Kirjoitukset avainsanalla vauvan rauhoittelu

Osallistuin koulutukseen nimeltään Happiest Baby. Koulutuksessa käytiin läpi vauvojen rauhoittelumenetelmä, joka on meille rantautumassa Amerikasta. Kouluttajana toimi TtM, kätilötyön lehtori (TAMK) Elina Botha, joka on tällä hetkellä ainoa tämän menetelmän sertifioitu kouluttaja Suomessa!

Menetelmässä käydään läpi viisi eri ”askelta”, aina tietyssä järjestyksessä, jotta vauva saadaan rauhoittumaan. Näitä viittä askelta kutsutaan termillä The 5 S’s ja nuo viisi S:sää tulee englannin kielen sanoista Swaddling=kapalointi, Side/Stomach=kylki/vatsa, Shhhh=hyssyttely, Swinging=keinuttelu ja Sucking=imeminen.

Menetelmästä löydät (englanninkielistä) tietoa näiltä nettisivuilta ja erityisesti tästä linkistä voit lukea lisää The 5 S’stä. Lisäksi Facebookista löydät Happiest Baby-sivut. Suomeksi menetelmästä löytyy materiaalia TAMKin nettisivuilta ViVa - Viisaat Valinnat-hankkeen kautta. ViVa - Viisaat Valinnat-hankkeen YouTube-kanavaan kannattaa tutustua. Tällä videolla lisää rauhoittamismenetelmästä. Seuraava Happiest Baby-koulutus pidetään TAMKissa syksyllä 2017.

Kerron alla parhaani mukaan menetelmästä sen, mitä koulutuksessa opin:

1) Kapalointi – vauvoja on kapaloitu vuosisatoja ja kapaloidaan edelleen, tässä ei ole mitään uutta. Mutta kapalointi on ensimmäinen askel tässä rauhoittelumenetelmässä. Vauva kapaloidaan neliönmallisella, mieluummin hieman joustavalla kankaalla, esim. flanelli. Vauva saattaa vastustella kapalointia, joten tämä vaatii totuttelua sekä vauvalta että vanhemmilta.

Tätä kapalointia kutsutaan nimellä DUDU Swaddle (lyhennys sanoista down, up, down, up) ja täältä löytyy siihen ohjeet. Tällä videolla kapalointi näytetään käytännössä.

2) Kylki/vatsa – vauvoilla on rauhoittumisrefleksi. Tuo refleksi toimii vain kun niin sanotusti osutaan oikeaan kohtaan. Samoin kuin lääkäri kopauttaa polvea löytääkseen oikean kohdan, jolloin refleksi suoristaa jalan. Kapaloitu vauva tarvitsee oikean asennon, jotta rauhoittumisrefleksi käynnistyy. Se löytyy usein kääntämällä vauva kylkiasentoon, lähes vatsalleen! HUOM! Tämä asento on ainoastaan vauvan rauhoittumiseen! Vauva nukutetaan aina selällään!

3) Hyssyttely – kun vauva itkee, vaistomaisesti alamme hyssyttää, shhhh! Vauva rauhoittuu, mitä kovempi tuo ääni on. Hyssyttely täytyy olla äänenvoimakkuudeltaan kovempi kuin vauvan itku! Hyssyttelyyn toimii kodinkoneiden äänet – imuri, fööni, mikroaaltouuni, liesituuletin, radion kohina kanavien välissä! Ja kukapa ei olisi kuullut vauvasta, joka rauhoittui päästessään autoajelulle! Älypuhelimeen on saatavilla sovelluksia, joilla voi soittaa rauhoittumiseen tarkoitettuja ääniä, kuten White Noise!

Tällä videolla näytetään muutamia esimerkkejä menetelmän käytöstä!

4) Keinuttelu – vauvan keinuttelu ja hytkyttely tulee niin ikään melko luonnostaan! Melko nopea hytkyttely toimii aluksi ja liikettä voi hidastaa vauvan alkaessa rauhoittua! HUOM! Vauva ravistelu on erittäin vaarallista, joten keinuttaminen ja hytkyttely täytyy tehdä hyvin varoen. Jos tunnet, että omat voimasi eivät riitä, pyydä ehdottomasti apua!

5) Imeminen – tämä on yksi vastasyntyneen perustarpeista. Tarpeen tyydyttämiseen voi tarjota rintaa, jopa omaa sormea tai tuttia. Tutin käyttöä suositellaan aloitettavaksi vasta sitten kun imetys sujuu! Tutin käytössäkin on pari kikkaa, jolla siitä saa parhaan hyödyn: tutti tulisi laittaa vauvan suuhun posken kautta, ei suoraan suuhun työntämällä. Kun vauva ottaa tutin, sitä tulisi yrittää vetää pois, jolloin vauva tiukentaa otettaan tutista – ei siis niin, että väkisin pidetään tuttia suussa!

Miltä kuulostaa?

Se, mihin tämä menetelmä perustuu, oli mielestäni kiehtovaa! Menetelmän kehittänyt Tri Harvey Karp on tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, että jotkut vauvat syntyvät liian aikaisin! Nämä vauvat tarvitsisivat vielä yhden kolmanneksen (4th trimester) kohdussa. Sehän ei ole mahdollista, joten synnyttyään vauvoille luodaan olosuhteet, jotka muistuttavat mahdollisimman paljon kohtuolosuhteita. Kapaloinnilla annetaan tunne ahtaasta mutta turvallisesta kohdusta, hyssyttelyllä luodaan kohdun äänimaailma, keinuttelulla jäljitellään äidin liikkeitä, joihin vauva on tottunut kohdussa ollessaan. Imemistarpeen vauva tyydyttää kohdussa ollessaan omia sormiaan imemällä. Mietitään vielä sitä autoajelua, jolla vauva rauhoittui – asento turvakaukalossa, liike, moottorin ääni!

Kuvassa Tri Harvey Karp

Täytyy sanoa, että olin jokseenkin vaikuttunut! Koulutuksessa saimme kokeilla kapalointia kädestä pitäen ja kotiin viemisiksi dvd:n The Happiest Baby on the Block (jutun pääkuvassa). Dvd:n mukana tuli soundtrack, jolla soitetaan rauhoittavia ääniä – mm. tuo White Noise.

Muutama varteenotettava asia jäi minulle mieleen koulutuksesta:

- Tämä menetelmä ei poissulje niitä rauhoittamismenetelmiä, mitä vanhemmat käyttävät ja mitkä toimivat, vaan tämän voi ottaa niiden rinnalle!

- Jos lapsi heräilee herkästi öisin, kannattaa varmistaa, että huone on täysin pimeä! Joillain lapsilla pieninkin valo verhonraosta tai jonkin laitteen valmiusvalo häiritsee melatoniinin tuotantoa niin että uni keskeytyy.

- Tasainen ääni makuuhuoneessa voi auttaa minkä ikäistä tahansa nukkumaan paremmin, jopa aikuista. Se voi olla radion kohina, White Noise-ääni, tuulettimen hurina tai vastaava!

- Vauva menee usein yöunille ennen vanhempiaan. Vaikka ei täysin vauvantahtista olisikaan, äiti voi halutessaan syöttää vauvan vielä ennen kuin menee itse nukkumaan. Tällä lailla äidin uni ei keskeydy ikävästi juuri kun olisi saanut unen päästä kiinni.

- Melko yleinen neuvo taitaa olla, että lapsi on hyvä opettaa nukahtamaan itsekseen. Kouluttaja sanoi jotenkin näin: ”ei kielletä vanhemmilta sitä kokemusta, kun oma lapsi nukahtaa syliin, sillä se on ehkä parasta mitä tässä maailmassa voi olla”. Minusta tämä oli jotenkin niin kauniisti sanottu, että ihan liikutuin hänen sen sanottuaan. Kun syliin nukahtaneen vauvan sitten laskee sänkyyn, tätä voi varovasti herättää sen verran, että vauva ymmärtää olevansa nyt sängyssään. Tällä tavoin vältetään se, että vauva herää eri paikasta, mihin on nukahtanut ja säikähtää sitä!

Itse koulutuksessa oli mukavan rento tunnelma, tykkäsin kouluttajan tyylistä ja huumorista sekä käytännön esimerkeistä. Vaikka itselläni ei enää vauvoja olekaan, koin saavani erittäin hyvää tietoa ja vinkkejä lapsiperheen arkeen! Ainakin sen, että yksin ei tarvitse pärjätä, se on jopa vähän luonnotonta! Ja että vanhemmuus on jatkuvaa opettelua, mutta harjoitus tekee mestarin!

TAMKissa järjestetään seuraava Happiest Baby-koulutus ensi syksynä! Jos olet kiinnostunut koulutuksesta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen taru.orell@tamk.fi

Jos haluat lisätietoa menetelmästä sekä koulutuksesta, voit laittaa sähköpostia osoitteeseen elina.botha@tamk.fi

Kuvassa Happiest Baby-kouluttaja Elina Botha ja tyytyväinen pienokainen

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram