Lomalla viimeinkin, voin ottaa iismmin. Paitsi et voi, jos edessä on perheloma. Been there, done that. Tätä varten on levätty töissä koko pitkä talvi. Iisimmin otetaan sitten taas elokuussa työpaikkaruokalassa seesteisellä puolen tunnin ruokatauolla.

Tervetuloa! Astu simulaattoriin. Näin sujuu perheloma:

Pakkaaminen

Suomen suvessa kaikki säät -1°C aina vuosisadan ennätyshelteisiin ovat mahdollisia, joten mukaan on pakattava kaikkea toppapuvusta bikineihin.

Pakkaaminen sisältää sellaisen lainalaisuuden, että vastuu siitä ei koskaan jakaannu perheessä tasan. On Pääpakkaaja, joka toivoisi, että muutkin pakkaisivat, mutta ei kuitenkaan lopulta halua, että kukaan pakkaa, koska muuten mukaan ei tule hammastahnaa tai yöpukuja.

Jos lomalla huomataan, että jotain on unohtunut, se on kaikkien muiden kuin Pääpakkaajan vika, koska kukaan muu ei ole pakannut mitään. Pääpakkaajan stressitaso nousee yleensä jo ennen lentokonetta, koska kaikkien muiden loma ehti alkaa jo.

Matkustaminen

Se, joka sanoo, että matka on päämäärää tärkeämpi ei ole koskaan ollut perhelomalla. Autossa parhain seurapeli on hermonsa menettäneiden lomalaisten villien ohitusten laskeminen tai “kuinka pitkä matka vielä” -arvoituksen loputon pähkäily jälkikasvun kanssa.

Kun lentokentällä saapuu lähtöportille kakaralauman kanssa, ilma sähköistyy kanssamatkustajien pelonsekaisista ilmeistä. Kaikki jännittävät, kenen arpa voittaa ja kuka saa nauttia seuraavat tunnit suljetussa tilassa kirkuvan kolmivuotiaan vieressä. Siksi Teneriffan lento on lapsiperheille helpoin - kaikki ovat samassa veneessä (tai koneessa) ja yhteinen kärsimys yhdistää.

Jokainen Ruotsin laivan buffetissa koulujen loma-aikoina ruokaillut tietää, miksi suomalaiset syövät mieluiten yksin.

Ohjelma

Kun saat lapsia, seuraavan kerran luet rauhassa kirjaa riippukeinussa kymmenen vuoden päästä. Noiden vuosien aikana vaihdat vaippaa, syötät, teet ruokaa, viihdytät, vahdit, leikit, nukutat, komennat, laitat laastaria, selvität tappeluita ja yrität pitää ihmistaimen elossa.

Samalla yrität epätoivoisesti toisintaa lapsillesi nostalgisia hetkiä omasta lapsuudestasi: “Tulkaa kaikki pelaamaan krokettia!” Pian huomaat, että vain hullu antaa tappeleville sisaruksille käteen puiset nuijat.

Perhelomalla rentoutuminen tarkoittaa pyykin ripustamista Peltorit päässä ja univelkaisten aivojen lyhyitä transsitiloja, joissa ei kuule loputonta “äiti, äiti, äiti, äiti, äiti” -huutoa.

Kotiinpaluu

Kotona voi huokaista helpotuksesta, että loma on nyt lusittu ja arki jälleen alkaa. Siihen orientoituu hyvin pyykkivuoren selvittämisellä ja ruokakauppaan juoksemisella. Jääkaapista löytyy aina yllätys teemalla “minkä taakseen jättää sen edestään löytää”.

 

Tähän kirjoitukseen inspiroi rakkaan ystäväni viesti perheloman viimeiseltä illalta. Sateinen leirintäalue oli vaihtunut hotellihuoneeseen, jonka kylppäriin ystäväni oli paennut omaan rauhaan lasten älämölöltä. Viestittelyn aikana mukaan liittyi aviomies sipsipussin kanssa. Perheloman parhaat treffit voivat löytyä hotellihuoneen suihkun alta lasten tuhistessa seinän takana.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat