Kirjoitukset avainsanalla lasten nukkuminen

Meillä on kaksi hyvin nukkuvaa lasta. Meillä on myös kaksi hyvin nukkuvaa aikuista. Kerron, miten me olemme saaneet lapset nukkumaan läpi yön (ja miten nukumme itse helposti 7-8 tuntia)! Perheet ovat kuitenkin erilaisia. Meidän keinot eivät varmaankaan sovi kaikille, mutta jos näistä joku saa vinkkiä omiin tottumuksiinsa, niin mikäs sen parempi! Ja mikään muutos ei tapahdu yhdessä yössä - eikä ihan kahdessakaan…

Päivärutiinit

Uskoisin, että sillä mitä päivisin touhuamme, on vaikutusta myös yöuniin. Kerroin jo täällä meidän tavallisesta päivä- ja viikko-ohjelmasta. Se ei juuri ole muuttunut. Blogissa Älyllistä äitiyttä pidettiin unikoulua alkuvuodesta! Osassa 2/3 puhuttiinkin tuosta päivärytmin tärkeydestä. Tämä unikoulu oli lähinnä vanhemmille, mutta joitain neuvoja voi hyvin soveltaa lasten kohdalle!

Sellaisina päivinä, jolloin ollaan enimmäkseen kotona, ohjelma etenee hyvin lapsentahtisesti. Ainoastaan ulkoiluista päätämme me vanhemmat – jostain syystä Sesse ei millään haluaisi lähteä pihalle, liekö syynä kurahousut, vaikken ole häntä pakottanut niitä aina laittamaan. Lapset leikkivät melko lailla omiaan. Sesse pyytää välillä saada askarrella ja välillä, että lukisin kirjaa tai laittaisin musiikkia. Viime aikoina yhdeksi yhteiseksi rutiiniksi on muodostunut välipalan jälkeinen lepohetki. Tuossa hetkessä minä pötkötän ja lapset pyörivät, pomppivat, piiloutuvat ja painivat meidän sängyssä. Saatan jopa hetkeksi ummistaa silmiäni.

Ruoka

Säännöllinen ruokarytmi ja terveellinen ruokavalio pitää meidät käynnissä. Meidän perhe syö viisi kertaa päivässä – aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Jokaisella aterialla on jotain seuraavista: marjoja, hedelmiä, kasviksia ja nimenomaan tuoreita sellaisia – tai no, marjat ovat pakkasesta. Olemme sekasyöjiä eli menee lihaa siinä missä kalaa ja kasviksia. Pyrimme syömään kalaa 1-2 kertaa viikossa ja olemme lisänneet kasvisruoan määrää. Viljatuotteet syödään täysjyvänä eli leipä, pastat, riisi yms. Juomana menee maito, vesi tai laimea mehu. Mehuksi ostan täysmehua kahden desin purkeissa, sitä menee niin vähän. Senkin vähän laimennan vielä vedellä. Itseni olen saanut juomaan enemmän vettä lorauttamalla hiukan sitruunamehua joukkoon. Olisin muuten aivan onneton vedenjuoja!

Meillä ei juurikaan syödä sokeripitoisia herkkuja. Herkut kuuluvat erikoistilanteisiin, kyläilyihin, kahvitteluihin, juhliin. Itse olen korvannut karkinsyönnin pähkinöillä ja tummalla suklaalla! 80% tumma suklaa alkaa olla jo niin ytyä, ettei koko levyä pysty vetämään kerralla! Marikainen kirjoitti täällä, miten he vähensivät sokerin määrää arjessa! Rasvan ja suolan osuus taitaa meidän ruoissa olla myös melko vähäinen.

Tv ja älylaitteet

Meillä katsellaan piirrettyjä aamulla 0-2 tuntia ja alkuillasta Pikku Kakkosta. Muun ajan tv on lähes poikkeuksetta kiinni. Yksin asuessani, vuosia sitten, tv oli aina auki taustahälynä. No, nykyään ei paljon taustahälyä tarvita! Viikonloppuisin olemme ottaneet tavaksi katsoa jonkun lasten elokuvan. Tabletti on lasten käytössä harvemmin kuin kerran kuussa. Älypuhelimia me vanhemmat selailemme lähinnä Pikku Kakkosen aikaan. Muun ajan lapset saavat meidän jakamattoman huomiomme. Älylaitteiden vaikutuksesta lasten ja vanhempien väliseen vuorovaikutukseen voi lukea mm. tästä artikkelista.

Iltarutiinit

Meidän lasten nukkumaanmenorituaali on samanlainen joka ilta. Se alkaa seitsemän maissa iltapesuilla, jatkuu iltapalalla, jonka jälkeen käydään hammaspesulla. Hampaat puhtaina kömmitään peteihin ja jompikumpi meistä lukee iltasadun. Sadun ja iltapusujen jälkeen Sesse haluaa vielä sänkyynsä valikoiman kirjoja, joita lueskelee Olaf-lampun valossa – lamppu sammuu ajastimella 30 minuutin jälkeen. Taustalle laitan satu-CD:n tai tuutulaulu-CD:n soimaan. Välillä Sesse hakee Elsa- ja Anna-nuket sänkyyn ja leikkii hetken. Poika höpöttelee omiaan, naureskelee, lauleskelee ja lopulta nukahtaa. Tähän menee korkeintaan puolisen tuntia.

Nukahtaminen

Olemme totuttaneet lapset hyvin pienestä pitäen nukahtamaan itse. Välillä nukahtamiseen menee pitempi aika. Sesse saattaa huudella ja pyytää jotain – Laitatko tän mekon Elsalle! – Saanko Frozen-kirjan! Poika saattaa hiukan itkeskellä, mutta todella harvoin – harvemmin kuin kerran kuussa.

Itkeskelyyn reagoimme niin, että kuuntelemme hetken, mihin itkeminen johtaa. Usein se johtaa siihen, että lapsi nukahtaa uudelleen. Kesken yötä alkanut itku päättyy useimmiten siihen, että Pojan selkää silitellään hetki. Jos tämä ei auta, olen ottanut Pojan meidän väliimme nukkumaan. Jälleen kerran, tätä tapahtuu todella harvoin. Sesse saattaa joskus kömpiä meidän sänkyyn ja saa nukkua loppuyön siinä.

Yöllä

Meidän kodissa lapset nukkuvat omassa ja me vanhemmat omassa makuuhuoneessamme! Älyllistä äitiyttä-unikoulun osassa 1/3 kehotetaan tekemään oma nukkumapaikka kaikille. Meillä on molemmissa makuuhuoneissa pimennysverhot. Huomasin jo nuorena, kun tein epäsäännöllisiä työvuoroja – ja elin kai muutenkin aika epäsäännöllisesti - että pimennysverho on ehdoton! Oli yö tai päivä, hyvin sai nukutuksi.

Kerroin täällä tutustuneeni Happiest Baby-menetelmään. Siinä pienet vauvat rauhoitetaan viiden askeleen avulla. Ensimmäinen on kapalointi. Tietyn ikäiselle lapselle ei kapalointia enää suositella, mutta viime aikoina olen törmännyt käsitteeseen painopeitto. En voi olla ajattelematta, että painopeitto voisi olla isompien lasten ja aikuisten versio kapaloinnille. Tästä linkistä löytyy jopa ohje tuollaisen peiton tekemiseen.

Yksi askelista Happiest Babyssa on hyssyttely. Tähän voi käyttää White Noise-ääntä tai muuta tasaista ääntä. Ääntä meillä käytetään kun soitetaan satua tai musiikkia lasten mennessä nukkumaan. Lasten makuuhuoneen puolella talomme lähellä kulkee maantie sekä junarata, jossa kulkee liikennettä läpi yön. Voisin kuvitella, että tämä tasainen liikenteen ääni vaikuttaa rauhallisiin uniin.

Näillä rutiineilla meidän koko perhe nukkuu hyvin! Voi olla, että jossain perheessä rutiinit ovat aivan samat ja silti yöt ihan helvettiä. Kehotan kuitenkin sinnikkäästi kokeilemaan, kunnon yöunet ovat kyllä kaiken sen vaivan arvoiset! Parempia öitä kaikille :)

Kommentit (14)

Amaalian äiti
1/14 | 

Aika sama meno meilläkin :). Ja hyvin nukkuu lapset, molemmat vetelee 12 tuntia heräämättä. En jaksanut mitään unikouluja ikinä harrastaa, lapset saivat itse oppia (kevyesti tuettuna toki) nukkumaan kun olivat valmiita. Toinen oppi 7kk ja toinen 1V 3 kk vanhana. Molemmat nukkuivat siitä asti koko yön heräämättä.

Yhdestä asiasta olen eri mieltä. Meillä lapset eivät saa jakamatonta huomiota koko hereilläoloaikaansa! Lapsille tekee ihan hyvää, että äiti on välillä hajamielinen :). En muutenkaan ole mitään leikkijätyyppiä. Me eletään perusarkea ja lapset mukana. Käydään kaupassa, tehdään ruokaa, siivotaan ja leivotaan. 1-vuotias pilkkoo jo vihanneksia salaattiin (riittävän turvallinen veitsi toki) ja siivoaa omalla rätillä pölyjä. Molemmat vie omat vaatteensa pyykätessä kaappiin jne :). En pakota toki heitä askareisiin jos heitä ei huvita. Saavat mennä omiin leikkeihinsä, kun "aikuisten työt" alkavat kyllästyttää. He ovatkin leikkineet aina yhdessä, jopa alle 1-vuotias leikki nätisti jo sisaruksensa kanssa!

En haluaisi sitä "ainoan lapsen syndroomaa", eli jos lapsi tottuu aina saamaan vanhemman täyden huomion, tuleeko hänestä itsekäs ja minäminäminä-tyyppi, joka ei osaa odottaa vuoroaan tai olla hetkeäkään hiljaa jos tarve olisi. Tai vaatii huomiota epätoivotuilla keinoilla, kiusaamisella yms jos ei sitä muuten saa. Tasapaino kaikessa :) joskus äidillä on äidin asioita ja lapset odottavat. Sitten taas molemmilla on omaa "laatuaikaa" ja tehdään paljon kaikkea kuitenkin yhdessä!

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Moi Amaalian äiti!

Kiitos kommentista, kiva kuulla että teilläkin nukutaan hyvin :) 

Tuo jakamaton huomio tarkoitti tässä lähinnä sitä älylaitteiden kohdalla! Eli me vanhemmat emme syvenny luureihimme koko illaksi. Emme mekään koko aikaa lasten kanssa leiki :D tekstin ensimmäiseen versioon olinkin tarkemmin kirjoittanut, mutta aloin sitten karsia, kun tuntui, että muuten tulee blogauksesta liian pitkä!

Hyvin samalla lailla mennään kuin teilläkin, lapset leikkivät omillaan, mutta olen tarvittaessa läsnä ja saatavilla! Aika vähän leikin lasten kanssa, välillä pyydettäessä, mutta saan hyvin naamioitua hiukan lelujen järjestelyä ja siivoamista leikin lomaan :D ja askarteluun annan Sesselle välineet ja hän saa itse kehitellä hienoja taiteita (hävettää kyllä myöntää, että lastentarhanopettajanakin työskennelleenä olen niin saamaton keksimään omalle lapselle askarteluja :D )

Tota kärsivällisyyttä on meillä harjoiteltu kovasti, eli sitä että äiti tekee jonkun keskeneräisen asian ensin ja sitten toteuttaa lapsen pyyntöjä. Tällä hetkellä eniten koettelee se, että tyttö jatkuvasti keskeyttäisi mun ja Isäihmisen keskusteluja! 

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Kahden pienen lapsen äiti
2/14 | 

Meillä aikalailla samanlaiset päivät. Mies on töissä ja minä kotona lasten (3v. ja 1v.) kanssa. Silti vanhempaa lasta käytän harva se yö pissalla kerran, ja nuoremman luona pitää käydä 3-10 kertaa yössä..vanhempi lapsistamme herätti 2-vuotiaaksi asti samoin kun tämä nuorempi herättelee nyt. Itse olen kuulemma ollut samanlainen. Mutta rutiinit on tärkeitä meidänkin perheessä ja pienenä he päivän rytmin ovat oppineetkin kun nuorempiki tietää jo mitä tapahtuu seuraavaksi, esimerkiksi lounaan jälkeen mennään rattaisiin päiväunille ja iltapalan jälkeen hammaspesun kautta nukkumaan :) Joidenkin mielestä olen liian tarkka rutiinien suhteen mutta he ovatkin yleensä sellaisia äitejä joiden perheessä ei rutiineista ole tietoakaan, heidän lapset sammahtelevatkin iltapäivällä kesken leikin ja ovat kärttyisiä ja yöiväsyneitä illalla. Ei varmasti kuitenkaan kaikilla mene silti noin. Itse pidän rutiineja tärkeinä ja hyväksi havattuina.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista! Tottahan tuo on, että kaikki lapset ovat niin erilaisia ja kuten kerroit, jotkut asiat omasta lapsuudesta saattaa toistua omalla lapsella!

Toivottavasti teillä alkaa kuopuskin nukkua täysia öitä pian :) meillä näyttää muuten olevan hyvin samanlaiset elämäntilanteet - kotiäitiys ja lasten iät! Pidä ihmeessä rutiineista kiinni, niin mäkin teen :D

Eräs ystäväni muuten kertoi, että hänen lapsensa heräili öisin itkemään eikä hän ensin keksinyt syytä. Lapsi oli n. kolmevuotias eli oppinut jo kuivaksi. Ystäväni päätti kokeilla laittaa lapsen sängyn viereen potan yöksi! Eli lapsi kävi yöllä potalla ja jatkoi sitten unia! Voisiko tällainen tepsiä teillä esikoisen kanssa?!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Poikienäiti
3/14 | 

Kiitos vinkeistä. Meillä kuopus 1 vee heräilee vielä jonkin verran,vaikka rutiinit meillä on melko samankaltaiset,mutta kun siirrettiin vanhempien kammarista omaan huoneeseen nukkumaan,ni heräilyt väheni kummasti.
Oon käsittäny,että tota painopeittoo käytetään erityisesti adhd ja aistiherkkien lasten kanssa,ainakin veljenpojallani se auttaa rauhoittamaan yöt.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista! Me siirrettiin esikoinen aikanaan omaan huoneeseen tuossa vuoden iässä ja siihen loppui aamuyön heräilyt. Poika oli reilusti alle vuoden kun lapset saivat yhteisen oman huoneen ja nukkuvat siellä hyvin yhdessä! Poika on herkkäunisempi ja kuulen joskus hänen siellä ääntelevän, mutta usein nukahtaa itsekseen takaisin!

Totta tuo painopeitto-juttu! Jostain keskustelusta luin, että räsymatto tai vanha täkki (niiltä ajoilta kun ovat olleet painavampia) ajaisi saman asian!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Vauvan äiti
5/14 | 

Tuohon nukkumiseen vaikuttaa myös tosi paljon lapsen temperamentti. Meillä on 4 kuukauden ikäinen poika, joka nukkuu 8-9 tunnin yöunia. Ainoastaan pienempänä piti herätellä syömään keskellä yötä. Myös päiväunet vaunulenkin yhteydessä voivat olla 3 tunnin mittaisia. Vaikka meilläkin on tietynlainen päivärytmi yleensä, olen sitä mieltä, enemmän kyseessä on lapsen rauhallinen luonne, joka on samanlainen kuin vanhemmillaan. Myös me vanhemmat olemme olleet samankaltaisia nukkujia vauvoina. Lapsen itkuisuus on tietyllä tavalla periytyvää myös - olen kuullut ystäväpiirissä paljon itkevistä vauvoista, että toinen vanhemmista on ollut vauvana samanlainen.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista! Teilläpä on erittäin hyvin nukkuva vauva :) kyllä varmasti vaikuttaa tuo luonne ja jollain lailla perintötekijät, tuolla aiemmin kommentoitiin saman suuntaisesti! Minä ja mieheni ollaan hyviä nukkujia, samoin esim. siskoni kaikki kolme lasta.

Ja varmaan vanhemmissakin on niitä, jotka heräävät herkemmin pieneenkin ääneen. Silloin kun Sesse oli pienempi ja heräili välillä vaan höpöttelemään keskellä yötä, mieheni nukkui sikeästi, mutta mun oli laitettava korvatulpat, että sain jatkettua unia!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Vierailija
6/14 | 

Kuule, anna "neuvoja" lasten nukkumiseen sitten, kun tiedät, mitä on huonosti nukkuva lapsi. Kerro sitten, kun olet valvonut kolme vuotta. Silloin sinulla on jotakin annettavaa. Yksikään noista "vinkeistä" ei ole oikea vinkki, sillä jos lapsi ei nuku, niistä ei ole apua. Tiedän, sillä minulla on lapsi, joka nukkui täysiä öitä ennen kuin täytti 2kk ja toinen lapsi, joka täyttää kohta 3, joka ei vieläkään nuku. Hän nukahtaa, mutta ei nuku läpi yötä. On hyvin ärsyttävää ja muita aliarvioivaa lukea "vinkkejä"nukkumisesta ihmisiltä, jotka eivät oikeasti tiedä, millaista on elää ilman unta.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista! Pahoittelen jos mielestäsi aliarvioin niitä, jotka nukkuvat huonosti, se ei missään nimessä ollut tarkoitukseni. Jos lapsi ei yksinkertaisesti nuku ja olette kokeilleet esim. kaikkia jutussa mainitsemiani keinoja, niin voisiko olla kyse jostain sellaisesta syystä, mikä olisi hyvä tutkia!? Olen ymmärtänyt, että on mahdollista päästä jonkinlaisiin unitutkimuksiin! Voisiko sellaisesta olla apua? Asiaa voi varmaan alkaa selvittää neuvolan tai omalääkärin kautta! Toivon todella, että teidän lastenne nukkumiseen löytyy ratkaisu, vaikkei näistä esittämistäni keinoista, niin jostain muualta!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Sinttu

Komppaan edellistä kirjoittajaa, itselläni oli lapsi joka alkoi nukkua täysiä öitä vasta 3 vuotiaana. Kaikki temput tehtiin ja rytmit oli kohdillaan mutta vain aika auttoi.Olisi hyvä myös tunnustaa että kaikkeen ei vaan löydy ratkaisua rytmistä tai lääkäristä!. Se vaan on niin että jotkut lapset heräilevät ja piste. Jossain vaiheessa ne alkavat nukkumaan. Tämän kun sain omaan päähäni taottua elo oli paljon helpompaa kun ei etsinyt syitä omasta toiminnasta tai muusta.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista Sinttu! Varmasti totta tuokin, että aika tekee tehtävänsä, mutta tuntuu hurjalta, että vanhemmat eivät saisi moneen vuoteen nukuttua! Itse olisin jo viikon jälkeen valmis tekemään mitä tahansa, että sekä lapseni, että itse saisin nukuttua!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Lyy
7/14 | 

Itsestäni kuulostaa, että teidän tapauksessa kyse on enemmän hyväunisista lapsista kuin mahtavasti onnistuneista rutiineista. Kuten ylempänä moni on kommentoinut, niin päiväohjelma on hyvin samankaltainen, mutta silti lapset heräilevät yöllä. 2-vuotiaista iso-osa heräilee vielä öisin, niin meilläkin.
Ensin kirjoituksestasi tuli itselle "huono mutsi" -fiilis, kun tuntuu että kaikki on jo nukkumisen suhteen tehty, kirjat luettu, vippaskonstit kokeiltu, mutta onneksi kommenttiosiosta löytyi kirjoituksia joihin samaistua.
Rutiinit ovat tärkeitä varsinkin niille huonosti nukkuville perheille ja meillä yöt on usein hulihumppaa varsinkin viikonloppureissujen ja muiden poikkeusten jälkeen, kuitenkaan en haluaisi sitä ettei lapsi sietäisi rutiineista poikkeamista yhtään.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Hei Lyy! Kiitos kommentista! Onpa kurjaa jos sinulle on tullut tuollainen "huono mutsi"-fiilis, se ei ollut missään nimessä tarkoitus! Halusin ainoastaan kertoa, millä tavoin meillä on päästy rauhallisiin öihin ja toivoin, että näistä tavoista voisi olla jollekin apua! Tämän myös mainitsin tuolla kirjoituksessa eli ymmärrän että näillä samoilla keinoilla joidenkin yöt ovat silti katkonaisia, mutta jos edes yksi perhe sai vinkeistä apua, niin olihan se nyt tämän julkaisun arvoista!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram