Bruce Fisher kirjoittaa kirjassa ”Jälleenrakennus” erilaisista suhteista. Fisherin parisuhdemallit ovat minusta aika puhuttelevia ja halusin tuoda ne tekstiksi tähän päivään.

A-kehys –riippuvuussuhde

A-kehyssuhteessa kaksi ihmistä nojaa toisiinsa. Suhteessa, kuvana ilmaistuna, kaksi ihmistä nojaa toisiinsa kämmenet vastakkain. Kun nojaa toiseen kämmenet vastakkain ja päästää irti, toinen kaatuu.

Tukahduttava suhde

Tämänkaltaisessa suhteessa rakkaussuhteen osapuolet ovat kietoutuneita toisiinsa. He pitävät toisistaan lujaa kiinni, niin ettei heidän väliinsä mahdu kovin paljon ilmaa. Tukahduttavassa suhteessa elävät tuntevat, etteivät voi elää ilman toista. Usein parisuhteen alkuvaiheet ovat juuri tämänkaltaisia, samoin teini-iän rakkaussuhteet. Tukahduttavassa suhteessa tuntuu ensin hyvältä olla lähellä, mutta aikaa myöten toinen saattaa alkaa kaivata happea ja lähtee omille teilleen. Niinkin voi suhteessa käydä, että alun jälkeen ote vähän heltiää ja kasvu mahdollistuu.

Jalusta –suhde

Tämänkaltaisessa suhteessa toinen on asetettu korkealle jalustalle ja toinen on asettunut palvonta-asentoon. Toinen ei ihaile niinkään jalustalle nostamaansa ihmistä itseään vaan itse luomaansa kuvaa hänestä. Onkin vaikea olla läheinen ja todella kohdata, jos ei oikeasti uskalla tutustua toiseen. Jalustalle nostettu voi tuntea häneen kohdistuvat odotukset raskaina.

Isäntä/orja –suhde

Suhteessa toinen on pomo, ihan kumpaa sukupuolta tahansa. Aina suhteissa jompikumpi on vahvempi, mutta ongelmalliseksi suhde muotoutuu, jos oleminen on rajoittavaa ja jäykkää niin, että syntyy epätasa-arvoa. Kun toinen pomottaa ja toinen alistuu, mutta alkaa kapinoida, voi syntyä rankkaa valtataistelua.

Selät vastakkain –suhde

Jos nojaa toiseen selkä hänen selkäänsä vasten, on aika vaikea kommunikoida ja olla avoin. Kun katsotaan eri suuntiin, on hankala löytää yhteistä suuntaa ja päämäärää. Rinnakkain tai omissa oloissa voidaan tässä suhteessa kyllä olla, mutta viestintää parin välillä on aika vähän. Miten käy, jos toinen liikahtaa; kasvaa, alkaa kehittyä?

Marttyyri –suhde

Jokainen meistä tuntee marttyyrin. Tuon joka uhraa itsensä muita palvellakseen. Vaikka marttyyri näyttää olevan palvelija parhaassa mielessä, on hän todellisuudessa aikamoinen vallankäyttäjä. Jatkuvat palvelukset aiheuttavat toisessa syyllisyyttä. Syyllisyyttä kokevan on lopulta hankala ilmaista omia toiveitaan ja tarpeitaan, koska apuun rientää se, joka parhaiten tietää, mikä sinulle on hyväksi ennen kuin ehdit edes ajatella asiaa.

Terve rakkaussuhde

Itsensä ja tarpeensa tuntevat, omin jaloin seisovat ihmiset voivat paremmin kuin edellä kuvatuissa epäterveissä suhteissa elävät ihmiset. Terveessä suhteessa ihmiset seisovat rinnakkain käsi kädessä, kommunikoivat ja ovat omasta vapaasta tahdostaan käsin yhdessä. Tällaisessa suhteessa mahdollistuvat myös kasvu sekä terve läheisyys ja etäisyys.

Tunnistatko malleista oman tyylisi?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat