Kuva: <span class="photographer">PIxabay</span>
Kuva: PIxabay

Nuorena kuvittelin olevani lähes kaikissa asioissa puolisoani nopeampi. 23 vuoden jälkeen tilannekuva on toinen. Olemme eri asioissa joutuisia tai verkkaisia.

Yksi yhteisen taipaleen haasteistamme on ollut sovittaa oma tekeminen toisen tekemisen tahtiin.

Onnistuessaan yhtä jalkaa kulkeminen on todella palkitsevaa. Kun lapset olivat pieniä, sorruimme vuorotellen -elämään. ”Käy sinä kaupassa sillä aikaa kun minä siivoan kodin.” ”Vie sinä lapset harrastuksiin, jään tänään vähäksi aikaa ylitöihin.” Vain jonkin ajan kuluttua huomataksemme, ettei eriaikainen tekeminen antanut meille kaivattua yhteistä aikaa, vaan johti kiireiseen (eritahtiseen) suorittamiseen.

Vuosien saatossa huomannut miten elämä on rennompaa, kun ote toisen tekemiseen on tutkiva. Olemme tavoiltamme ja temperamentiltamme erilaisia. Pitkän avioliiton haaste on opetella yhä uudestaan rakastamaan samaa ihmistä.

Rakkaustohtori Jason Lepojärvi on viisaasti todennut, ettei kenellekään ole olemassa yhtä oikeaa puolisoa. Me kaikki olemme eräässä mielessä toisillemme vääriä. Siksi rinnalle on etsittävä joku riittävän hyvä ja sovitettava itsensä häneen. Asian tiedostaminen vapauttaa suhteen ylimaallisten odotusten taakalta ja vääränlaiselta idealismilta.

Rakastamista pitää ja voi harjoitella. Usein hyvä ihminen on hyvä rakastaja. Klassisten hyveiden merkitys parisuhteen rakennusaineina on edelleen ajankohtainen.

Pariuhde tarvitsee onnistuakseen annoksen rohkeutta, oikeudenmukaisuutta, käytännöllistä viisautta ja itsehillintää.

Hyveluettelosta löytyvät näiden lisäksi myös kärsivällisyys, lempeys, nöyryys, kuuliaisuus, kestävyys, uskollisuus ja yksimielisyys. Viisauden hyve auttaa priorisoimaan ajankäyttöä. Itsehillinnän hyve kannustaa suitsimaan rakkaudelle tuhoisia riippuvuuksia. Kohtuullisuuden hyve vapauttaa nauttimaan elämän pienistä iloista.

Hyveitä viljelemällä suhdetta latistavat käytösmallit vaimenevat ja elämänlaatu paranee. Rakkaudelliset tunteet seuraavat rakkaudellisia tekoja. Ja ennen muuta: hyveet auttavat itsen sovittamisessa toiseen juuri niissä tilanteissa, joissa se tuntuu kaikkein vaikeimmalta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat