on ilmaista ja ammattitaitoista  ja jos ei sieltä nopeahkosti apua saa, niin yksityisiä pariterapiapalveluja on paljon.

Apua on saatavilla kun pohtii, mihin suuntaan olisi hyvä suunnata. Pariterapiassa ei yritetä kynsin hampain pitää paria yhdessä. Joskus ero on hyvä ratkaisu.

Mutta ystävänä olen enemmän neuvoton kuin terapeuttina. Ehkä siksi, että te ystävät olette osa elämääni. Monen teistä olen tuntenut puolet elämääni. Olette osa tarinaani- molemmat teistä. Voisi ehkä kuvitella, että pappiterapeutti olisi eropohdinnoissa  rauhansatama tai vastausautomaatti.

Pettymys: ei ole. Enemmän kuin vastausautomaatti olen useasti ollut huuli pyöränä oleva tomaatti.

Mutta lupaan pomppia tässä tomaattina mukana, mutta vastauksia en rupea antamaan, tai ryhdy haukkumaan kumppaniasi tai sinua. Ja kyllä, rukousta jatkan toki. Se jos mikä auttaa. Huomasin sen eräästä teistä eron keskellä elävistä. Hän keksi käydä ehtoollisella niin usein kuin suinkin. Suurissa kaupungeissa se onnistuu näppärästi monta kertaa viikossa. Hän alkoi voida niin paljon paremmin ehtoollisen löydettyään, että sen innoittamana suosittelen ehtoollista usein nautittuna kaikille elämän taitekohdissa oleville. Ja kaikille. Jotain siellä tapahtuu. Jotain mihin järki ei ulotu. Jotakin enemmän.

Täytän tänä vuonna 44. Ystäväni ovat samaa ikäluokkaa suurin osa. Suurin osa on toisella kierroksella. Neljänkympin molemmilla puolin jonkinlainen elämän väliraportti käy väistämättä mielessä. Ja hyvä niin. Aika- ajoin pitäisi pysähtyä kysymään: ”Oletko sä tyytyväinen mun kanssa? Olenko itse tyytyväinen? Elänkö omien arvojeni ja unelmieni mukaan? Mitä ehdin vielä? Minkälainen muutos olisi hyväksi?” Erot vaikuttavat ystäväpiirissä ainakin niin, että  helposti ne alkavat tarttua. Ja helposti sitä ystävänä toivoisi, että mikään ei muuttuisi. Että elämä voisi jatkua näin edelleen, että edelleen olisi kyläpaikka ja matkakumppanit olemassa.  Erossa on helposti valittava ystävänä myös puolensa.

Malttia ja toisaalta ratkaisun tekemisen kykyä toivon teille nyt just eropohdintojen keskellä oleville. Sateen jälkeen paistaa. Ja ystävät, me ollaan just teitä varten.

  • Minna Tuominen

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat