Kirjoitukset avainsanalla väkivalta

Kuva on kuvituskuva Unsplash-sivustolta

Anteeksi, tämä on vihainen postaus jonka kirjoitan hyvin terävästi. Palaan arkisempiin aiheisiin ja normaaliin mukavampaan tyyliini ensi viikolla, mutta nyt keitti yli. 

Yle julkaisi vastikään tutkimustietoa siitä, kuinka yleistä kotiväkivalta on sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvia nuoria kohtaan. Fyysistä väkivaltaa oli kokenut joka neljäs, mikä ei yllätä ketään. Moni aikuinen kommentoikin uutista siihen suuntaan, että näiden nuorten kohdalla fyysinenkin väkivalta on aivan luonnollista ja asianmukaista. 

Hetkinen, siis mitä teitte, aikuiset?

Väkivallan määrä ei ole yllätys, tai jos on niin on aika ottaa laput silmiltä.

Ensin termitsekkaus. Sateenkaarivähemmistöihin lasketaan sekä sukupuolen että seksuaalisuuden moninaisuus. Ne ovat eri asioita. Sukupuoli on yksi asia, ja jos ihminen on esimerkiksi transsukupuolinen, se ei vielä liity seksuaaliseen suuntautumiseen. 

Seksuaalinen suuntautuminen toinen ominaisuus, jonka ihminen pystyy tunnistamaan itsessään sen jälkeen kun on tunnistanut oman sukupuoli-identiteettinsä. Nämä molemmat vain niputetaan sateenkaaritermin alle. (Tämä on oikeasti tärkeä termiasia, aiemmin puhuin siitä ettei niillä termeillä ole niin väliä, mutta tämä on oleellista!)

Väkivallan määrä ei ole yllätys, tai jos on niin on aika ottaa laput silmiltä. 

Sateenkaari-ihmisille on arkisen normaalia keskustella kasuaalisti siitä, kuka on vielä väleissä vanhempiinsa ja sukulaisiinsa, tai kenet vanhemmat hakkasivat kun hän tuli kaapista.

Olen kuullut vain muutamasta ihmisestä, jolle läheiset eivät ole tehneet väkivaltaa kaapistatulon yhteydessä, oli kyseessä sitten sukupuoli tai seksuaalisuus. Niin suurta häpeää nämä asiat aiheuttavat, sitä ei osata käsitellä ja se purkautuu vihana. Sateenkaari-ihmisille on arkisen normaalia keskustella kasuaalisti siitä, kuka on vielä väleissä vanhempiinsa ja sukulaisiinsa, tai kenet vanhemmat hakkasivat kun hän tuli kaapista.

Se on normaalia ja tapahtuu ympäri Suomea juuri nyt. Se on meillä aivan tavallista kahvipöytäkeskustelua. 

Ja jos joku sanoo sen ääneen mediassa, hänelle sanotaan ettei nyt tuollaisia tarvitse nostaa esiin. Ei tarvitse hieroa sitä kaikkien naamaan. Tehdä niin suurta melua. Odotan noita kommentteja tähänkin postaukseen.

Väkivalta on valtavan yleistä, yllättävän rankkaa ja normalisoitua ja sitä tehdään lapsille ja nuorille.

Lopetetaan hiljaisuus nyt. 

Suomessa tapahtuu näihin nuoriin kohdistuvia rikoksia, joista ei tehdä ilmoitusta koska poliisin pelätään olevan paha sateenkaarivähemmistöille.

Kaapista tulo on asia, joka saa aikaan valtavasti väkivaltaa, ja sitä ei raportoida eikä hoideta. Moni sateenkaarinuori ei luota opettajiin ja terkkareihin tarpeeksi, että uskaltaisi sanoa ääneen, ja olettaa että vastaus väkivallasta kertomiseen olisi vain

“No ehkä se siitä ajan mittaan”.

Suurin osa sateenkaarinuoria pelkää poliisia aivan valtavasti. Suomessa tapahtuu näihin nuoriin kohdistuvia rikoksia, joista ei tehdä ilmoitusta koska poliisin pelätään olevan paha sateenkaarivähemmistöille. On siis olemassa ryhmä nuoria, joka ei tee rikosilmoitusta tämän pelon takia. 

Tämän ihmisryhmän nuoret saattavat olla tyypillisesti tilanteessa, jossa kotona lyödään, koulussa ei uskalla puhua, turvaa haetaan väärästä paikasta ja jos netistä löytynyt ei-turvallinen aikuinen satuttaa, rikosilmoitusta ei tehdä. Ja sitten ympärillä ovat nämä ihmiset jotka kommentoivat Ylen uutista. 

Minkälainen aikuinen sanoo pokkana: “Minullakin pitää olla oikeus omaan mielipiteeseen” ja se perusteenaan lyö lasta? 

Minkälainen aikuinen menee nettiin selittämään, että mitäs nuo 13-15 -vuotiaat LAPSET ovat erilaisia, totta kai heitä lyödään kotona?

Nyt asiat tärkeysjärjestykseen ja vauhdilla. 

Tämä ero jo itsessään näyttää, miten sateenkaarinuorten kokema väkivalta on niin paljon oikeutetumpaa aikuisten mielestä.

Kommentit tuossa uutisessa olivat sekavia ja monessa oli puurot ja vellit reippaasti mössönä. Yhteistä kuitenkin oli monelle se, että näihin lapsiin kohdistuva fyysinen väkivalta koettiin niin voimakkaasti, että sitä piti tulla painamaan piiloon. 

Mitä jos kyse ei olisi ollut tietystä ihmisryhmästä vaan yleisemmin yläkoululaisista?

Silloin kommentit olisivat olleet täynnä huolta ja hätää, oltaisiin ehdotettu korjaustoimenpiteitä ja lisää rahaa lastensuojeluun. Tämä ero jo itsessään näyttää, miten sateenkaarinuorten kokema väkivalta on niin paljon oikeutetumpaa aikuisten mielestä. Tavallaan nuo lapset siis ansaitsevat perheväkivallan kommentoijien mielestä.   

Tajuatteko, että vihapuhe ja väkivallan painaminen piiloon aiheuttaa aivan oikeiden ihmisten aivan oikeita itsemurhia? 

Mutta kuulkaa, olen lukenut muitakin tutkimuksia. Sateenkaarinuorista pääsee eroon kokonaan jos tarpeeksi isolla aikuisporukalla (tai pienemmälläkin) tekee heille tarpeeksi väkivaltaa. Ei tarvitse kuin googlettaa “itsemurhaprosentti sateenkaarinuoret”, tietääkseen että heistä todella pääsee eroon.

Tajuatteko, että vihapuhe ja väkivallan painaminen piiloon aiheuttaa aivan oikeiden ihmisten aivan oikeita itsemurhia? 

Nyt on aika katsoa peiliin ja miettiä, haluaako itse olla se aikuinen, joka lisää vai vähentää väkivaltaa. Jos se ei vielä hetkauta, voi miettiä haluaako olla se aikuinen joka noudattaa vai rikkoo Suomen lakia. 

Jos tutkimus osoittaa, että lapset ja nuoret kokevat perheväkivaltaa, siihen ei mennä selittämään että se on ihan ansaittua. 

Jos kuulet jonkun sanovan, että eihän se nyt kai niin yleistä ole, tarvitseeko tuosta nyt noin paljon höyrytä, tai eiköhän tuota nyt vähän liioitella, niin käske häntä olemaan hiljaa.

Apua ja ohjeita:

1. Jos koet väkivaltaa, soita apua. Tässä väestöliiton listassa on muun muassa ensi- ja turvakoteja joihin on mahdollista päästä väkivallan uhan alta. Listassa on myös auttavia puhelimia. 

2. Jos kohtaat fyysisen väkivallan uhkaa, on syytä soittaa poliisille. Jos fyysistä väkivaltaa on jo tapahtunut, rikosilmoitus tulee tehdä mahdollisimman pian. 

3. Jos toimit työssäsi nuoren kanssa ja epäilet hänen kokevan väkivaltaa kotonaan, sinun täytyy ottaa yhteyttä lastensuojeluun ja puuttua tilanteeseen ammattisi edellyttämällä tavalla

4. Jos pelkäät tekeväsi väkivaltaa lapsellesi tai jonkun muun lapselle, tsekkaa silloinkin Väestöliiton kattava nettisivu. Tunteet ja jopa kauheat hajottavat tunteet ovat ok, mutta se mikä ratkaisee on niiden muuttaminen teoiksi. Siihen on mahdollista vaikuttaa!

Jos kuulet jonkun sanovan, että eihän se nyt kai niin yleistä ole, tarvitseeko tuosta nyt noin paljon höyrytä, tai eiköhän tuota nyt vähän liioitella, niin käske häntä olemaan hiljaa.

Väkivallan vähättely ja hyssyttely lisäävät väkivaltatapausten määrää ja hankaloittavat yhteiskunnan muuttamista sellaiseksi että niihin oikeasti puututaan. Maton alle lakaisu on väkivallan mahdollistamista. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden lapsen isä (ja ex-äiti) kirjoittaa sateenkaariperheen arjesta, sukupuolirooleista ja kahden kodin välisestä yhteistyöstä. 

Vanhemman transprosessi ei ehkä ole lapsille mikään "juttu", mutta päiväkodin, neuvolan, koulun ja satunnaistuttujen kanssa siitä tulee keskusteltua yhä uudelleen. Blogissa vastataan siihen, mitä sateenkaariperheiden kohtaamiseen kaivataan, ja toisaalta siihen, miksei siihen nyt sen kummempia tarvita kuin ihan perusnormaalia ihmisten kohtaamista. 

Lisäksi mielen ja kielen päällä pyörivät juuri nyt tunnekasvatus, luonto, lukeminen ja pelaaminen lasten kanssa, itsemyötätunto ja kehopositiivisuus. Perheeseen kuuluu 5- ja 7-vuotiaiden lasten lisäksi myös 1-vuotias kani.

Yhteydenotot ja yhteistyöideat sujuvat sähköpostitse osoitteessa sateenkaarifaija@gmail.com tai Facebookin ja Instagramin yksityisviestillä. 

 

Kuvat profiilissa ja bannerissa: Paavo Ylämäki

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat