Sydän on kuin lootuskukka

Rakastuneena sydän on usein ihan auki. Ilo virtaa ja sisällä kuplii. Ajattelen sydämen olevan kuin lootuskukka. Kun sydän saa yhtäkkiä ison määrän lämpöä ja rakkautta, se avautuu ja ottaa kaiken vastaan täydellä ilolla ja luottamuksella. Sisin on aika suojaton toisen edessä. Toki suhteen alkuvaiheessa pelotkin voivat olla suurimmillaan.

Miksi sydän alkaa mennä kiinni?

Rakastumisen huuman jälkeen alkaa suhteen arki paljastua ja totuus toisesta tulla näkyviin. Suhde alkaa tuottaa sekä pieniä että isoja pettymyksiä. Onnellisissa tapauksissa pettymykset jäävätkin pienten tasolle, mutta erotilastoja katsoessa ymmärtää, että monessa suhteessa pettymyksiä on ajan saatossa tullut liikaa. 

Torjutun, näkymättömän ja tarpeitaan hiljaisesti huutavan ihmisen sydän alkaa mennä kiinni. Ja ihan syystä. Sydäntä on pakko suojata. Jokainen torjuva ja tyhjä katse, ilkeä sana, arvosteleva silmä laittaa sydäntä kiinni terälehti kerrallaan. Hyvin moni eron kokenut puhuu siitä, miten on tullut hylätyksi henkisesti ja fyysisesti jatkuvasti. Pettynyt, surullinen ja särjetty sydän näkyy ulospäin usein kiukkuna. 

Rakkauden odottamisen olotila ja avoimuus

Moni jää suhteessaan odottamaan rakkautta. Jos vaikka asiat muuttuisivat. Ja kuluu vuosi ja kaksi ja kymmenen vuotta ja sydän muuttuu mustaksi kiveksi rintaan. Moni haluaisi tehdä tilanteelle jotain, mutta keinot ovat vähissä.

Oma juttunsa on sekin, että omat tarpeet tuntuvat usein liian pieniltä ja jotenkin niin mitättömiltä, ettei niitä kannata ääneen sanoa. Oikeasti eronneita harmittaa eniten se, etteivät osanneet suhteessa olla ajoissa avoimia vaan kävi miten kävi.

Moni kivettynyt sydän itkee oloaan yksinään ja luulee, ettei toisesta tunnu miltään. Yleensä molemmat ovat salaa hyvin suruissaan siitä, mihin on tultu. Avoimuus on taikasana suhteessa. Ja varsinkin silloin, kun sitä käytetään oikein; omien tunteiden ja tarpeiden sanoittamiseen siitä huolimatta, että pelottaa.

Sydän pysyy suhteessa avoimena avoimuuden ansiosta, tie toisen luo pysyy auki. Avoimuuden ilmapiirissä suljetun sydämen on myös mahdollisuus avautua ja luottaa uudelleen. Ei ehkä niinkään siksi, että toinen kuulisi vaan siksi, että itse kuulisit itsesi ääneen sanovan, mitä ihan oikeasti tarvitset.

Terveisin, Miia Moisio

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat