Kirjoitukset avainsanalla päiväkodin aloitus

Päiväkodin uudelleen aloitus toi meille muutakin kuin jännittäviä puheenaiheita iltapalapöytään, nimittäin taaperon yöhulinan.  Hyörimistä ja pyörimistä pitkin ja poikin lastensänkyä, unissaan huutoa, kiljumista, ja jopa kiukuttelua. Eli siis toisin sanoen yön täydeltä värikkäitä, toistuvia, toimintasarjoja. Juuri sellaisia, joita kasin aamut - tai ihmiskeho - eivät välttämättä kestä kovinkaan hyvin.

Kun on omakohtaista kokemusta pitkään jatkuneesta unettomuudesta, siihen ei mielellään palaa. Tietäen, miten se muuttaa maailman harmaaksi. Ihmisen suorastaan haamumaiseksi. Sellaiseksi, joka juuri ja juuri pysyy pystyssä, ja jota pahvisetkin seinät ahdistavat. Häntä, joka ei paljoa näy tai näe. Ei metsää eikä puita, koska on jo niin syvällä siellä. Varjoissa, omissa ajatuksissa, piilossa auringolta. Nähden ehkä jossakin reitin pelastukseen, pienen polun aukealle. Kykenemättä kuitenkaan siirtymään sille. Koska on vain jaksettava.

"Miten olisi yhden yön uniloma?"

Kun mies nyt viikon päätteeksi ehdotti: "Mitäpä tuumaisit yhden yön unilomasta, vaikka mökillä?" en tarttunut tarjoukseen silti välittömästi, vaan selittelin. "En kai nyt vielä moisia erityisjärjestelyjä tarvitse. Pysynhän pystyssä, näen eteeni ja olen muistanut lasten hakuajatkin. Vähän vain heikottaa, mutta mitäpä siitä." Muistikuva menneiden aikojen synkkyydestä, vuosia kestäneestä taistelusta yöheräilyä vastaan, sai minut kuitenkin suostumaan.

Kun sain levätä yhden yön, olin oikeasti kuin uudelleensyntynyt. Täynnä tarmoa. Kyeten taas ajattelemaan kirkkaasti, suunnittelemaan tätä päivää ja huomistakin. Työhön liittyvät mutkatkin tuntuivat suoristuvan kuin itsestään. Ja mikä tärkeintä - tunsin taas auringon kasvoillani. Kun vaikutus oli vähintäänkin ennalta arvattava, miksi kummassa onkin aina ensin niin vaikea myöntää, että tarvitsee lepoa? Ettei sisulla siirretäkään kaikkia vuoria, eikä kahvin voima riitä ikuisesti. Miksi pitäisi odottaa epätoivon tunnetta, jos ongelmaan voi vaikuttaa jo aikaisemmin?

Muistutuksena muille, mutta myös itselleni: 

  • Sinnikkyydestä höllääminen ei ole heikkoutta, eikä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen itsekkyyttä. On koko perheen etu, että vanhemmat voivat hyvin. 
  • Hyväksy, että voimavaroilla on rajallisuutensa ja jokaisella meistä katkeamispiste. Älä koita vain "pärjätä" liian kauan - ongelman ratkaisemisesta tulee vain vaikeampaa.
  • Joskus voi joutua opettelemaan ottamaan vastaan apua ja olemaan armollinen itselleen. Näkemään tarjouksen nukkua välittämisenä, eikä loukkauksena. Kärsivällisyys kannattaa - tässäkin.
  • Lapset ansaitsevat vanhemman, joka on positiivinen, kiinnostunut ja ymmärtäväinen. Uupuneena tämän toteuttaminen on aika vaikeaa.
  • Jokainen vanhempi ansaitsee tuntea olevansa arjessaan onnellinen. Vaikka uni on vain yksi osa-alue, on sen merkitys valtava.

Muistaen vuosien takaisen unettomuuden, tiedän, etten tahdo enää kierteeseen, varjoihin. Haamuksi oman elämäni reunalle. Siksi pyrin järkisyin valitsemaan nukkumisen, jos mahdollisuus avautuu. Tunneperäinen syyllisyysmörkö saakoon luvan väistyä jo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun lapset aloittivat päivähoidon syksyllä, oli toki arvattavissa, ettei flunssilta ja muilta pöpöiltä voisi välttyä yhtä pitkälti kuin kotona ollessa. Moisia viikkotolkulla kestäviä jaksoja emme kuitenkaan osanneet odottaa muiden kuin taaperon kohdalla - olihan puolivuotinen on-off-sairastelu jo koettu kertaalleen isompien kanssa silloin, kun he menivät hoitoon ensimmäisen kerran parisen vuotta sitten. Niin vain kuitenkin syyskuusta eteenpäin meillä sairastettiin kokonaisvaltaisesti ja aika lailla systemaattisesti, tasaisin väliajoin, aivan tähän vuoden loppuun saakka.

Kirjoitin aikaisemmin perheemme ensimmäisen kotijoulun kihelmöivästä odotuksesta. Sitä se olikin: innostavaa, rauhaisaa ja kaikin puolin ihanaa. Nimenomaan se odotus. Aaton vastaisena yönä nousi ensin taaperolle kuume ja seuraavana aamupäivänä nelivuotiaalle. Pienet potilaat olivat väsymyksestään huolimatta kyllä hirmu reippaita ja jaksoivat touhuilla ja odottaa pukkia  innolla. Eikä joulutunnelma missään nimessä pilalle mennyt - arki se vain antoi muistutuksen itsestään kimalluksen keskellä.

Ihana yllätys oli nelivuotiaalle ja minulle osoitettu yhteislahja: liput Disney on ice Frozen -esitykseen, mikä ei tyttöön varmaan paremmin olisi voinut upota. Tätä taatusti mahtavaa seikkailua odotellessa, jään myös toivomaan vähempiä sairasteluja meidän perheelle ensi vuonna. Huokaisten, että ainakin tämän vuoden osalta ne olivat nyt tässä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Järvi-Suomen sydämestä kolmekymppinen neljän äiti, joka opettelee hetkeen heittäytymistä ja lempeää suhtautumista kotikaaokseen. Yllättyy yhä uudestaan, miten suklaarakeiden rouskuminen ja kastematojen kiemurtelu saa lapset nauramaan. Etsiskelee aina kuitenkin iltaisin niitä mystisesti katoavia sukkien pareja, joita on jo yhteensä tusina tuolla jossain.

Suurperheen ja työn yhdistämistä, arkisten asioiden ihmettelyä, vertaistukea ruuhkavuosiin. Tervetuloa seuraamaan!

Huomasithan, että Sattumia ja suklaarakeita löytyy myös Facebookista ja Instagramista.

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat