Kuva: Pixabay

Olen kirjoittanut aikaisemmin syyllisyydestä, joka on liittynyt Facebookin kirppismaailman koukutuksiin tai liialliseksi kokemaani luurin tuijotteluun. Siis digiähkyyn.

Koska keskustelu myös lasten ja nuorten älylaitteiden käytön ympärillä käy kuumana, päätin ottaa tarkasteluun muutamia ajoittain esille nousevia pointteja. Olen huomannut itsekin usein miettiväni, olisiko joihinkin näistä uhkakuvista syytä suhtautua nykyistä vakavammin?

Meillä on aivan erityinen rooli suojella lapsia liialliselta aistiärsyketulvalta.

Älypuhelin heikentää keskittymiskykyä ja tekee kärsimättömäksi. Bling siellä ja surahdus täällä. Älypuhelimen jatkuva läsnäolo saa omankin keskittymisen helposti herpaantumaan - ja lähes huomaamatta. Koska kyky pitkäjänteiseen tekemiseen niin töissä kuin vapaalla ei siis aikuisellekaan ole enää selviö, on meillä aivan erityinen rooli suojella myös lapsia liialliselta aistiärsyketulvalta. Ehkei olisi huono ajatus sammuttaa joskus ne omatkin hälytysäänet ja antaa koko perheelle näin mahdollisuus rauhalliseen, täysin häiriöttömään, olemiseen ja leikkiin.

Älypuhelin ei voi olla toisen ihmisen huomioimista tärkeämpi.

Älypuhelin heikentää sosiaalisia taitoja. En usko asian olevan lainkaan näin yksiselitteinen, vaikka puhelin-nenä-kävelyyn törmää tuon tuostakin katukuvassa. Monet sovellukset ja pelit nimenomaan edesauttavat vuorovaikutustaitojen kehittymistä, luovat yhteisöllisyyttä ja lujittavat kaverisuhteita. Toisaalta taas mielestäni seurassa luuri ei voi - tai ei ainakaan saisi - olla toisen ihmisen huomioimista tärkeämpi. Pelaaminen ja somettaminen muiden läsnä ollessa estävät aidon kohdatuksi tulemisen. Nimenomaan tässä asiassa koen lasten kaipaavan aikuisten tukea ja ohjausta. 

Ovatko lapseni heti koukussa, kun saavat vapaat kädet digilaitteiden käyttöön?

Digittely koukuttaa. Tästä on puhuttu viime päivinä paljon, ja äitinä koko ajatus kieltämättä häiritsee. Ovatko lapseni heti koukussa, kun he saavat täysin vapaat kädet digilaitteiden käyttöön? Nyt ruutuaikaan ja sisältöihin pystyy vielä vaikuttamaan ja asioista neuvottelemaan. Mutta miten käy myöhemmin, kun vastuu lasten hyvinvoinnista siirtyy pikku hiljaa heille itselleen? Millainen annos digimaailmaa tällä hetkellä on juuri sopiva, jotta heistä tulevaisuudessa kasvaisi tasapainoisia, terveydestään huolehtivia kohtuukäyttäjiä?

Digilaitteiden käyttö lisää levottomuutta ja vaikuttaa hyvinvointiin. Digilaitteiden liikakäyttö aiheuttaa todetusti fyysisiä oireita, mutta toisaalta olen huomannut, että joskus jo lyhytkin aika tabletilla voi aiheuttaa lapsissa levottomuutta. Vaikkei perheessämme peräänkuuluteta kellontarkkoja ruutuaikoja, rajoittaminen ja tilanteiden tarkkailu ovat silti tarpeen. 

Olisiko sittenkin syytä olla ennemmin varovainen kuin heittäytyä suoraan kovimman pyörteen vietäväksi?

Psykologian professori Katariina Salmela-Aro Jyväskylän yliopistosta muistuttaa, että vaikka tämän päivän lapset ja nuoret kasvavat enemmän tai vähemmän digilaitteiden kanssa, voivat he olla aiempia sukupolvia haavoittuvaisempia. Mutta miten pystymme vanhempina ennakoimaan, kuinka ruudulla vietetty aika kuhunkin yksilötasolla vaikuttaa? Kuinka pystymme näkemään kauas juuri nyt, kun kokemus ei vielä kerro mitään? Digihurmio vaikuttaa suurimmaksi osaksi harmittomalta, mutta olisiko sittenkin syytä olla ennemmin varovainen kuin heittäytyä suoraan kovimman pyörteen vietäväksi?

Ehken kasvattajana juuri nyt voi muuta kuin hyväksyä tietämättömyyteni ja jatkaa takapainoista tasapainoilua sallivan ja rajoittavan välimaastossa. Olla positiivisella tavalla kiinnostunut, mutta silti tarkkaavainen ja valpas. Ja ennen kaikkea läsnä. Siinä ympäristössä, jossa lapset elämäänsä elävät.

'Silta tulevaisuuteen' on meneillään oleva Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen yhteinen tutkimushanke, joka pyrkii selvittämään digitalisaation vaikutuksia nuorten, 1997-2012 vuosina syntyneiden, elämään aina sosiaalisista suhteista hyvinvointiin. Lisätietoa tutkimuksesta löydät täältä.

 

Kurkaa samaa aihetta käsittelevä kirjoitus Isäkuukaudet-blogista sekä vinkit ruutuaikojen pohdintaan esimerkiksi Neuvokas Perhe -sivustolta. 

Alta löydät aiemman digiaiheisen kirjoitukseni:

Taistossa älypuhelimen houkutusta vastaan: 10 hyvää syytä pitää näpit kurissa

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogia kirjoittaa Järvi-Suomen sydämestä kolmekymppinen neljän äiti, joka opettelee hetkeen heittäytymistä ja lempeää suhtautumista kotikaaokseen. Yllättyy yhä uudestaan, miten suklaarakeiden rouskuminen ja kastematojen kiemurtelu saa lapset nauramaan. Etsiskelee aina kuitenkin iltaisin niitä mystisesti katoavia sukkien pareja, joita on jo yhteensä tusina tuolla jossain.

Suurperheen ja työn yhdistämistä, arkisten asioiden ihmettelyä, vertaistukea ruuhkavuosiin. Tervetuloa seuraamaan!

Huomasithan, että Sattumia ja suklaarakeita löytyy myös Facebookista ja Instagramista.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017

Kategoriat