On tärkeää, että vanhempi päättää lapsen asioista. Ymmärrän kyllä sen, mutta se ei ole minusta ihan yksinkertaista. Vanhemmuudessa joutuu mielestäni pohtimaan suhdettaan valtaan. Vain sen oivallettuaan voi minusta onnistua ohjailemaan jälkikasvuaan oikeaan.

Mikä mielestäni oikeuttaa valtaan? Se, että tietää ohjattavaansa enemmän ja ottaa seuraamuksista vastuun. Tämän ajatuksen kanssa on helpompi ottaa asema, jolla voi määrätä tahtia. Välttämättähän ei jälkikasvulle välity, että tässä on nyt viisaampi tekemässä valintoja. Saati, että taaperolla kävisi mielessä, että teoilla on seuraamuksia, joista vanhempi kantaa vastuun.  Ja kas, ohjattavana on mahallaan lattialla punaisena huutava nappula.

Siis vanhemmuudessa viisaus ja vastuunkanto eivät riitäkään. Minun on myös motivoitava tämä vastuullinen tajuamaan, että miksei monta kertaa päivässä kylvetä. Alle kaksivuotiaan  huomion voi kiinnittää johonkin vielä kiinnostavampaan juttuun, mutta missä vaiheessa tämäkin on loppuunkulutettu?

Parisuhteessakin tämä vallankäyttö lienee olevan samanlainen tarkastelukohta, jossa naisia nostetaan tikunnokkaan. He jyräävät isähahmot lapsenhoidossa  ja nalkuttavat kotitöistä. Valta tässäkin otetaan ehkä kokemalla itsensä viisaammaksi ja vastuullisemmaksi, mutta  unohdetaan se motivointi.

Pohtiessani valtaa tulen aina johtopäätökseen, ettei koskaan voi motivoida pelolla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat