Minä olen mustasukkainen. Nimittäin yhteisestä ajasta. Muutun kitiseväksi pikkulapseksi, kun toisen menot uhkaavat viedä kaiken yhteisen ajan. Minulle parisuhteessa isointa iloa tuottaa yhdessä vietetty aika; yhdessä tekeminen ja puhuminen. Itselleni tulee ”pariskuntaolo” siitä, että teemme asioita yhdessä.

Elämä on nykyään kovin kiireisen oloista; on ehkä lapset ja työ, harrastukset ja monet arjen velvollisuudet, jotka pitää hoitaa. Moni uhraa itsensä työlle ja uralle tajuamatta, että työlle orientoitumisen uhka on muiden arvojen haalistuminen tai unohtuminen. Kovin monelle elämän osa-alueelle on samaan aikaan mahdotonta panostaa täysillä.

Arjen kiireessä monesti ensimmäisinä unohtuvat oma hyvinvointi ja parisuhteelle annettu aika. Parisuhde on siitä jännittävä suhde, että jos yhteisiä yhteyden hetkiä ei raivata kalenterista, voi käydä niinkin ikävästi, että elämä kuljettaa eri suuntiin.

Missä olit silloin, kun tarvitsin sinua eniten?

Tämä on kysymys, joka on käynyt mielessäni viime aikoina monta kertaa. Kysymys tulee jostain syystä mieleeni, kun tunnen surua päättyneestä avioliitostani. Ja mietin, että olinko paikalla silloin, kun mieheni olisi minua tarvinnut. Ja päinvastoin.

Ja vaikka olisi paikalla, onko ihan oikeasti läsnä toiselle? Vai puhelimelle, telkkarille, lapsille, pyykkivuorelle, autotallin siivoamiselle ja muiden auttamiselle niin, ettei sille omalle ihmiselle jää aikaa ja huomiota? Vierestä touhua seurailevalla saattaa olla yksinäinen ja hylätty olo, vaikkei hän sitä ääneen suoraan sanoisikaan. Ääni voi olla toisenlainen: ”nalkuttamista” tai muuta passiivisen aggressiivista ilmaisua. Ota selvää, mitä nalkuttaja ihan oikeasti haluaa sanoa. Itkukin siinä saattaa tulla.

Yhteinen aika mahdollistaa paljon sellaista, mitä poissaolo ei mahdollista; konkreettisen tuen, yhteisiä kokemuksia, katsetta, kosketusta ja yksinkertaisesti jaettua yhteistä elämää. Parhaimmillaan yhteinen aika ja läsnäolo ovat paikkoja, joissa parisuhteen osapuolet käyvät tankkaamassa kaikkea sitä hyvää, jota toinen voi tarjota.

Arjessa piilee monta valinnan mahdollisuutta. Teetkö tämän päivän valintasi omien arvojesi mukaan vai oletko velvollisuuksiesi vietävänä?

 

 

 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat