Valmistelen parhaillaan erästä luentoa, jonka teemana on myötätunto työelämässä. Siinä sivussa vilahti ajatus myös parisuhdetematiikan puolelle.

Monesti parisuhteissa, ainakin niissä huonosti voivissa, taistellaan paljon vallasta, siitä kumpi saa sanoa viimeisen sanan ja nousta seisomaan toisen olkapäille. Yritetään korottaa itseä toisen kustannuksella. Kysymys on egosta, jonka kasvualusta kaikkien peitteiden alla on pelko. Samalla mättäällä pelon kanssa saattaa asua pettymyksestä kumpuava vihakin.

On ehkä paljon helpompaa olla ikävä ja inhottava, piikikäs ja pisteliäs kuin asettua inhimilliseksi ihmiseksi toisen rinnalle. Varsinkin jos se on lapsuudenperheestä opittu tapa olla ja elää. Muutosprosessiin ryhtyvä joutuu tekemään paljon töitä itsensä kanssa, jotta pystyy murtamaan opitut mallit ja uskomukset ja irrottamaan itsensä irti sukupolvien ketjusta. Sukupolvien liima on tiukka, varsinaista kestoliimaa, sen olen itsekin omassa elämässäni saanut kokea.

Uskon, että jokainen jolla on tarve asettua toisen ylä- tai alapuolelle, seisomaan katselijan paikalle omassa elämässä tai asettumaan vaikkapa makaamaan kynnysmatoksi oman kodin eteiseen, on joku puutos. Nimittäin rakkauden puute. Ei niinkään ulkoapäin tulevan rakkauden (alunperin kyllä) vaan itsen rakastamisessa on jotain vinksallaan. Melkein meillä kaikilla on itsensä rakastamisessa täydentämisen varaa.

On ihan älyttömän vaikeaa rakastaa toista täpöillä ja pelotta, jos itseä kohtaan ei tunne rakkautta. On tosi vaikeaa valita rakkaus, jos ei edes tiedä, mitä se on.

Itsemyötätunto on ymmärrystä ja lempeyttä omia tunteita ja ajatuksia kohtaan. Se on lupaa olla sellainen kuin on, itsen arvostamista, kunnioittamista ja omien tarpeiden kuuntelemista ja rajojen asettamista. Myötätunto on puhumista itselle rakkauden kielellä ja itsestä huolehtimista – joka hetki. Myötätunto taitaakin helposti taipua myös sanaksi rakkaus.

Kun tuntee myötätuntoa itseä kohtaan, sitä alkaa tuntea muitakin kohtaan. Myös kumppania kohtaan. Kun oma sydän on täysi, riittää siitä muillekin jaettavaksi. Myötätuntoisesta suhtautumisesta toiseen tulee kaksinkertainen ilo, on ihana tunne kyetä valitsemaan rakkaus - tietoisesti ja päättäväisesti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat