Kuva: istock, Jason Doiy

Kaikenlaisilla asioilla on mahdollista syyllistää itsensä. Äitiys tuo syyllisyyden aiheta sylillisen lisää. Vaipat, vaatteet, lelut, kasvatusmetodit, nukkumisjärjestelyt ja käytetyt äänenpainot ovat valintoja, joissa voi valita väärin.  Valitessaan väärin on mahdollista aina syyllistyä. Monella asialla voi pilata lapsensa ja kuormittaa luontoa. Jopa itse lapsien hankkimisen voi laittaa suurennuslasin alle, kun mitataan kestäviä ratkaisuja. Tällaisten asioiden alle voi uupua. Siksi niitä on hyvä tarkastella ja antaa asioille oikeita mittasuhteita ja nimiä.

Ajattelen niin, että erityisesti on annettava tilaa hyville asioille, koska muuten ahdistus ja syyllisyys voi musertaa ihmisen. Suhteessaan luontoon, suhteessaan lapsiinsa voi epäonnistua niin monin tavoin, jos asettaa liian kovia tavoitteita. Kannattaa valita asioita, joille voi ja jaksaa tehdä jotain, mutta ymmärtää oman rajallisuutensa vanhempana ja osana luontoa.


Uskon, että kiitollinen vanhempi jaksaa paremmin, eikä muutu surulliseksi sketsihahmoksi, jonka ainoa ilo on kahvi.


Muovivuoret saavat voimaan pahoin, sulavat napajäätiköt surettaa ja tulevaisuus pelottaa. Sitten taas toisaalta kaupunkilaisen kerrostalon sisäpihalta löytyy pieniä eläimien jälkiä, joita pieni ihmisenalku jaksaa hämmästellä loputtomasti. Kiitollisuus voi voittaa ahdistuksen ja tulevaisuus onkin toivoa täynnä. Uskon, että kiitollinen ihminen tekee parempia valintoja. Uskon, että kiitollinen vanhempi jaksaa paremmin, eikä muutu surulliseksi sketsihahmoksi, jonka ainoa ilo on kahvi.


Jos kiinnostuit kuulostelemaan tunteitasi luontoa kohtaan, tsekkaa Ekopaaston sivut.


Terveisin, Ulla Oinonen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat