- No ei me olla puhuttu

- Ei olla sillä lailla osattu puhua

Niin paljon puhumatonta huokailua olen saanut kuulla työhuoneeni sisäpuolella. Ja ulkopuolella. Puheeksiottaminen on vaikeaa. Liian vaikeaa.

-Mitä jos kertoisit puolisollesi, mistä hänessä pidät?

-Jaa, no kyllä mä vaikka mistä pidän. Noista silmistä vaikka.

- Ja mitä toivoisit, että teillä vielä voisi olla? Kerro toiveena, älä syyllistä!

- No, että vielä tehtäis niitä eväsretkiä (itkee). Ja haluaisin mä tietää, että vieläkö sä rakastat, vai oletko ihan kyllästynyt minuun.

Niin paljon puhumatonta. Tuntematonta. Moni meistä vaikenee häiritsevistä asioista ja sillä tavalla yritämme pelastaa suhteemme. Eikä tämä koske vain parisuhteita. Yhtä vaikeaa tai vaikeampaakin on tutustua omiin vanhempiin, sisaruksiin ja lapsiin. Kun pitäisi uskaltaa kysyä ja itsekin kertoa. Ja niistä epävarmuuksista on niin rankkaa puhua. Joskus niitä on myös rankkaa kuulla. Kun ei tiedä, mitä sitten pitäisi tehdä….

Kun vuosikausien yksinkannetut taakat tippuvat harteilta, tippuvat yleensä silloin myös kyyneleet. Miksi me ei puhuttu aiemmin? Miksi me ei ymmärretty, että olisi parempi yrittää tutustua?

-Ei me osattu

-Ei me osattu.

Ihmissuhdetaidot ovat taitoja, joissa voi kehittyä (Vaikka välillä niissä taas taantuukin ja voi mennä jumiin). Mutta kerran opittu puhumisen taito on tallella, kun vain taas uskaltaa avata suun.

 

Minna Tuominen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat