettä kulki mukana altaalle ja kävelyretkille, ettei tarvinnut valtavaa 1,5 litran pulloa raahata eikä toisaalta ostaa pieniä pulloja! Omia juomapulloja olisi voinut olla mukana useampikin.

On yksi asia, minkä kulutuksen olen saanut loppumaan kokonaan ja siirtynyt kestotuotteisiin. Se on vanulaput! Ostin muistaakseni Pajumajasta pinon kestovanulappuja ja jokin aika sitten ompelin sellaisia itse vanhasta t-paidasta. Niillä puhdistan silmämeikin rippeet, pyyhin kasvoveteen kostutetulla kasvot ja poistan kynsilakan. Käytetyt pesen pesupussissa 60 asteessa!

Pikku askelin, kohti ekologisempaa elämää!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram