Kirjoitukset avainsanalla vähemmän muovia

Osallistun (jälleen kerran) haasteeseen ja tällä kertaa tarkoituksena on kiinnittää huomiota muovijätteen syntymiseen. Haasteen nimi on Muoviton maaliskuu ja tästä Facebook-linkistä pääset tutustumaan aiheeseen lisää. Muovijäte on maailmanlaajuinen ongelma, mutta pienin askelin siitä on mahdollista päästä eroon.

Muovia on perhanan vaikea välttää, kauppareissu kestää huomattavasti kauemmin kun yrittää löytää vaikkapa leipää, jota ei olisi pakattu muoviin. Täysin muovittomasti en ole selvinnyt, mutta kyllä tällainen haaste laittaa taas miettimään. 

Viime kuukausien muovittomia ostoksia ovat olleet mm. metalliset pillit, mittalusikat ja kulhot, puinen leikkuulauta, paperivartiset vanupuikot (pakkauksessa tosin oli muovia) sekä hiiliteräksinen paistinpannu. Tuon pannun ostin tänään ja kunhan Isäihminen on sen ottanut käyttöön, voidaan arvioida, oliko ostos tosiaan ikuinen, niinkuin luvataan (itsehän en oikeastaan osaa enkä edes tykkää kokata).

Joko sinä olet osallistunut haasteeseen?

Muovijätteen vähentämisestä olen kirjoittanut aiemmin:

Kohti muovittomuutta - ja sen yli! 7+1 keinoa, joilla perheenäiti voi vähentää muovijätteen syntymistä 

Voihan mikromuovi! - perheenäidin vinkit mikromuovin vähentämiseksi Huom! Tässä jutussa mainitsemani fleecekangas valittiin vuoden 2017 turhakkeeksi!

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viime vuosina olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, miten paljon meidän perheessä tuotetaan jätettä. Törmäsin blogiin nimeltä Trash is for Tossers. Vaikka en kauheasti arvosta sitä, että bloggaaja Lauren Singer kutsuu meitä jätteen tuottajia ääliöiksi (=tosser), on mimmillä kuitenkin ajatusta!

Nykypäivänä lähes kaikki kotiin kannettava materiaali on mahdollista kierrättää! Mä ajattelen, että jätettä syntyy kuitenkin valmistusvaiheessa, siitä syystä haluaisin päästä mahdollisimman vähällä roskaamisella. Tällä videolla esitellään 8 keinoa muoviroskan vähentämiseen. Mulle tulee omasta elävästä elämästäni mieleen seuraavat keinot:

Muovipussitviime jutussani jo kirjoitin tästä, eli kauppareissuille kangaskassi mukaan! Hedelmä- ja vihannespussien sijaan monessa kaupassa on jo saatavilla paperipusseja. Nettiruokaostoksetkin saa pyytämällä pakatuiksi ilman muovia (ainakin siellä mistä minä tilaan!)

Vaipat – tätäkin sivusin jo edellisessä kirjoituksessa, eli kestovaipat on oikea vastaus. Nykyään kertakäyttövaipat päätyvät monessa paikassa poltettaviksi, mutta silti kestoilua voi perustella sillä, että kertakäyttövaippojen valmistuksessa syntyy kuitenkin jätettä ja päästöjä!

Liivinsuojat – imetysaika on jo ohi, mutta mainittakoon, että tuolloin käytin pelkästään kestoliivinsuojia, kertakäyttöisiä en ostanut ollenkaan!

Terveyssiteet – olen opetellut käyttämään kuukautiskuppia, joten terveyssiteitä tarvitsee koko ajan vähemmän.  Toivon pääseväni niistä pikkuhiljaa kokonaan eroon ja olen ostanut kestositeitä ja –pikkuhousunsuojia. Näppärä nainen ompelisi nämä itse!

Pesuaineiden pakkaukset – shampoot, saippuat ja tiskiaineet ostan täyttöpusseissa. Muovijätettä syntyy kyllä, mutta vähemmän. Seuraava askel olisi siirtyä käyttämään kokonaan esim. palasaippuaa, shampoosaippuaa ja itse tehtyä tiskiainetta! Hiustenpesuunkin löytyisi tarvikkeet ruokakaapista ja aivan hard core-ekohipit pesee hiukset pelkällä vedellä.

Hammasharjat – ekokaupoista on saatavilla kompostoituvia bambuhammasharjoja tai hammasharjojen vaihtopäitä. Kuten kestovaippojen kohdalla, tässäkin olen vähän sekakäyttäjä. Pelkän bambuhammasharjan takia en lähde ajelemaan ekokauppaan tai tilaamaan netistä!

Tiskiharja ja wc-harja – näistä on olemassa versioita, joihin saa ostettua vaihtopäitä. Eivät täysin muovittomia, mutta vähemmän-muovisia. Ekokaupoissa on saatavilla bambutiskiharjojakin!

Vappuhuiska – vappu tulee joka vuosi ja viime vappuna kokeilin itse tehtyä huiskaa, ihan ilman muovia!

Kommentit (2)

Emmiinan äiti
1/2 | 

Yksi isoin muoviroskan tuottaja on elintarvikepakkaukset. Tiski/hammasharjaa vaihdetaan kuitenkin harvemmin, mutta ruokapakkauksia menee roskiin päivittäin. Muovia on tosi helppo välttää (ja usein tulee myös edullisemmaksi) ostamalla lihatuotteet ja kalat lihatiskistä! Myös jugurtti kannattaa ostaa isommissa paketeissa eikä pieniä muovipurkkeja. Kastikkeet kannattaa tehdä itse eikä ostaa muovipulloja/purkkeja. Olen tehnyt itse jopa ketsuppia ja tulee paljon parempaa ja terveellisempää :). Rasiamargariini kannattaa vaihtaa voihin, sekin on terveellisempää sekoitettuna esim lasipullossa ostettuun oliiviöljyyn. Paljon muitakin vinkkejä varmasti löytyy :).

Myös isoja määriä muovia menee hukkaan esimerkiksi huonekaluissa/niiden pakkauksissa. Fiksu varmasti vältteleekin perinteisiä puutarhan muovituoleja mutta entäs esimerkiksi matot? Muovimattoja löytyy monesta taloudesta! Niissä kannattaa myös olla tarkkana. Ja valita tietenkin mahdollisimman vähän pakattu uusi huonekalu. Kirppariltahan löytää jopa ilman paketteja ;).

Niin ja niistä hammasharjoista vielä, kannattaa tarkistaa että ovat Suomen hammaslääkäriliiton suosittelemia - iso osa ei noista luomuharjoista ole syystä tai toisesta...

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Moi Emmiinan äiti ja kiitos kommentista!

Olet ihan oikeassa noista elintarvikepakkauksista. Meillä niistä kertyy ihan hirveästi jätettä, mikä onneksi nykyään voidaan kierrättää! Se on ehdottomasti asia, missä meidän perheen pitäisi skarpata. Ympäri Eurooppaa on avattu Package Free-kauppoja, odottelen, koska sellainen rantautuisi Suomeen :) 

Enpä tullut tuota luomuhammasharja-asiaa edes ajatelleeksi, kiitos vinkistä!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram