vauvan päivän vaunuparkki Kuva: Sini Saavalainen

Kun on jo olemassa äitien ja isäinpäivä, miksei olisi myös vauvan päivä? Eilen vietettiin sitä. Vauvan päivän tarkoituksena on edistää vauvojen oikeuksia. Päivän taustalla on vauvasuomi r.y. Pääsin eilen tutustumaan vauvan päivän ohjelmaan iltapäivällä Helsingin Musiikkitalossa ja Oodi-kirjastossa.

Paikalle oli helppo tulla. Narikkaa vastapäätä oli kymmeniä lastenvaunuja parkissa ja muutenkin kaikissa järjestelyissä oli huomioitu vauvaperheiden tarpeet. Ohjelmassa oli paljon mielenkiintoista tekemistä, puhetta ja musiikkia paikalle tulleet vanhemmat, vauvat ja vauvojen isosisarukset huomioiden. Paikalla oli monia lapsiperheitä tukevia järjestöjä, yrityksiä, tahoja ja kirkon edustajia. Yllätyin myönteisesti siitä, miten moni taho oli lähtenyt mukaan ja miten paljon vauvaperheitä oli tullut paikalle.

Ilman vaunuja tai vauvaa liikkuvaa naista katsottiin paikalla välistä ihmeissään. Selitän tulleeni katsomaan kaikkia kivoja juttuja tammikuistani varten. Sen jälkeen saan mielenkiintoista informaatiota vauva-arkea koskevista asioista pisteen pitäjän näkökulmasta. Mukaan tarttui tietoa eri tahojen vauvaperheille järjestämästä toiminnasta, lapsivakuutuksesta, terveellisestä ruuasta koko, kiintymysvanhemmuudesta sekä monesta muusta asiasta. Helsingin kaupungin työntekijän vinkkaamana kävin kurkkaamassa vauvasirkus-työpajaan, jossa oli energinen meininki. Kotiin viemisiksi mukaan tuli muutama heijastin, nivaska esitteitä ja kirkon Pienelle parasta -ruokalappu, joka on muuten pikkuiseni ensimmäinen ruokalappu.Olin iloinen siitä myönteisestä ja innostuneesta asenteesta, joka kaikista tapahtumaa järjestävistä tahoista henki. Tästä pitäisi ehdottomasti tulla vieläkin isompi juttu!

Mietin että tällaista informaatiota tulisi olla vielä enemmänkin ja vauvan päivää voisi juhlia vieläkin laajemmin ja kutsua yhä avoimemmin myös vauvaa odottavia perheitä mukaan. Nyt kun lapsia syntyy yhä vähemmän ja kaupunkilaisten asenteet lapsien tuottamaan elämmään tiukentuvat, tarvitaan toisenlaista viestiä lasten arvokkuudesta ja vauva-ajan merkittävyydestä koko ihmisen loppuelämälle. Vauvan päivän sanoma voi tuoda myönteistä vastapainoa sille kuvalle, mikä nuorille aikuisille annetaan herkästi vauvaperheistä: ankeutta, kiirettä ja väsymystä. Jokainen vauva on juhlimisen ja iloitsemisen arvoinen kaikesta vauva-arjen haasteista huolimatta: niin vauvan päivänä kuin muulloinkin! Vaikka vauva-arki olisikin ajoittain haastavaa, on onneksi olemassa monia tahoja, jotka voivat auttaa ja tukea lapsiperheitä ja olla arjessa mukana.

Hyvää vauvan päivää kaikille vielä jälkikäteen!

Toivottaa Sini Saavalainen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat