Toivottavasti luit otsikkoa pidemmälle. Usein otsikon kysymyksessä on ivallinen sävy ja sillä selitetään omaa uskottomuutta vaikkapa vähättelemällä seksin merkitystä. ”Sehän oli vaan seksiä, siinä ei ollut tunnetta mukana”.

Miksi joku valitsee pettämisen uskollisuuden sijaan?

Minua on petetty kerran enkä voi edes sanoin kuvailla, miten pahalta se tuntui. Putosin polvilleni lattialle, kun asiasta kuulin ja huusin tuskaani viikkoja. Ensimmäistä kertaa sydämeni todella särkyi enkä soisi kenenkään kokevan tuota samaa. Kesti puolitoista vuotta selviytyä pettämisestä edes jollain tasolla.

Tosiasia kuitenkin on, että lukemattomat ihmiset ovat kokeneet tuon saman tuskallisen olotilan. Työssänikin näen, miten vaikeaa on nousta jaloilleen uskottomuuden jälkeen. Jäljelle jää paljon miksi -kysymyksiä, itsetunto kärsii, mustasukkaisuus ja viha polttavat sisintä, reaktiot saattavat olla niin voimakkaat, että koko elämä menee hetkeksi ihan sekaisin.

Uskottomuus johtuu varmasti monesta syystä. Yksi syy on varmasti vakituisen parisuhteen ongelmat. Joku saattaa yrittää ratkaista parisuhteen ongelmat pettämällä. Uskottomuus voi olla keino päättää suhde silloin, kun ei oikein saa sanotuksi toiselle, että tämä on nyt tässä. Ei haluta satuttaa ja satutetaan pahasti.

Pettäminen voi olla pyrkimystä saada jännitystä elämään. Kun vakituinen parisuhde tuntuu arkiselta ja tylsältä, voi hyvältä vaihtoehdolta tuntua elämysten hakeminen jostain muualta.

Jos suhteessa tuntuu siltä, ettei toinen näe, ei huomioi, ei katso rakastavasti, voi huomio löytyä muualta melkein puolivahingossa. Vastaan saattaa kävellä ihminen, joka asettaa sanansa ja katseensa juuri oikealla hetkellä ja oikealla tavalla.

Uskottomuus voi olla koston väline. Kun toinen oikein ärsyttää ja kiukuttaa, voi pettäminen toimia vihan purkamisen kanavana.

Uskottomuuden syyt ovat moninaiset ja monitahoiset eikä ketään voi tuomita. Onkohan uskottomuus pääsääntöisesti pakokeino jostain; omista ikävistä tunteista, siitä ettei osaa tehdä päätöstä suhteen lopettamisesta, pakoa tylsyydestä ja lomaa omasta arkielämästä?

Pettämisellä voi kuitenkin aiheuttaa paljon pahaa itselle, omalle kumppanille ja sille tai niille kolmansille osapuolille. Se paha pettämisessä on, että se kertoo kyvyttömyydestä ottaa vastuuta ja kyvyttömyydestä ratkaista ongelmat rakentavasti. Jos oikeasti ottaa vastuun itsestä, toisesta, suhteesta, omista tunteista, tarpeista, avoimuudesta ja kaikesta mitä parisuhteessa on, uskottomuuteen ei ehkä tarvitsisi turvautua.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat