Kirjoitukset avainsanalla lasten kanssa matkustaminen

Olimme viime viikolla suuntaamassa kahdenkymmenen minuutin päähän mökille, kun puolessa välissä matkaa kuului takapenkiltä jo tuttu puuskahdus ollaanko jo perillä?. Vastauksen saatuaan poika kysyi lähes heti perään entä nyt, joko näkyy ees?. Mietin siinä sitten, kuinka ihmeessä olemme tähän asti selvinneet pitkistä matkoista 500 kilometrin päähän sukuloimaan, ja tällä porukalla.

Kiehnäten, toisia nipistellen, huutaen, kitisten, itkien. Kyllä, joskus näinkin, etenkin loppumatkasta. Mutta viime vuosina on päästy pitkälle hätähousunkin kohdalla seuraavalla kymmenen kohdan ohjeistuksella:

1. Ennakoi lähtöajan vaikutus lapsiin. Meille aamulla lähteminen on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. Tasan kerran teimme matkaa myöhään illalla siinä harhaluulossa, että tuolloin ainokainen esikoinen nukahtaisi autossa yöunille. Väärin! Kotiin päästyämme alkoi ihan uudenlainen late night show, jonka kaksivuotias stara jaksoi hillua energisenä jopa kaksi tuntia.

2. Jokaiselle oma reppu ja lempparieväsrasia mukaan. Ja kyllä, myös jälkimmäisellä on oikeasti väliä. Kun eväsrasia on juuri se suokkari, on siitä kivempi syödä. Kannattaa myös miettiä rasian sisältö etukäteen (eikä vasta lähtöhetkellä!). Kysellä vähän, mistä kukin tykkäisi. Meillä terveelliset vaihtoehdot, kuten babyporkkanat, rusinat, hedelmävälipalat ja välipalakeksit tekevät leivän ohella usein hyvin kauppansa. Pillimehuja en suosittele - vesi omasta retkipullosta on se paras vaihtoehto, varsinkin jos matkaa on paljon edessä. Reppuun olemme antaneet jokaisen pakata omia lempparijuttuja, kuten tehtäväkirjoja, penaalin ja leluja. Kun lapsi saa pakata pikkureppunsa itse, tulee mukaan juuri sellaisia juttuja, minkä kanssa hän jaksaa touhutakin mukavasti jonkin aikaa.

3. Kevyt vaatetus. Kannattaa pukea lapsille (lämmitettyyn autoon) mukava jumppis tai muu välikerrasto ennemmin kuin ulkovaatteet, joiden riisuminen kesken matkan voi olla hankalaa.

4. Muista käyttää joka iikka vessassa ennen lähtöä - vaikka väittäisivät käyneensä "ihan just".

5. Unilelu pois tavaratilasta. Olen huomannut, että myös isommat tykkäävät yhä rauhoittua autossa uninallen avulla.

6. Tablettiajan rajoittaminen. Meillä on kaksi tablettia ja vanhimmalla oma puhelin, joita kolme isointa ajomatkoilla näpräävät. Olemme kuitenkin huomanneet, että niihin väsyy helposti. Plus minusta on tärkeää antaa lasten katsoa ruudun sijaan myös maisemia. Ja toki tietynväristen vastaantulevien autojen laskeminen on aina hauskaa!

7. Mieluisaa musiikkia kaikille. Lastenlevyt, aikuistenlevyt ja radio vuorottelevat meillä keskenään. Matkustaminen on mukavampaa, kun on vaihtoehtoja, ja lapsetkin oppivat näin joustamaan ja neuvottelemaan yhteisistä valinnoista.

8. Anna aikaa pysähdyksille. Meni monta vuotta, ennen kuin meillä ymmärrettiin pysähdysten todellinen tarkoitus - oikeasti hengähtää ja antaa lastenkin hengähtää. Matkustaminen on niin raskasta, että on hyvä pysähdellä parin tunnin välein ja päästää kööri leikkimään ja temuamaan, ja nautiskella itsekin kupponen kuumaa ilman kellon viisarien herkeämätöntä tapitusta.

9. Herkkujemma. Kyllä, meillä äidin kassissa saattaa joskus olla herkkuja vähän kuin ässänä hihassa.

10. Pidä pintasi hermojen kiristymistä vastaan. Kyllä sinne perille päästään, vaikka se joskus pitkään kestäisikin. Jos joku takapenkillä hermostuu, älä liity kuoroon - paitsi oikeasti laulaen. Siinäpä onkin oikeastaan vielä yksi oljenkorsi!

Mukavaa joulun ajan matkustamista kaikille, joilla sellainen on tänä vuonna edessä!

Onko teidän perheessä jokin hyväksi todettu kikka, jonka avulla pitkät automatkat on saatu sujumaan?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Järvi-Suomen sydämestä kolmekymppinen neljän äiti, joka opettelee hetkeen heittäytymistä ja lempeää suhtautumista kotikaaokseen. Yllättyy yhä uudestaan, miten suklaarakeiden rouskuminen ja kastematojen kiemurtelu saa lapset nauramaan. Etsiskelee aina kuitenkin iltaisin niitä mystisesti katoavia sukkien pareja, joita on jo yhteensä tusina tuolla jossain.

Suurperheen ja työn yhdistämistä, käsillä tekemisen intoa ja arkisen onnen kolahtelua. Tervetuloa seuraamaan!

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram