Kirjoitukset avainsanalla Leivonta

Kerta se on ensimmäinenkin – se, että julkaisen leivonta-aiheisen kirjoituksen. Leivon nimittäin erittäin vähän. Kyllä mä siitä ihan tykkään, mutta olen huono tekemään yhtään mitään, jos tiedän etten saa tehdä sitä ilman keskeytyksiä. Kahden pienen lapsen äitinä tämä tarkoittaa sellaisten omien juttujen, kuten tavaroiden tai paikkojen järjestämisen, ompelemisen, leipomisen tai vaikkapa kosmetiikkakokkailujen tekemistä erittäin harvoin. Paitsi, että viime viikolla leivoin. Ja itse asiassa tänään tein sen verran kosmetiikkakokkailua, että vatkasin sheavoista ja oliiviöljystä sopivan seoksen. Aineksia käytin kutakuinkin tämän ohjeen mukaan. Tuo seos on ehdoton kylmän ilman aiheuttamalle kuivalle ja halkeilevalle iholle!

Viime viikolla totesin että metsäretkellä poimimamme litran verran puolukoita ei ollut hävinnyt jääkaapista ja ne oli pakko käyttää, ennemmin kuin heittää menemään! Aloin etsiä sopivaa ohjetta. Isännällä on joku proteiinitankkaushässäkkä menossa eli maitorahkaa löytyi. Samoin piimää, jota olin kauniisti pyytänyt miestäni ostamaan. Olin ajatellut että pojan olisi helpompi opetella juomaan nokkamukista piimän kanssa. Tein piirakan tällä ohjeella. Olen välillä korvannut vehnäjauhot tattarijauhoilla. Ystäväni ei voi syödä vehnää, joten olen kokeillut tattarijauhoja ja mielestäni onnistunut ihan hyvin. Vehnäjauhojen korvaamisesta muilla jauhoilla, löytyi hyvä listaus täältä.

Olen myös etsiskellyt ”terveellistä” sokeria. Tuo samainen ystäväni, joka ei siedä vehnää, ei myöskään saa syödä sokeria. Makeutta saa joihinkin leivonnaisiin banaanilla, mangolla ja muilla hedelmäsoseilla, joita löytyy kätevästi vauvansosehyllyiltä. Ihan sokerikakkutaikinaa ei tosin taida saada tehtyä ilman sokeria. Tässä piirakkaohjeessa on sokeria, mutta olen valinnut luomuruokosokerin – ja tietysti Reilun Kaupan. Sokeri on karkeampaa ja sellaista beigenruskeaa, mutta mun mielestä ei ole maultaan poikennut tavissokerista!

Ja sitten itse leipomistilanteeseen. Sesse on kuitenkin niin iso tyttö ja innokas apulainen, että olen antanut periksi, ja ottanut hänet apulaiseksi leipomishommiin. Vaikka hermothan siinä menee. Tällä kertaa tein niin, että sen sijaan että antaisin likan sekoittaa jotain ”oikeita” aineksia, annoin hänelle oman kipon, johon kaadoin pohjalle jauhoja sen verran että niitä sai sekoiteltua. Sain kuin sainkin leipoa rauhassa kun lapsi sekoitteli pelkkiä jauhoja. Eikä mua haittaa se sotku mikä syntyy kun kolmevuotias sekoittaa jauhoja. Meillä on imuri ja siivousrättejä.

Valmiista tuotoksesta en saanut kuvaa. Juuri kun olin ottamassa piirakkaa uunista, paikalle viipotti apulainen nro 2, iältään 11 kuukautta. Unohtui kuvaamiset kun piti varoa yhdistelmää kuuma uuni ja vauva. Lisäksi mulla oli kiire Blogikouluun eli ei sitten tullut kuvaa, ei. Mutta leipokaapa itte, niin näette minkänäköinen on ;D

Piirakkaan tuli:

3 3/4 dl vehnäjauhoja – jotka voi korvata esim. tattarijauhoilla (1 dl=3/4 dl)

1 1/2 dl sokeria – jotka olen korvannut luomuruokosokerilla

1 tl soodaa – jota mulla tietenkin on, kun teen siitä ja vedestä ihonkuorinta-ainetta

1 tl vanilliinisokeria

1/2-1 tl kanelia

2 1/4 dl piimää

1/2 dl juoksevaa rasvaseosta

Pinnalle

200 g (n. 4 dl) puolukoita (pakaste) - mä käytin tuoreita puolukoita

1 prk (250 g) maitorahkaa

1 kananmuna

1/2 dl sokeria

 

"Valmistus

Sekoita jauhot, sokeri, sooda, vanilliinisokeri ja kaneli keskenään. Sekoita joukkoon piimä ja rasva.

Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm).

Ripottele kohmeiset marjat tasaisesti taikinan pinnalle.

Sekoita rahka, muna ja sokeri keskenään. Lusikoi rahka piirakan päälle ja levitä tasaiseksi.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä. Tarjoa kahvin tai teen kanssa."

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat