Kuva: Pixabay

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen tämän vuoden alussa Helsingin Sanomiin lähettämä yleisöosastonkirjoitus synnytti hetkeksi myrskyn vesilasiin. Vaarasen mukaan moni suomalaismies elää naisen tossun alla, eikä pääse sieltä omin avuin pois. Nainen tekee yksin päätökset perheessä, miehelle jää rahanhankkijan osa. Mikään ei tunnu naiselle kelpaavan. Kritiikkiä tulee kaikesta perheen hyväksi tehdystä. Ja lopulta molemmat ovat suhteessa onnettomia.  

Pienet vihjeet kertovat, että olen muuten tässä asiassa sinua parempi.  

Arvaahan sen, miten kuvio syntyy. Raskausaikana nainen tutustuu huolella vauvanhuuruiseen maailmaan. Mies jatkaa elämäänsä tutumpien askareiden parissa, eikä aikaakaan, kun kuvio on kallellaan: nainen tietää tietävänsä vauvamaailmasta miestä enemmän. Eikä malta aina pitää tietoa sisällään. Pienet vihjeet kertovat, että olen muuten tässä asiassa sinua parempi.  

Erokriisiä tarkastelleessa tutkimuksessani yksi merkittävä kärjistymisen syy oli kotona kaiken tietävä nainen, joka työnsi miehen perheestä ulos. Yhdessä tekemällä ja toista kannustamalla kuvio saatiin rullaamaan päinvastaiseen suuntaan. Yritysten ja erehdysten kautta molemmat löysivät lopulta tilan tehdä kotona niitä asioita, joista eniten tykkäsivät ja jotka parhaiten taisivat.  

Sukupuolten välistä tasa-arvoa etsittäessä heiluri on jo pitkään heilahdellut kahden ääripään välillä. Pitkään valitettiin sitä, miten mies on pomo perheessä ja nainen joutuu elämään alakynnessä. Usean tutkimuksen mukaan Suomessa sekä miehet että naiset osaavat käyttää valtaa toisiaan vastaan. Nyt äänen ovat vain saaneet sorron alla elävät miehet.

Kritiikki ei kannusta yrittämään perheen hyväksi lujemmin.

Häpeätutkimuksistaan tunnetun professorin Brene Brownin mukaan edelleen suurinta häpeää miehelle aiheuttavat tätä lähimpänä elävät naiset, useimmiten oma puoliso. Kritiikki ei kannusta yrittämään perheen hyväksi lujemmin.  

Ihminen tarvitsee elämäänsä itseään suuremman tarkoituksen, jota palvella. Koska luotu on syvästi tunteva olento, merkitys elämään löytyy usein yhteydestä muihin. Tällainen yhteys voimaannuttaa ja antaa potkua elämään. Siksi kannustavat välit perheenjäsenten, ystävien ja työkavereiden kesken ovat niin tärkeitä.  

Positiivisilla ihmisten välisillä kohtaamisilla on odottamattomia seurauksia. Tutkimusten mukaan ne edistävät kyvykkyyttä ja luovuutta. Kannustavat sanat tai kaunis hymy aivan tuntemattomien kesken lisää älykkyyttä ja vaativista tehtävistä suoriutumista. Mitä samat asiat voivatkaan saada puolisoiden kesken aikaan? Usein ne avaavat tien vaikeampien asioiden työstämiselle. Olisipa tuleva viikko tällaisia kannustavia kohtaamisia pullollaan!  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat