Muutto onnistuu myös parilla matkalaukulla Kuva: Sini Saavalainen

Muutot vaikuttavat ihmissuhteisiin. Ne säätelevät sitä, ketkä asuvat meitä lähellä, ketkä kaukana. Nyt kuunvaiheessa muutin Seinäjoelta takaisin mieheni luo pääkaupunkiseudulle määräaikaisten töitteni päätyttyä. Kauaksi jäivät entiset työtoverit, osa sukulaisista ja moni uusi tuttavuus. Toisaalta pääkaupunkiseudulla asuvat ystävät ja sukulaiset ovat nyt lähempänä ja olen iloinen siitä esikoistani odottaessa. Seinäjoelle asumaan jääminen yksin, työttömänä ja raskaana olisi ollut kaikin puolin huono ratkaisu. Ymmärrän yhä paremmin sitä, miksi moni juuri uudelle paikkakunnalle muuttanut pienten lasten äiti tai maahanmuuttajanainen kokee yksinäisyyttä raskaana ollessaan tai pienten lasten kanssa. Jos tulevaisuudesta elämästä löytyisi jokin sopiva sauma, lähtisin varmasti tukikummiksi yksinäisille maahanmuuttajanaisille.

Muuttaminen paljastaa, miten paljon tavaraa on helppo haalia ja sen, miten vähän tiedämme, mitä meillä on. Itse olen muuttanut elämässäni useita kertoja. Kevyimmän muuttoni tein kahdella vajaalla lentolaukulla lähtiessäni opiskelijavaihtoon. Se sai minut heräämään siihen, kuinka vähällä omaisuudella loppujen lopuksi pärjään. Silloin oivalsin, että kaikesta materiaalisesta omaisuudesta saattaa tulla taakka, joka hidastaa uuteen elämäntilanteeseen hyppäämistä. Minimalismiin tähtäämisellä on myönteisenä puolena se, että se säästää luontoa ja ympäristöä. Mitä vähemmän minulla on omaisuutta, sitä vähemmän kiinnyn siihen. Ainoa hankaluus, mitä se on tuonut ihmissuhteisiin, ovat tutut, joiden tapa välittää on antaa tavaraa. Heidän on ollut vaikea ymmärtää minimalistista elämäntapaamme ja sen tuomia rajoituksia.

Muuttamisessa ja tilan uudelleen järjestelyssä ihminen joutuu samalla väistämättä kysymään, mille on tilaa elämässäni. Se miten kotimme järjestelemme, vaikuttaa siihen, onko meillä tilaa kutsua ystäviämme kylään tai mitä voimme harrastaa. Valinnat ovat hyvin konkreettisia: sohva vai kirjahyllyt; paikka lastenvaunuille vai toinen kenkäteline; kymmenen jakkaraa vai neljä selkänojallista tuolia; iso TV-taso vai enemmän tilaa muulle. Lähikuukausina joudumme mieheni kanssa järjestelemään asuntomme uudelleen ja luopumaan tarpeettomista ja tilaa vievistä asioista. Tällä kertaa ei ole kuitenkaan kysymys muutosta, vaan siitä, onko meidän elämässämme tilaa tulevalle vauvallemme. Se vaatii lähes muuttoon rinnastettavaa asioiden uudelleen järjestelemistä.

 

Terveisin Sini Saavalainen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat