Vuodesta 2009 saakka on Suomessa järjestetty vihkitapahtumia, joissa naimisiin on päässyt helposti ilman suuria ennakkojärjestelyitä. Ensimmäinen tällainen tapahtuma oli Hääyö Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa. Tuo sama tapahtuma on edelleen olemassa ja se on järjestetty vuosittain aina syyskuun kolmantena perjantaina.

Helppo häätapahtuma herättää paljon kiinnostusta ja mielenkiintoa. Kysyjien ensimmäisenä mielikuvana on Las Vegasin liukihihnahäät ja pohdinta, onko oikein, jos naimisiin meno on vaivatonta.

Olen saanut olla neljänä vuonna vihkijänä Vantaan Hääyössä ja päässyt vihkimään yhteensä kymmeniä pareja avioliittoon noiden vuosien aikana. Kokemuksesta voin sanoa, että parit, jotka Hääyössä menevät naimisiin, eivät ole hetken huumassa. Suurimmalla osalla yhteistä matkaa on takana jo useita vuosia - jopa vuosikymmeniä.

Kuten perinteisissäkin kirkkohäissä, myös Hääyössä ennen jokaista vihkimistä pari keskustelee hetken vihkivän papin kanssa. Tuossa hetkessä olen kuullut paljon upeita, aitoja, oikean elämän rakkaustarinoita. Haluan yleensä kysyä, mikä on salaisuus siihen, että avioparin suhde on kestänyt kaikki eletyn elämän eri mutkat, varjot, sivupolut, esteet ja jopa karikot - mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

Lukuisissa kuulemissani vastauksissa korostuu erityisesti yksi teema. Se, kuinka tärkeää on ollut säilyttää oma itsensä. Pitkän suhteen vahvuus on kahdessa yksilössä. Siinä, että kumpikaan ei ole kadottanut itseään parisuhteeseen, perheeseen, vanhemmuuteen. Sen lisäksi, että olemme me, olemme myös sinä ja minä. Pitkän parisuhteen taustalla tuntuu olevan kaksi aikuista itsenäistä ihmistä, joita rakkauden lisäksi yhdistää vahva ja erityisesti vapaa tahto olla yhdessä.

Jotain hyvin tärkeää ja koskettavaa on jokainen kerta siinä, kun pimenevässä syysillassa todistan, kuinka edelleen vuosien jälkeen kaksi ihmistä tahtoo olla yhdessä.

Ja tällä kertaa se tahto tunnustetaan julkisesti Jumalan kasvojen edessä ja näiden todistajien läsnä ollessa.

P.S. Tätä kirjoittaessa soi:

https://www.youtube.com/watch?v=Y6nypZLLqz4

[avatar]

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat