Ihmissuhteissa lienee kysymys yhteydestä; sen luomisesta, rikkomisesta ja rakentamisesta. Näen mielessäni kuvan sillasta, joka kulkee kaarevana joen yli. Parisuhdetta jos pidetään mielessä, seisoo se toinen joen toisella rannalla ja toinen sillä toisella puolella. Sillan ei tarvitse edes olla kovin pitkä. Ehkä silta kulkeekin pienen puron yli.

Yhteyden hetkellä pariskunnan osapuolet voi kuvitella seisomaan sillalla toisiaan vastakkain taikka vaikka katsomassa samaan suuntaan. Seisooko pari lähellä toisiaan vai vähän kauempana riippuu varmasti siitä, mikä on etäisyyden tai läheisyyden tarve juuri sillä hetkellä.

Parisuhteessa taidetaan tanssia jatkuvasti läheisyyden ja etäisyyden tanssia – tarpeet vaihtelevat ja keskinäinen oleminen muuntautuu tarpeiden mukaan. Joskus lähellä on hyvä olla, joskus se tukahduttaa, joskus ollaan vähän etäämmällä vetämässä happea ja joskus mennään niin etäälle, että tarvitaan yhteistä työtä, jotta yhteys pääsisi taas rakentumaan.

Onko suhteessasi niin paljon turvaa ja luottamusta, että se sallii etäisyys-/läheisyystanssin?

Parisuhteen kestävyys taidetaan mitata ainakin osittain sillä, miten yhteys rakennetaan aina uudelleen. Sekä hyvissä että huonoissa suhteissa yhteys välillä särkyy. Hyvissä parisuhteissa tiedostetaan yhteyden särkyminen ja lähdetään rakentamaan sitä määrätietoisesti uudelleen. Kun ollaan eri rannoilla, on tärkeää, että molemmat ottavat vastuun yhteyden rakentamisesta ja ottavat askeleita toista kohti ilman ylpeyttä tai katkeruutta. Lempein ja ymmärtäväisin askelin toisen luo pääsee helpommin kuin hyökkäämällä tai omaa etua etsimällä.

Kirjassa Rakkauden kieli, joka on minun mielestäni yksi parhaista parisuhteisiin liittyvistä kirjoista, puhutaan niistä tavoista, joilla ihmiset kertovat rakkaudestaan. Näitä kieliä ovat sanat, yhdessä vietetty aika, lahjat, auttaminen ja palveleminen sekä fyysinen kosketus.

Kielellä tarkoitetaan sitä kieltä, jota ihminen käyttää osoittaakseen rakkautta. Rakkauden kieli on myös toisensuuntainen eli kun toinen käyttää jotain kieltä, ihminen tuntee saavansa rakkautta. Joskus käy niinkin, etteivät kumppanit ymmärrä tai tunne toistensa kieliä vaan erehtyvät luulemaan rakkauden loppuneen.

Mikä on sinun kielesi, kun osoitat rakkautta?

Mikä kieli saa sinut tuntemaan itsesi rakastetuksi?

On tärkeää oppia tiedostamaan oma ja toisen rakkauden kieli. Kielet eivät ole hyviä tai huonoja, vertailukelpoisia, pääasia kai on, että rakastetaan monin eri tavoin ja rakennetaan yhteyttä aina uudelleen ja uudelleen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat