Kirjoitukset avainsanalla vähemmän tavaraa

Joka vuosi joulun tai lasten syntymäpäivän lähestyessä ahdistun hiukan. Apua, lisää tavaraa! Lisää leluja, joista osa jää kaapin perälle lähes koskematta! Sessen syntymäpäiville loin Yhden lahjapaketin-taktiikan ja Pojalle toivoin aineettomia lahjoja. Ennen joulua laitoin meidän lapsille lahjoja ostaville läheisille melko tarkat (lue hyvin tarkat) ohjeet siitä, mitä saa tai ei saa hankkia:

Ei leluja – jos jokainen ostaja hankkisi uuden lelun, niitä tulisi 7-8 (eli isovanhemmat, isoisovanhemmat, tädit ja kummit). Lapset eivät tarvitse niin montaa lelua, eikä jaksaisi lopulta edes innostua uusista leluista parin (no, okei, muutaman) paketin jälkeen. Näin ainakin on tapahtunut aikaisempina vuosina.

Vaatteet on ok – sisävaatetta ja yöppäreitä tuntuu tarvitsevan aina. Poika sai Spiderman-hupparin, joka aiheutti tämän tyyppisen reaktion! Paita oli heti puettava ja sitä pidettiin vielä seuraavat kaksi päivää.

Lahjakortit on ok – lahjakortit Leo’s Leikkimaahan herätti aivan yhtä innostunutta hihkumista kuin toiveiden mukaiset lelut (joita siis Isäihmisen kanssa hankittiin lapsille se 4 kpl/mukula). Yhdestä kirjekuoresta paljastui paperi, johon oli printattu Heurekan logo ja hetken arvuuttelun jälkeen kyseisen lahjan sisältö paljastui. Kesäksi on siis, jotain mitä odottaa!

Lahja voi olla itse tehty, käytetty/kierrätetty, tai voi osallistua meidän hankkimiin leluihin – koska ekologisuus ja minimalismi.

Vain yksi lahja per ostaja – koska minimalismi.

Lahjojen(kin) osalta meidän joulu 2019 toteutui toiveiden mukaisesti. Lapset olivat tyytyväisiä ja äitikin sai mitä halusi, kun lahjoja oli kohtuullinen määrä. Sesseltä saadun palautteen perusteella oli "paras joulu ikinä!". 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mulla on pienimuotoinen missio. Muutimme kesällä omakotitaloon, mikä tarkoitti sitä, että tila lisääntyi melkein puolella. Mikä tarkoitti sitä, että säilytystilakin lisääntyi reilusti. En kuitenkaan millään haluaisi täyttää tätä tilaa millään ylimääräisellä tai ainakin haluaisin pitää tavaramäärän kohtuullisena. Olen sitäpaitsi huomannut, että lapset eivät edes kovin montaa pakettia jaksa kerralla avata. Ja aina lahjojen joukossa on joku lelu, mikä ei niin paljoa kiinnosta, eikä sillä lopulta juurikaan leikitä.

Ostamme todella harvoin lapsille leluja, sillä uusia tulee synttärilahjoiksi sekä jouluna. Tytön synttäreillä laitoin jo kutsuun ilmoituksen, että lahjoja ei tarvitse tuoda. Pojalla ei vielä ole kaverisynttäreitä, joten sukulaisille ja kummisedälle lähteneeseen kutsuun laitoin toiveen aineettomista lahjoista. Kummitädin kanssa olimme viestitelleet jo aikaisemmin ja hän oli ehtinyt jo hankkia lahjan, ennen kuin keksin pyytää muuta kuin tavaralahjaa.

Kutsussa ehdotin, että lahjan tuoja hankkisi Pojalle lahjakortin sisäleikkipuistoon tai elokuviin. Toisena vaihtoehtona esitin ajanviettoa synttärisankarin kanssa. Tämä voisi olla käynti leffassa, uimahallissa, metsäretkellä, hampurilaisella tai ulkoilemassa. Kolmas vaihtoehto oli osallistua Isäihmisen ostamaan lahjaan, joka oli Lego City Taivaspoliisin lentotukikohta.

Juhlapäivänä sankari sai muutaman paketin lisää Legoja sekä kaksi käyntiä leffassa ja yhden teatterireissun. Näihin seuralaisiksi lähtevät lahjan antajat. Eikä lahjojen saaja kommentoinut millään lailla, että paketteja olisi ollut liian vähän!

Tarvitaanko synttäreillä valtavaa lahjamäärää? Jos tarvitaan niin miksi? Korvaavatko aineettomat, elämykselliset lahjat tavaralahjan?

Blogia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa :)

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tuli meidänkin lapsiperhe-elämässä aika pitää ensimmäiset kaverisynttärit, kun Sesse täytti 6 vuotta. Synttärijuhlat tietää synttärilahjoja ja lahjat tietää lisääntyvää tavaramäärää. Tavaramäärä vähän ahdistaa mua ja yritän aina keksiä keinoja millä sitä voisi vähentää. Onneksi olin törmännyt järkevään vinkkiin synttärilahjoihin liittyen ja päätin toteuttaa sen.

Synttärikutsuun laitoin tekstin: ”tuomiseksi riittää onnittelukortti, halutessasi voit osallistua ostamaamme lahjaan, max. 5 €:lla”. Kieltämättä mulla kävi mielessä, että mitäköhän tästä ajatellaan ja vienkö lapselta nyt pois jotain, kun lahjamäärä onkin hyvin pieni.

Sesse jutteli muutamaan otteeseen ennen juhlia, että ”mitähän mun kaverit tuo”.  Juhlapäivän aamuna otin asian puheeksi. Kerroin että nyt tulee vain yksi iso lahja, joka on kaikilta vierailta yhteinen. ”Ai, jokainen tuo pikkulahjan ja sit yksi iso lahja”, ”Ei, vaan pelkästään yksi iso lahja”. Sessen naama valahti, näin että hän kelasi sanomaani. Hetken kuluttua hän kysyi: ”Mikä se iso lahja sitten on”. ”No, se on yllätys, ei sitä kerrota”. Tällä kertaa kasvot kirkastuivat ja suu kaartui hymyyn ”Aa, niin!”

Vieraat saapuivat. Tuomisina kaikilla oli tosiaan onnittelukortti, johon oli liitetty em. rahasumma. Kortit laitettiin esille, eikä Sesse kommentoinut mitenkään sitä, ettei kellään ollut lahjaa tuomisenaan.

Kyseessä olivat siis ensimmäiset kaverisynttärit, jotka meidän perhe on järjestänyt, joten en tiennyt mitä kaavaa tällaisissa noudatetaan. Sesse onneksi tiesi. Hän istahti olohuoneen lattialle ja kehotti muita lapsia istumaan piiriin viereensä. Hain paketin (jonka olin vaivihkaa paketoinut loppuun synttäreiden ollessa jo käynnissä…ai, miten niin viime tipassa…) ja ojensin sen Sessen eteen. Paketista paljastui hänen toivomansa Baby Born-nukke ja kimallekynät. Synttärijuhlat jatkuivatkin siitä Baby Bornia hoivaten, syöttäen ja juottaen.

Yhtään kysymystä ei tullut ”miksen mä saanut enempää lahjoja” tai muuta vastaavaa. Tämä meni mun mielestäni, niin sanotusti nappiin!

 

Blogia voi seurata Facebookissa ja Instagramissa  :)

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kesän superhelteiden yhteydessä monessa uutisotsikossa alkoi toistua sana ilmastonmuutos. Maalailtiin jopa kauhukuvia siitä, että mitään ei ole tehtävissä, tämä oli nyt sitten tässä, tänne paistutaan kaikki elävältä. Mun mielestäni hätä ei ole vielä tämännäköinen, maapallo ON vielä pelastettavissa. Tarvitaan vain pieniä muutoksia kulutustottumuksissa, joista listasin tähän seitsemän minulle tärkeintä:

1) Osta vain tarpeeseen

Ennen kuin ostat mitään, mieti, tarvitsetko sitä todella? Onko se lähinnä vain kiva omistaa, vai etkö oikeastaan pysty elämään ilman sitä? Otetaan esimerkiksi vaikka juhlavaatteet. Tarvitsetko joka juhliin uuden mekon, vai menisikö joku vanha, mikä jo kaapista löytyy! Mä olen nyt mennyt samalla koltulla kahdet häät ja yhdet rippijuhlat - asusteita olen vain vaihdellut. 

Lainaamalla kaverilta vältyt myös ostamasta itsellesi turhaa. Onko jollain tutullasi joku kiva mekko, mikä menisi sinulle? Monilta paikkakunnilta löytyy vaatelainaamoita. Selvitä, voisitko vuokrata lyhytaikaisesti vaatteen, jonka käyttötarve on väliaikainen! Tai onko kaapissasi vaate, josta et halua luopua, mutta joka tarvitsee korjausta tai pientä tuunaamista? Jos et itse osaa, lähipiiristäsi löytyy varmasti joku joka osaa tai tuntee jonkun joka osaa.

Kun hankit vain sen mitä oikeasti tarvitset, tulet säästäneeksi sekä maapalloa että rahaa!

2) Hanki käytettynä

Jos päädyt siihen, että jokin asia on sinulle välttämätön, pyri löytämään se ensisijaisesti käytettynä. Kysele ystäviltä ja tutuilta, etsi kirppareilta, joita löytyy joka kylästä ja netistä! Tähän saattaa mennä hiukan aikaa, mutta kasvatat samalla omaa kärsivällisyyttäsi ja voit jatkaa sen pohtimista, että miten kipeästi kyseistä asiaa todella tarvitset.

3) Tee itse

Aina ei mieleistä löydy valmiina, joten jos olet kätevä käsistäsi, tee itse. Vaatteita, muita tekstiilejä, kalusteita, sisustusesineitä, leluja ja jopa kosmetiikkaa pystyy tekemään itse. Materiaalia saatat löytää omasta tai tuttujen kotoa, kirppareilta ja kierrätyskeskuksista, luonnosta jne. Jos et usko taitoihisi, aloita pienemmistä projekteista ja jos huomaat että itse tekeminen ei ole sinun juttusi, löytyisikö taas lähipiiristä joku joka ottaisi tehdäkseen. Itse tehden saat varmasti uniikkeja asioita elämääsi tusinatavaran sijaan.

4) Osta kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita

Etsi tuotteita, joita valmistettaessa on annettu jollekin vanhalle asialle uusi elämä. Minulle ehkä tutuin esimerkki tästä on Globe Hope, jonka tuotteisiin on käytetty vanhoja sairaalavaatteita tai turvavöitä yms.

5) Osta kestävää ja vältä kertakäyttöistä

Oli kyse sitten vaatteista tai huonekaluista, kestävät ja pitkäikäiset ovat yleensä kalliimpia. Ajan myötä ne tulevat kuitenkin halvemmiksi ja jos todella maltat kärsivällisesti noudattaa listan kohtaa 1, sinulla tulee olemaan varaa tehdä hintavampia hankintoja. Päivittäisessä kulutuksessa on paljon kertakäyttötuotteita, jotka on mahdollista vaihtaa kestäviin. Minä olen siirtynyt kokonaan kestotuotteisiin vanulapuissa ja terveyssiteissä. Osittain käytössä on kestotalouspaperi, ladattavat paristot ja metalliset juomapillit. Aamukahvin keitän mutteripannussa, jolloin en tarvitse suodatinpussia.

6) Osta mahdollisimman lähellä tuotettua

Tavaran kuljettaminen ympäri maapalloa on äärettömän kuluttavaa. Suosin kotimaassa tehtyjä tuotteita, sen jälkeen Euroopassa. Valmistusmaa kannattaa varmistaa esim. vaatteissa pesulapuista tai myyjältä, sillä moni "lähibrändi" valmistuttaa tuotteensa kuitenkin kaukana. Lähellä tuotettu on jälleen kalliimpaa, mutta kun ostaa vähemmän ja harvemmin, saattaa käydä niin, että raha riittää hyvin ja jää vielä ylikin.

7) Varmista tuotteen eettisyys ja ekologisuus

Olit sitten ostamassa mitä tahansa, uskoakseni aina löytyy ekologinen ja eettinen vaihtoehto! Ekologisuudella varmistetaan se, ettei tuotteen valmistus, kulutus ja kierrätys rasita maapalloa. Eettisyys taas on sitä, että tuotteen valmistuksessa mukana olleet henkilöt saavat työstään asianmukaisen korvauksen. Vaikka päätyisit hankkimaan jonkun kauempana valmistetun tuotteen, on olemassa brändejä, joiden työntekijöille maksetaan tarpeeksi palkkaa, jotta heidän lapsensa eivät joudu raatamaan samoilla tehtailla ja joiden työolot ovat sellaiset etteivät he ole vaarassa menettää henkeään.

Eihän siis vielä menetetä toivoa, vaan aletaan tehdä kaikkemme, jotta maapallo pysyy kondiksessa...ja salaa toivotaan, ettei viime kesän kaltaiset helteet toistu ainakaan ihan yhtä pitkinä!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram