Kirjoitukset avainsanalla puhuminen

Ei nyt aina ehdi sanoa kaikkia sanoja kokonaan (Kuva: Sateenkaarifaija)

Kävimme puheterapiassa 5-vuotiaan kanssa. Aikaa oli odotettu ehkä puoli vuotta, sillä jonot olivat pitkät.

Ja käynti osoittautui tavallaan turhaksi.

Tajusimmekin että nämä sekavammat selostukset tulevat tilanteissa, joissa lapsi joutuu jollain tapaa taistelemaan puhetilastaan. 

Saimme kuulla että äänteissä ei ollutkaan mitään vikaa: poikanen artikuloi aivan mainiosti kaikenlaiset sanat. Hän nimesi rauhallisesti esineitä ja eläimiä kuin minikokoinen opettaja. Meitä vanhempia se hämmästytti, sillä olemme huolehtineet sössöttämiseen lipsuvista puheripuleista, joita pitää rauhoitella useamman kerran jotta sanomasta saa selvää.

Pähkäilimme syytä vastaanotolla. Tajusimmekin että nämä sekavammat selostukset tulevat tilanteissa, joissa lapsi joutuu jollain tapaa taistelemaan puhetilastaan. 

Varsinkin kun on mukana kaikista pienimpänä lapsena, on kannattavaa huudella kovaan ääneen jotta saa äänensä kuuluviin.

Kun mietimme asiaa pidemmälle, huomasimme pari selkeää syytä siihen että puhe ei aina pysy selkeänä. Kyse saattaa olla siitä, että voluumi korvaa artikulaation. Sattuuhan sitä samaa joskus aikuisillekin. 

Ensimmäinen tilanne, jossa kaikkia sanoja ei ehdi sanoa aivan loppuun asti, on sellainen jossa ollaan isossa porukassa. Varsinkin kun on mukana kaikista pienimpänä lapsena, on kannattavaa huudella kovaan ääneen jotta saa äänensä kuuluviin. Ei siinä ehdi kaikkia äänteitä miettiä ja osa niistä jää yksinkertaisesti matkan varrelle. 

On periaatteessa kilttiä napata toisen lauseesta kiinni ja avuliaasti jatkaa se loppuun kuin Tupu, Hupu ja Lupu.

Toinen asia joka vaikuttaa takuuvarmasti 5-vuotiaan puhetilaan, on isoveli. On periaatteessa kilttiä napata toisen lauseesta kiinni ja avuliaasti jatkaa se loppuun kuin Tupu, Hupu ja Lupu. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, että pienempi ei saa sanoa itse asiaansa loppuun asti.

Tulee tilanteita joissa isoveljen avustus muuttuukin painostavaksi. Silloin on luonnollisesti fiksumpaa taas kääntää volat kaakkoon ja sanoa lauseet niin nopeasti ettei kukaan varmasti ehdi väliin.

Siitä tulee kovaäänistä ja hieman erikoista 5-vuotiaan puhetta, jota saattaa joskus olla vaikea tulkita. 

Eihän sitä itsekään saisi sanottua mitään, jos yrittäisi kiireellä puhua kaikki sanottavansa ettei kukaan varmasti ehdi keskeyttää. 

Mietimme, että voi olla viisasta koettaa tietoisesti rauhoittaa tilanne kun puhe menee mössöksi tai kiljumiseksi. Tuon ikäiseltä ei voi ihmeitä vaatia, mutta puheenvuorojen antaminen saattaa auttaa pitkässä juoksussa luottamaan omaan puhetilaan. Eihän sitä itsekään saisi sanottua mitään, jos yrittäisi kiireellä puhua kaikki sanottavansa ettei kukaan varmasti ehdi keskeyttää. 

Seuraavaa aikaa ei nyt varattu, mutta sovimme että olemme yhteydessä jos jotain ilmenee. Keväällä kuusivuotisneuvolassa voidaan palata asiaan ja tarkastaa mikä puhumisen tilanne on silloin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden lapsen isä (ja ex-äiti) kirjoittaa sateenkaariperheen arjesta, sukupuolirooleista ja kahden kodin välisestä yhteistyöstä. 

Vanhemman transprosessi ei ehkä ole lapsille mikään "juttu", mutta päiväkodin, neuvolan, koulun ja satunnaistuttujen kanssa siitä tulee keskusteltua yhä uudelleen. Blogissa vastataan siihen, mitä sateenkaariperheiden kohtaamiseen kaivataan, ja toisaalta siihen, miksei siihen nyt sen kummempia tarvita kuin ihan perusnormaalia ihmisten kohtaamista. 

Lisäksi mielen ja kielen päällä pyörivät juuri nyt tunnekasvatus, luonto, lukeminen ja pelaaminen lasten kanssa, itsemyötätunto ja kehopositiivisuus. Perheeseen kuuluu 5- ja 7-vuotiaiden lasten lisäksi myös 1-vuotias kani.

Yhteydenotot ja yhteistyöideat sujuvat sähköpostitse osoitteessa sateenkaarifaija@gmail.com tai Facebookin ja Instagramin yksityisviestillä. 

 

Kuvat profiilissa ja bannerissa: Paavo Ylämäki

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat