Kuva: Minna Varpula

Viime viikkoina olen taas hiljaisessa salissa valvonut eväitä syöviä ja kiivaasti kirjoittavia nuoria läppäri edessään. Heitä katsoessani on mieleeni noussut nämä viisi asiaa, jotka toivon sydämestäni heidän tuntevan. Nuorisotyön viikon kunniaksi julkaisen ne myös tässä blogissa. Viikon teemana on tänä vuonna mielenterveys.

 

1. Ilman sinua maailmassa olisi kokoisesi aukko

Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, että sinä olet arvokas ja hyvä oli sitten numerosi koulussa kuutonen tai ysi. Se on vain numero ja hyvin kapea näkemys sinusta. Sinulla on jotain sellaista annettavaa tähän maailmaan, jota ei kellään muulla ole. Ota siis rohkeasti paikkasi ja tule näkyväksi. Sellaisena, kuin olet. Lähetän sinulle paketillisen rohkeutta löytääksesi ääriviivasi, värisi ja oman tilasi maailmassa. 

 

2. Sinulla on kaikki se, mitä hyvään elämään tarvitaan

Liian usein ajattelemme jos-lauseiden kautta. Jos olisi sitä tai jos olisin tätä, niin sitten. Lopeta se! Sinulla on kaikki se, mitä tarvitset hyvään elämään. Anna elämälle se, mitä sinulla on, niin huomaat, miten paljon sitä olikaan! Luulenpa, että tulet yllättymään. Se, mitä luulit hyväksi, ei ollutkaan sitä ja toisinpäin. Mutta se selviää vain tekemällä, kokeilemalla ja astumalla eteenpäin. Tässä sinulle sylillinen luottamusta, sillä se vie sinut läpi hämärien aikojen ja epäselvien polkujen. Minä tiedän, että Sinä selviät!

 

3. Älä usko kaikkea, mitä sanotaan

Ihmiset, myös aikuiset, sanovat kaikenlaista. Opettele suodattamaan ja kyseenalaistamaan. Päästä ne sanat läpi, mitkä vahvistavat ja rakentavat. Kuuntele niitä neuvoja, jotka johdattavat ja näyttävät suuntaa. Jätä muu pois, sillä se on tarpeetonta. Äläkä koskaan jää pahan sanan valtaan, sillä se on vain sana ja sanoja maailmaan mahtuu. Suhteellisuudentajusi tulee kasvamaan kokemusten myötä ja sille on paljon käyttöä elämässä 

 

4. Kohtele itseäsi kuin rakasta ystävää

Tämä on tärkeää, ehkä tärkeintä. Sinulla on lupa kohdella itseäsi, kuin tärkeää ihmistä. Sinulla on oikeus suojella itseäsi, sanoa ei ja antaa itsellesi mitä tarvitset. Jos et osaa sitä, niin opettele. Pidä lähelläsi rakastavia ihmisiä, sillä he auttavat sinua tässä. Harjoita myötätuntoa toisia kohtaan ja huomaat sen täyttävän myös oman elämäsi. Elämä antaa kyllä sinulle takaisin sen, mitä elämälle annat.  

 

5. Varjele salaisuutta sisälläsi

Minä uskon, että kannat sisälläsi salaisuutta. Anna sen kypsyä rauhassa. Se löytää kyllä väylät ulos ja silloin näet jotain kaunista, mitä elämäsi synnyttää. Älä huoli tai pelkää. Elämä kuljettaa sinua juuri oikeisiin paikkoihin, kun vain kuuntelet sydämesi ääntä. Meissä on viisautta, jota järki ei tavoita. Mutkat ja ylimääräiset lenkit opettavat sinulle tärkeitä läksyjä tehden polustasi juuri sinun askeleillesi sopivan. Odota kärsivällisesti elämän eteesi tuomia lahjoja, sillä niitä on tarjolla runsaasti. 

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat