Kuva: Aikku Meura

Helsinkiläisen Eeka Kudjoin lapsille ei ole mitenkään hätkäyttävää tai erikoista, että vanhempi on miehen tai naisen sijaan muunsukupuolinen. Nyt 11.8.2019 perhe viettää ensimmäistä kertaa muunsukupuolisten vanhempien päivää.

Hänelle tämä uusi vanhemmuuspäivä oli iloinen yllätys sekä oman perheen että yleisemmän ajattelun kannalta.

Muunsukupuolisten vanhempien päivä on uusi keksintö, jonka on laittanut alulle yksittäinen turkulainen 9-vuotias lapsi. Hän on päivästä tehdyn Facebook-tapahtuman mukaan jo pidempään harmitellut sitä, ettei toiselle hänen vanhemmistaan oikein ole sopivaa päivää ja päättänyt tehdä sellaisen itse läheisten aikuistensa avustuksella. 

Samanlaista pohdintaa on käynyt myös Eeka, jolle sukupuoli-identiteetin kysymykset ovat kulkeneet mielessä aina kouluiästä saakka - vasta aikuisiällä hän on löytänyt identiteetilleen sopivan nimityksen. Hänelle tämä uusi vanhemmuuspäivä oli iloinen yllätys sekä oman perheen että yleisemmän ajattelun kannalta. Hän uskoo monen suomalaisperheen viettävän sitä nyt kun sille on sovittu ajankohta. 

Heidän kohdallaan kutsumanimeksi on jäänyt äiti, mutta virallisissa tilanteissa Eeka esittelee itsensä ensisijaisesti vanhempana. 

Lähihoitajana nyt työskentelevä kätilöopiskelija Eeka kertoo, että alunperin äitienpäivän vietto tuntui järkevältä, mutta oman identiteetin selkiytymisen myötä siitä alkoi tulla ahdistava ja vieraan tuntuinen. Päiväkotien aamukahveja äitien- ja isänpäivän tienoilla hän ei missään nimessä laittaisi lakkoon, lähinnä huomauttaa että itselle ne eivät oikein sopineet. Aikana, jona hän puhui jo avoimesti olevansa jotain muuta kuin nainen, sellaiseksi sanominen alkoi tuntua yhä kuormittavammalta. 

Nyt Eekan lapset ovat 6- ja 9-vuotiaat. Kun Eeka kertoi lapsille, ettei oikeastaan ole nainen, se ei muuttanut juuri mitään. Heidän kohdallaan kutsumanimeksi on jäänyt äiti, mutta virallisissa tilanteissa Eeka esittelee itsensä ensisijaisesti vanhempana. 

Lapsilla on ollut pohdintaa esimerkiksi siitä, mikä tekee lapsesta tytön tai pojan päiväkodissa: onko se leikki, pukeutuminen vai se mistä asioista tykkää. 

Lasten kanssa puhuminen vanhemman muunsukupuolisuudesta on liittynyt pitkälti saunakeskusteluihin ja muihin tilanteisiin, joissa ollaan rauhassa ja jutellaan niitä näitä. Lapsilla on ollut pohdintaa esimerkiksi siitä, mikä tekee lapsesta tytön tai pojan päiväkodissa: onko se leikki, pukeutuminen vai se mistä asioista tykkää. 

Erityisenä asiana Eeka nostaa esiin sen, miten lasten keskustelu on aidosti uteliasta. Hän kokee, että molemmat ymmärtävät muunsukupuolisuuden ehkä enemmän sisäiseksi jutuksi, ja tajuavat miten tärkeää se ihmiselle itselleen on. Kysymyksiä satelee aina toisinaan spontaanisti, kuten lapsilta voi odottaa. 

Viime aikojen terävin oivallus tuli eskarilaiselta. Hän ehdotti, että oikeastaan haluaisi sanoa vanhempaa ÄISKÄksi, sillä se on niinkuin äiti mutta siinä on mukana vähän iskääkin. 

Muunsukupuolisten vanhempien päivää vietetään 11.8.  Kyseessä ei ole kalenterista löytyvä virallinen juhlapäivä, vaan talkoovoimin järjestetty tempaus josta toivotaan pysyvää perinnettä. 

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Loistava aito idea lapselta. Hän on oivaltanut asioiden ytimiä paremmin kuin monet aikuiset. Äkykäs muksu!

Vierailija
3/5 | 

Superihanaa! Oon tosi ylpee tästä 9-vuotiaasta ja kaikista aikuisista, jotka on lähteneet avuksi järjestämään tätä päivää. Oon itsekin muunsukupuolinen, en vielä vanhempi mutta haaveilen vanhemmuudesta, ja tämä tuntuu henkilökohtaisestikin tosi tärkeältä. Kiitos tästä jutusta ja sanan levittämisestä!

Vierailija
5/5 | 

Itsekin olen muunsukupuolinen, vanhempi en vielä vaikka lapsettomuushoidoissa olen ja kovasti lasta toivon. Ihana lukea tällaisista tempauksista!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden lapsen isä (ja ex-äiti) kirjoittaa sateenkaariperheen arjesta, sukupuolirooleista ja kahden kodin välisestä yhteistyöstä. 

Vanhemman transprosessi ei ehkä ole lapsille mikään "juttu", mutta päiväkodin, neuvolan, koulun ja satunnaistuttujen kanssa siitä tulee keskusteltua yhä uudelleen. Blogissa vastataan siihen, mitä sateenkaariperheiden kohtaamiseen kaivataan, ja toisaalta siihen, miksei siihen nyt sen kummempia tarvita kuin ihan perusnormaalia ihmisten kohtaamista. 

Lisäksi mielen ja kielen päällä pyörivät juuri nyt tunnekasvatus, luonto, lukeminen ja pelaaminen lasten kanssa, itsemyötätunto ja kehopositiivisuus. Perheeseen kuuluu 5- ja 7-vuotiaiden lasten lisäksi myös 1-vuotias kani.

Yhteydenotot ja yhteistyöideat sujuvat sähköpostitse osoitteessa sateenkaarifaija@gmail.com tai Facebookin ja Instagramin yksityisviestillä. 

 

Kuvat profiilissa ja bannerissa: Paavo Ylämäki

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat