Kirjoitukset avainsanalla kestävä kehitys

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, miten paljon meidän perheessä tuotetaan jätettä. Törmäsin blogiin nimeltä Trash is for Tossers. Vaikka en kauheasti arvosta sitä, että bloggaaja Lauren Singer kutsuu meitä jätteen tuottajia ääliöiksi (=tosser), on mimmillä kuitenkin ajatusta!

Nykypäivänä lähes kaikki kotiin kannettava materiaali on mahdollista kierrättää! Mä ajattelen, että jätettä syntyy kuitenkin valmistusvaiheessa, siitä syystä haluaisin päästä mahdollisimman vähällä roskaamisella. Tällä videolla esitellään 8 keinoa muoviroskan vähentämiseen. Mulle tulee omasta elävästä elämästäni mieleen seuraavat keinot:

Muovipussitviime jutussani jo kirjoitin tästä, eli kauppareissuille kangaskassi mukaan! Hedelmä- ja vihannespussien sijaan monessa kaupassa on jo saatavilla paperipusseja. Nettiruokaostoksetkin saa pyytämällä pakatuiksi ilman muovia (ainakin siellä mistä minä tilaan!)

Vaipat – tätäkin sivusin jo edellisessä kirjoituksessa, eli kestovaipat on oikea vastaus. Nykyään kertakäyttövaipat päätyvät monessa paikassa poltettaviksi, mutta silti kestoilua voi perustella sillä, että kertakäyttövaippojen valmistuksessa syntyy kuitenkin jätettä ja päästöjä!

Liivinsuojat – imetysaika on jo ohi, mutta mainittakoon, että tuolloin käytin pelkästään kestoliivinsuojia, kertakäyttöisiä en ostanut ollenkaan!

Terveyssiteet – olen opetellut käyttämään kuukautiskuppia, joten terveyssiteitä tarvitsee koko ajan vähemmän.  Toivon pääseväni niistä pikkuhiljaa kokonaan eroon ja olen ostanut kestositeitä ja –pikkuhousunsuojia. Näppärä nainen ompelisi nämä itse!

Pesuaineiden pakkaukset – shampoot, saippuat ja tiskiaineet ostan täyttöpusseissa. Muovijätettä syntyy kyllä, mutta vähemmän. Seuraava askel olisi siirtyä käyttämään kokonaan esim. palasaippuaa, shampoosaippuaa ja itse tehtyä tiskiainetta! Hiustenpesuunkin löytyisi tarvikkeet ruokakaapista ja aivan hard core-ekohipit pesee hiukset pelkällä vedellä.

Hammasharjat – ekokaupoista on saatavilla kompostoituvia bambuhammasharjoja tai hammasharjojen vaihtopäitä. Kuten kestovaippojen kohdalla, tässäkin olen vähän sekakäyttäjä. Pelkän bambuhammasharjan takia en lähde ajelemaan ekokauppaan tai tilaamaan netistä!

Tiskiharja ja wc-harja – näistä on olemassa versioita, joihin saa ostettua vaihtopäitä. Eivät täysin muovittomia, mutta vähemmän-muovisia. Ekokaupoissa on saatavilla bambutiskiharjojakin!

Vappuhuiska – vappu tulee joka vuosi ja viime vappuna kokeilin itse tehtyä huiskaa, ihan ilman muovia!

Kommentit (2)

Emmiinan äiti
1/2 | 

Yksi isoin muoviroskan tuottaja on elintarvikepakkaukset. Tiski/hammasharjaa vaihdetaan kuitenkin harvemmin, mutta ruokapakkauksia menee roskiin päivittäin. Muovia on tosi helppo välttää (ja usein tulee myös edullisemmaksi) ostamalla lihatuotteet ja kalat lihatiskistä! Myös jugurtti kannattaa ostaa isommissa paketeissa eikä pieniä muovipurkkeja. Kastikkeet kannattaa tehdä itse eikä ostaa muovipulloja/purkkeja. Olen tehnyt itse jopa ketsuppia ja tulee paljon parempaa ja terveellisempää :). Rasiamargariini kannattaa vaihtaa voihin, sekin on terveellisempää sekoitettuna esim lasipullossa ostettuun oliiviöljyyn. Paljon muitakin vinkkejä varmasti löytyy :).

Myös isoja määriä muovia menee hukkaan esimerkiksi huonekaluissa/niiden pakkauksissa. Fiksu varmasti vältteleekin perinteisiä puutarhan muovituoleja mutta entäs esimerkiksi matot? Muovimattoja löytyy monesta taloudesta! Niissä kannattaa myös olla tarkkana. Ja valita tietenkin mahdollisimman vähän pakattu uusi huonekalu. Kirppariltahan löytää jopa ilman paketteja ;).

Niin ja niistä hammasharjoista vielä, kannattaa tarkistaa että ovat Suomen hammaslääkäriliiton suosittelemia - iso osa ei noista luomuharjoista ole syystä tai toisesta...

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Moi Emmiinan äiti ja kiitos kommentista!

Olet ihan oikeassa noista elintarvikepakkauksista. Meillä niistä kertyy ihan hirveästi jätettä, mikä onneksi nykyään voidaan kierrättää! Se on ehdottomasti asia, missä meidän perheen pitäisi skarpata. Ympäri Eurooppaa on avattu Package Free-kauppoja, odottelen, koska sellainen rantautuisi Suomeen :) 

Enpä tullut tuota luomuhammasharja-asiaa edes ajatelleeksi, kiitos vinkistä!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lomareissun päätarkoitus on ottaa rennosti, mutta tällainen ekohippi-ihminen tuntee väkisinkin lievää ahdistusta kun kohteessa ei harrasteta minkäänlaista kierrätystä. Sinne samaan roskikseen menevät metallit, lasit, ruoantähteet ja muut. En tullut edes ajatelleeksi, että olisin voinut matkan aikana huolehtia edes jollain tasolla jätteen vähentämisestä. Vasta jälkeenpäin tuli mieleen ainakin seuraavat jutut:

Muovipussit – kauppaostokset pakattiin aina muovipusseihin, kun ei ollut omia ostoskasseja mukana. Muutama kangaskassi tai vastaava ei olisi paljoa laukussa painanut! Yksi vaihtoehto olisi matkustaa vaikkapa Ranskaan, jossa muovipussit on kielletty ja muoviset kertakäyttöastiat ja sen sellaiset kielletään!

Kertakäyttövaipat – kotioloissa pidän Pojalla kestovaippoja. Ellei muuten, niin ainakin yksi vaippa per päivä on kestovaippa! Olen iskostanut takaraivooni, että ”yksikin kestovaippa päivässä on 365 vaippaa vähemmän vuodessa kaatopaikalla”. Matkustaessa täytyy miettiä, miten vaippojen säilytys ja pesu onnistuu. Tähän olisi varmasti saanut vinkkejä vaikkapa Facebookin kestoiluryhmistä, kun vain olisi tajunnut kysyä! (toinen juttu olisi ollut se, että Isäihminen olisi pitänyt vakuuttaa, että kestovaippojen raahaaminen ulkomaille olisi hyvä idea!)

Vesipullot – hanavettä ei voinut kohteessa juoda, joten vettä oli kannettava kaupasta! Meillä on ollut tapana ostaa mahdollisimman isoja pulloja, jolloin suhteessa jätettä syntyy vähemmän. Mukana oli yksi oma juomapullo, teräksinen sellainen, jota on kevyt kuljettaa. Omassa juomapullossa vettä kulki mukana altaalle ja kävelyretkille, ettei tarvinnut valtavaa 1,5 litran pulloa raahata eikä toisaalta ostaa pieniä pulloja! Omia juomapulloja olisi voinut olla mukana useampikin.

On yksi asia, minkä kulutuksen olen saanut loppumaan kokonaan ja siirtynyt kestotuotteisiin. Se on vanulaput! Ostin muistaakseni Pajumajasta pinon kestovanulappuja ja jokin aika sitten ompelin sellaisia itse vanhasta t-paidasta. Niillä puhdistan silmämeikin rippeet, pyyhin kasvoveteen kostutetulla kasvot ja poistan kynsilakan. Käytetyt pesen pesupussissa 60 asteessa!

Pikku askelin, kohti ekologisempaa elämää!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram