Kirjoitukset avainsanalla #kasvatus

Oli ala-asteen kuudennen lukuvuoden alku. Ihan tavallinen syksy, paitsi jokin siinä tuulessa oli silti erilaista. Ystävät, joiden kanssa olimme vielä keväällä toisillemme niitä parhaita, tuntuivat yhtäkkiä jotenkin kaukaisilta. Kuin vierailta. Enhän sitä toki ensin nähnyt, tai halunnut ymmärtää. Mutta he olivat viettäneet hauskan kesän yhdessä, kaksin. Ja nyt, en ollut enää tervetullut. Rinkiin, ystävyyteen tai lähestyviin kotibileisiin. Niihin yhtiin luokan ensimmäisistä. Minua ei ollut kutsuttu. Ja tämäkin piti lopulta kertoa lapulla koulun jälkeen, kun en ollut tajunnut vihjettä. Virnistellen. Ei mielestäni yhtään hermoillen. "Ehkä huomasit, ettei me haluta sua sinne." Piste.

Se satutti. Olin nolona. Miksi juuri minä? Miksi olin niin täysin kelvoton ja väärä? Huono olemaan ystävä. Niin huono, ettei sitä tarvinnut edes selittää, kunhan vain käänsi selkänsä ja supatti siellä varjossa. Seurasi hämmennys, suru ja puhumattomuus. Jälki, joka jäi. Löysin onneksi uudet ystävät. Sellaiset, jotka eivät arvostelleet. Vaan arvostivat. Ystävät, jotka ovat yhä niin rakkaat,  vuodetkaan eivät ole heitä pois kuluttaneet.

Omien lasten myötä olen miettinyt, miksi porukassa kuin porukassa on niin usein yksi liikaa? Vaikka en enää muistele kokemaani, hiipii se joskus ajatuksiin takavasemmalta, kuin varkain. Ensimmäisen kerran, kun tuttavan lapsikaksikko juoksi parivuotiasta esikoistani karkuun ivallisesti karjuen: "Mitä siinä seuraat?" Tänään, kun näin kuusivuotiaani hädän ja häntä pakoilevien pihan poikien ylpeyden. Siitä, että olivat voittaneet. Päässeet pois jonkun ylimääräisen luota, olemaan kaksin. Syy, miksi poikani oli ulkopuolella on mysteeri. Jokin päähänpisto. Tiedän kuitenkin, että vaikka huomenna kaikki olisi toisin, poikani saattaisi muistaa pitkään tuon hetken. Tunteen, ettei ole kelvannut mukaan.

Se, mitä voin itse tehdä vanhempana, on olla läsnä pienempien lasten leikeissä. Osallistua ja näyttää esimerkillä, että kaikki mahtuvat mukaan. Aloittaa tarvittaessa neuvottelut ja ohjata siinä, kuinka tovereita kunnioitetaan. Kuinka voi poistua myös loukkaamatta. Esikoiseni on jo koulumaailmassa kohdannut porukoitumisen hyviä ja huonoja puolia, ja tiedän, etten pysty niihin juurikaan vaikuttamaan. Mutta se, mihin haluan panostaa, on välisemme yhteys. Se, että hän tietää minun olevan tässä. Häntä aina puolustamassa. Tukemassa pettymystenkin keskellä ja kertomassa, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on.

(Kuvituskuva: Pixabay)

Kommentit (4)

Vierailija

Samoja kokemuksia itsellä yläaste iässä. Nykyään kuitenkin ystäviä yläasteen muilta luokilta ja lukiosta. Äiti oli silloin tukena ja toivon että nyt 2-vuotias poikani ei tule samaa kokemaan, mutta jos näin on, olen hänen tukenaan aina. Lapset ja nuoret eivät näe kokonaiskuvaa jossa yleensä auttaa vanhempien opastaminen.

Vierailija

Sain saman kokemuksen 8-luokalla :( Luokan alussa kelpasi kaveriksi, mutta syksyn aikana ystävät peruuttivat koska muut alkovat kiusata. Onneksi oli silloisia vuotta nuorempia kavereita, jotka pysyivät, ja aikani mietittyäni muutin ulkonäköni (rajummaksi) ja aloin antaa sanallisesti takaisin kiusaajille. Tämän jälkeen minusta tuli kaveri ja "idolli" entisille kilteille kavereilleni. 

Opin suojakuoren ja sen jälkeen pikkuhiljaa vahvuuden joka sisällä on ja sillä pärjännyt läpi elämän tähän asti. Oma lapsi oli joutunut kiusatuksi myös 8-luokkalaisena ja kertoi siitä ammattikoulun toisen jälkeen koska ei uskaltanut kertoa aiemmin - koska tiesi että menen möykkäämään koululle "kiva koulu" periaatteen vuoksi :( 

Se sisäinen raivo etten voi auttaa lastani jälkijunassa, vaikka itse ihan yksin tappelin oman kiusaamiseni ja voitin sisäisen vahvuuden. Mutta nyt huomaan että lapseni on löytää pikkuhiljaa saman vahvuuden kuin minäkin aikanani, poikana vain tarvitsi vähän kauemmin aikaa. Tiedän että poikani on vahva läpi elämänsä tuon kokemuksen jälkeen <3

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Ikävää, miten tuo "enemmistön valta" saa aina muita mukaansa ja yhtä vastassa onkin pian kokonainen joukkio. Onneksi sinä ja poikasi olette kasvaneet vahvoiksi kaiken jälkeen <3 Kaikkea hyvää teille!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Työskentelyä tietokoneella tai läppärillä, some-kanavien, fb-kirppisten ja uutisvirran selailua älypuhelimella, ja vielä sähköposti ja asuntosivut tabletilla. Ääks! Myönnän kärsiväni välillä arjessa digiähkystä. Sellaisesta, joka oireilee niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Päätä alkaa särkeä, olo on rauhaton ja ahdistuspilari lähestyy punaista. Kaduilla puhelin nenällä kävelevien ihmisten suuntaan on tuolloin vaikea katsoa.

Olen huomannut, miten viikonloppujen pienempi määrä valovälkettä suorastaan hellii mieltä ja silmiä. Mutta koska tunnistan myös lähes automaattisen käden hakeutumisen ajoittain älypuhelimen suuntaan, olen kokenut tärkeäksi nimenomaan noina hetkinä muistuttaa itseäni, miksi hälytyssurinan kutsua kannattaisi päiväsaikaan vastustella enemmän. (Lista on oikeasti loputon, ja tässä vain muutama kohta.)

1. En tahdo missata tärkeitä hetkiä. Kun nelivuotias pääsee suksilla ensimmäisen, toisen ja kolmannen mäkensä alas asti kaatumatta, tahdon nähdä sen.

2. Tahdon olla hyvä kuuntelija ja lapsilleni läsnä. Tämä on ylipäätäänkin haastavaa kymmenien ja taas kymmenien tehtävien ja neljän lapsen taloudessa. Kaikki kuitenkin ansaitsevat tulla kuulluiksi, eikä älypuhelimen käytöllä pitäisi olla edes minkäänlaisia mahdollisuuksia toimia tämän esteenä.

3. Katson mieluummin päiväkahvin kanssa aurinkoista pihamaata kuin näyttöä. Joskus unohdan, mutta näin se vain on.

4. Ulkona on aina parempi kuin luurin ääressä. Puolituntinen omaa aikaa - virkistävä kävelylenkki kevätauringon alla vai nuutumista aiheuttava istumistuokio kirppiskansioita selaillessa?

5. Aikaa ei ole tuhlattavaksi. Lapset kasvavat ja vuodet vierivät, eikä mahdollisuuksia leikille, halittelulle ja yhdessäololle tule olemaan ikuisesti. Näin työssä käyvälle vuorokaudessa on tunteja perheen kanssa kovin vähän. Miksi olisin läsnäolollani saatavilla ennemmin somen puolitutuille kuin läheisilleni?

6. En tahdo sanoa lapselle "ihan kohta", kun tarkoitan "vielä yksi skrollaus Facebookissa". Lapsen asia on varmasti tärkeämpi, joka kerta.

7. On hyvä olla välillä myös täysin toimeton. Tämä on oikeasti vaikeaa! On kuitenkin tutkimuksin osoitettu, että rauhoittuminen ja tylsistyminen kasvattavat luovuutta. Koska selailu on yksi tekeminen muiden joukossa, päätös jättää kurkkaamatta puhelinta muuten hiljaisella (=otollisella) hetkellä on aina poikinut uusia ideoita niin oman kuin yhteisen "mitäs sitten tehtäisiin"-mietinnän suhteen.

8. Puhelinsoitto ystävälle on parempaa ajankäyttöä kuin päämäärätön some-selailu. Se olo, mikä tulee "pikaisesta" uutisvirran tarkistamisesta ei vedä vertoja sille tunteelle, kun on saanut ihan konkreettisesti jutella hetken hyvän ystävän kanssa.

9. Tahdon lasten oppivan, ettei elämiseen tarvita älypuhelimia. Lapset oppivat paljon meitä seuraamalla, ja toivoisin heidän näkevän, että ihmiset hallitsevat laitteita, eikä päinvastoin.

10. Lämpimät muistot eivät synny suhteesta älypuhelimeen, vaan yhteydestä perheeseen ja läheisiin. Ajanvietto ja vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa ovat ihanien muistojen rakennuspalikoita. Kuka niitä ihmetystä herättäviä päivityksiä tai potentiaalisia kirppislöytöjä kohta enää muistaakaan?

Koska digittely on koukuttavaa ja sillä on taipumus sumentaa osaltaan ihmisten ajankäytönhallintaa, jokaisen olisi hyvä arvioida tietyin väliajoin omaa kohtuukäytön rajaansa suhteessa lähimmäisiin ja ympäristöön. Miettiä, mihin aikansa oikeastaan haluaa käyttää ja mikä on elämässä tärkeää. Rajoittaa, jos on tarve. Kehittää oma lista, mentaalinen "älypuhelinkärpäslätkä", torjumaan surisevia houkutuksen ääniä. Ja pysyä lujana.

Kommentit (5)

Nimppe
Liittynyt11.10.2016

Tosi hyviä syitä! Ja niin ajankohtainen muistutus tännekkin! Etenkin nyt väsyneenä tulee plärättyä ihan liikaa puhelinta ja vaikka siitä on jatkuvasti huono omatunto, niin jotenkin se käsi hakeutuu jatkuvasti puhelimelle... Niin ne koukuttaa...

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Niinpä, väsyneenä varsinkin voi kokea pläräilyn jotenkin "helppona" tekemisenä vähän kuin huomaamattaan. Minulla on paljon auttanut tietynlainen herääminen siihen, kuinka tahtoisin käyttää aikaani eri tavalla ja palata ns lähemmäs "vanhaa" (=aikaa ennen älypuhelinta). Ei ihan helppoa silti aina, ja siinä tilannekohtainen arviointi tuntuu myös toimivan. Tsemppiä!

Heinis

Tosi tärkeä ja minullekin ajankohtainen teksti! Kiitos!

Itse hoksasin, että paljon koukutusta vähentää, kun poistaa hälytysääniä. Jätin päälle puhelimen hälytyksen, mutta erilaisten viestien piippaukset olen poistanut. Niinpä puhelin ei "komentele", vaan valitsen itse, milloin viestejä luen. - Toisinaan jatkuvasti, joskus jopa jo pitkillä väleillä.

Sattumia ja suklaarakeita
Liittynyt13.9.2016

Kiva kuulla! :) Minä myös sammutin jossakin vaiheessa hälytysäänet, millä oli kyllä suuri vaikutus. Värinä tulee joistain sovelluksista - en sitä toiseen huoneeseen kuule - mutta ehkäpä nekin voisi ottaa pois :) Koukuttavaksi nuo laitteet on kyllä tehty, ja oman hallinnan palautus on tietyllä lailla erävoitto.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Eskari on pienestä pitäen ollut kova rakentelemaan, askartelemaan ja keksimään kaikenlaista. Hän on lisäksi utelias luonne ja kiinnostunut siitä, miten asiat toimivat. Kaikki omat väkerrykset täytyy tietenkin testata, ja pelkkä aikuisen vastaus johonkin ei suinkaan riitä. Hänen täytyy päästä näkemään ja kokemaan itse, kuinka hutera tyynyjunarakennelma ajaa, tai vanhoista laudoista "tehty" lentsikkahärveli lentää. Tai miten kantava se jättiläismäinen duplosilta nyt onkaan. Tai millaisiin paikkoihin lukuisat itse piirretyt kartat hänet johdattavat (ja tämä onkin yksi ikisuokkareista!). Myös ne hurjimmat jutut ja temput täytyy äidin kauhuksi aina kokeilla.

Yhtenä iltana hän sitten näperteli huoneessaan tovin, kunnes ilmestyi ylpeänä esittelemään paperista merirosvolaivaa pohtien "voisikohan tämän laittaa veteen kellumaan?" Mielensisäisestä kieltävästä ensireaktiosta ja myöhäisestä kellonajasta huolimatta vastasin kuitenkin: "Jaa-a, enpä tiedä. Mennään kokeilemaan". Ja niinhän se laiva sitten kellui kuin kelluikin vessan altaassa upeasti jonkin aikaa. Oma pessimistinen ajattelu tuntui kyllä hölmöltä. Ja tilanteessa oli ehdottomasti parasta pojan koko olemuksesta huokuva ilo ja innostus. Hän itse oli sen keksinyt!

Kekseliäisyys ja ennakkoluuloton uskaliaisuus ovat asioita, joista me aikuiset voisimme lapsiltamme oppia. En oikeastaan tiedä, miksi niin usein vaarattomille kokeiluille tekee mieli sanoa ei. Siksikö, kun voi tulla sotkua? Tai kun aikaa ei ole, vaan pitäisi mennä iltapalalle/pesulle/paikkaan X, mikä häviää siinä hetkessä, kun ehdotettu asia tehdään? Tai kun itse luulee tietävänsä vastauksen, eikä aina huomaa, miten tärkeää pienelle olisi päästä kokeilemaan itse? Kuinka tämä palaa halusta antaa luovuutensa ja mielikuvituksensa lentää. 

Päätin alkaa sanomaan useammin joo ja tarjota pikku nikkarille enemmän mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Tukea häntä luovuudessa, ja antaa lisää kehuja ja huomiota sille, mitä hän on milloinkin aivan itse keksinyt. Siitä huolimatta, vaikka suurperheen rutiinit eivät menisikään aina niin tismalleen. Tai aikuisen mieltä vähän jännittäisi. 

Tuntuu, että vain taivas - ja säilytystila - voivat olla lapsen mielikuvituksen rajana. Välillä hyllyt kasautuvat niin täyteen nosturi-/juna-/talorakennelmia ja aarrekarttoja, että on pakko houkutella poika tekemään ajoittaista karsintaa ja purkamista. Sinne ne ovat aina kuitenkin uudestaan nousseet. Ja niin saavat tehdä jatkossakin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogia kirjoittaa Järvi-Suomen sydämestä kolmekymppinen neljän äiti, joka opettelee hetkeen heittäytymistä ja lempeää suhtautumista kotikaaokseen. Yllättyy yhä uudestaan, miten suklaarakeiden rouskuminen ja kastematojen kiemurtelu saa lapset nauramaan. Etsiskelee aina kuitenkin iltaisin niitä mystisesti katoavia sukkien pareja, joita on jo yhteensä tusina tuolla jossain.

Suurperheen ja työn yhdistämistä, vuorovaikutustutkimuksen teemoja ja käsillä tekemisen intoa. Tervetuloa seuraamaan!

Teemat

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram