Kirjoitukset avainsanalla somevapaa sunnuntai

Mä olen vissiin vähän koukussa kaikenlaisiin haasteisiin. En nyt puhu mistään Facebookin arkikuvahaasteista, vaan sellaisista, missä täytyy oikeasti pistää vähän itseänsä likoon. Taidan olla siis vähän yllytyshullu! Eilen illalla aloin Isäihmiselle ehdottelemaan - ja se oli heti mukana! Siis sellaisessa mun omakeksimässä haasteessa (mitähän te luulitte mun ehdotelleen, senkin ;))!! Haasteen nimi on Someton Sunnuntai!

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston viimevuotinen kampanja Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa herätti monenlaisia tunteita. Vanhemmatko välinpitämättömiä? Vanhemmatko väkivaltaisia, kun eivät huomioi lapsiaan tarpeeksi? Kampanjaa kommentoi Ilkka Jauhiainen Talouselämä-lehdessä näin: "Yle kertoi jo vuosi sitten, että puheterapiaan tuodaan yhä enemmän lapsia, joille ei olla puhuttu tarpeeksi.  Vanhemmat ovat roikkuneet liikaa sosiaalisessa mediassa". Ja näin: "Kun some tunkeutuu jokaiseen hetkeen niin monessa perheessä se on oikeasti ongelma, varsinkin sellaisissa perheissä joissa vanhemmat tuppaavat muutenkin unohtamaan lapsensa."

Paras tapa osoittaa, että somenkäyttö ei ole ainakaan mulle ongelma, on se, että on käyttämättä sitä! Mietin jo viime vuonna sellaisen somettoman päivän pitämistä, mutta nyt jatkojalostin ideaa niin, että somevapaa päivä toistuu säännöllisesti. Se alkaa jo tulevana sunnuntaina ja toistuu aina joka kuun viimeisenä sunnuntaina. Eli yksi päivä kuukaudessa. Naurettavan vähän. Kyllähän siihen pystyy kuka vaan! 

Vähän niinkuin alkoholin kanssa. Jos alkoholi ei ole ongelma, tipattoman tammikuun viettäminen on lasten leikkiä. Eli jos ei pysty pitämään tipatonta, onko kyse vain siitä, ettei pysty myöntämään käyttävänsä liikaa alkoholia? Sama periaate: jos pystyt pitämään yhden somevapaan päivän kuukaudessa, olet kai kohtuukäyttäjä!

To be mom-blogaaja kirjoitti marraskuussa em. kampanjasta näin: "on myös meitä (tai ainakin minä) jotka roikkuvat ihan liikaa facebookissa, instagramissa ja verkkokauppojen sivuilla. Käytän ihan liikaa älylaitteita ja myönnän sen. Ja se on pois ajasta lapseni kanssa. Kuinka monta katsekontaktia ja hymyä menetän kun tuijotan puhelinta?" Täytyy sanoa, että rohkea tunnustus ja arvostan sitä! 

Someton Sunnuntai menee siis näin: sosiaalisen median käyttö on kielletty. Sen sijaan puhelinta saa käyttää siihen, mihin se alunperin on tarkoitettu - puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen. Tekstiviestitkin kai voidaan sallia. Sähköposti varmaan myös. Ja okei, valokuvia saa ottaa, mutta niitä ei saa tuon vuorokauden aikana julkaista somessa! Miltä kuulostaa?

Mitä sitten voi tehdä - pari ehdotusta:

Soita ystävällesi!

Käy kylässä!

Kutsu vieraita!

Lähde ulkoilemaan!

Lähde leffaan!

Lue kirjaa!

Lue sanomalehteä! 

Lähde kirjastoon! 

Puhu ihmisille kasvotusten (aviomiehen suosikki)!

Jos et tiedä jotain asiaa, kysy joltain!

Pelaa lautapelejä!

Lisää ehdotuksia saa lähettää! Kommentoi alle, oletko mukana vai nou?

Kommentit (2)

Obladii
1/2 | 

Someton SUNNUNTAI? Niin että kaikkina muina päivinä voi roikkua somessa tasan niin paljon kuin huvittaa. Ei se lapsen kannalta ole kuin sanahelinää. Meillä aikuiset eivät käytä älypuhelimia kotona. Työ- ja huviasiat hoidetaan läppärillä, mikä on paitsi paljon nopeampaa, myös konkreettisempaa ajankäytön kannalta. Koneen kansi kun sulkeutuu, ei sitä tarvitse enää avata. Läppärit ja älypuhelimet eivät myöskään kuulu a) keittiöön, b) sohvalle ja c) makuuhuoneeseen. Ihan simppeliä.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016
2/2 | 

Moi Obladii!

Olen aivan samaa mieltä, ettei älylaitteita pitäisi muutenkaan olla jatkuvasti räpläämässä. Tää haaste lähti tavallaan siitä, että kuinka moni pystyy olemaan yhden päivän kokonaan ilman! Eli voi itse kokeilla ja jos onnistuu, niin sehän on hyvä. Jos ei, niin olisi varmaankin syytä tarkastella somenkäyttöään ja miettiä, että meneekö se jo riippuvuuden puolelle! Tarkoitus on saada lukijat ajattelemaan asiaa ja sitä kautta ehkä oivaltamaan jotain!

Teidän perheessä somen käyttö näyttää olevan hyvin hallinnassa, siitä voisi jo moni ottaa oppia :)

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram