Kuva: Pixabay.com

Sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat parisuhteeseen

Parisuhteessa on sekä sisäisiä että ulkoisia tekijöitä, jotka siihen vaikuttavat. Sisäisiä tekijöitä ovat esimerkiksi tapa riidellä tai seksuaalisuus. Ulkoiset tekijät ovat niitä, jotka suhteen ulkopuolelta vaikuttavat suhteeseen. Ne voivat olla sekä positiivisia että negatiivisia. Esimerkiksi apuun rientävillä isovanhemmilla lasten sairastuttua voi olla hyvin iso merkitys myös parisuhteen hyvinvointiin.

Olen taipuvainen ajattelemaan, että meillä tarjotaan elämän varrella aina uusi mahdollisuus vanhoista taakoista vapautumiseen. Joudumme samojen asioiden äärelle kerta toisen jälkeen niin kauan, kunnes ymmärrämme katsoa ja sitä kautta parantua ja vahvistua. Uskonkin vakaasti siihen, että eri ihmisten on tarkoitus tulla elämäämme juuri tästä syystä – nostamaan asioita pinnan alta pinnalle työstettäviksi ja parannettaviksi.Tästä olen kirjoittanut muutaman viikon kuluttua Otavan Hidasta elämää –sarjassa ilmestyvässä esikoiskirjassani ”Toivon kirja masennuksesta”.

Elämän uusintanäytökset

Työn erottamat –otsikko koskettaa tällä hetkellä minua henkilökohtaisesti. Oma isäni on aina tehnyt paljon töitä. Vasta kirjaani, jossa kerron vuosia kestäneestä masennuksestani ja siitä toipumisesta, kirjoittaessani havahduin siihen, miten paljon sekin asia on minuun vaikuttanut.

Yrittäjä-isä valitsi ja joutui valitsemaan usein työn sen sijaan, että olisi valinnut jotain minun mielestäni tärkeämpää. Aikuisena, yrittäjänä ja järjellä ymmärrän häntä todella hyvin, mutta henkilökohtainen tunnekokemukseni sanoi jotain muuta: minä en ole tärkeä. Ja miten olenkin löytänyt kumppaneita, jotka tekevät paljon töitä ja tarjoavat minulle tuota samaa vanhaa kokemusta? Jotta saisin tilaisuuden kokea uudelleen saman kokemuksen, joka minulla lapsena ja nuorena oli ja eheytyä tältäkin osin.

Mitä kipuja sinä joudut parisuhteessasi työstämään?

Työ vie parisuhteelta paljon aikaa

Työ vie paljon aikaa, mutta myös töistä palautuminen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että kumppani on töissään kiinni lähes koko ajan. Parisuhteen kannalta on selvää, että työhön ja siitä toipumiseen käytetty aika vaikuttaa suhteeseen hyvin paljon: keskittymiskykyyn, läsnäoloon, seksielämään, kotitöihin, hyvin moneen asiaan. Uskon, että työn erottamia on tässä maassa hyvin paljon. Onhan se aika surullista. Näin vapun kunniaksi: jos mahdollista, jätetään ne työt vähän vähemmälle ja keskitytään siihen, mikä on oikeasti tärkeintä.

Terveisin, Miia Moisio

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat