Väkivalta kohtaa eniten nuoria miehiä, mutta he hakeavat vähiten keskusteluapua. Joshua Earle/Unsplash

Miesten osuus väkivallan uhreista on sitä korkeampi, mitä vakavammasta väkivallasta on kyse. Viime vuonna lievien pahoinpitelyjen uhreista 52 prosenttia oli miehiä, törkeiden pahoinpitelyjen kokeneista 76 prosenttia ja henkirikosten yritysten kohteeksi joutuneista 82 prosenttia oli miehiä. Epäillyistä noin 80 prosenttia oli miehiä.

Myös miesten osuus rikoksista epäillyistä on sitä suurempi, mitä vakavammasta väkivallasta on kyse. Lievissä pahoinpitelyissä miestä epäiltiin 76 prosentissa ja törkeissä pahoinpitelyissä 83 prosentissa tapauksista.

Olen kohdannut työssäni väkivaltaa kokeneita miehiä vuodesta 2016 ja yhteensä asiakkaita on ollut toiminnassa reilut pari sataa. Asiakkaiksi ovat tulleet parisuhteessa fyysisen, henkisen ja seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneet miehet, jolloin väkivallan tekijä on ollut joko nykyinen tai entinen puoliso.

Nuoret miehet kokevat eniten

Tilastojen mukaan erityisesti nuoret miehet kokevat enemmän tuntemattoman miehen tekemää fyysistä väkivaltaa tai uhkailua kuin parisuhdekumppanin fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua. Kuitenkaan nämä miehet eivät vielä ole juuri hyödyntäneet palveluamme. Ylipäätään nuoria miehiä on vaikea tavoittaa esimerkiksi vastaamaan väkivaltakokemuksistaan erilaisissa uhritutkimuksissa.

Keskusteluapua on tarjolla

­Apua olisi kuitenkin tarjolla myös näille miehille. Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet tarjoaa keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattua vertaisryhmätoimintaa väkivaltaa kadulla tai kotona kokeneille miehille. Toiminnassa tarjotaan myös verkkovälitteistä apua. Apu on luottamuksellista ja maksutonta. Lisäksi kerätään tietoa miesten kokemasta väkivallasta. Palvelun rahoittaa STEA.

Miessakit ry on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan pitänyt huolta miesten elämää tukevien yksilöllisten, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten rakenteiden vahvistamisesta parantaakseen miesten kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tommi Sarlin
kirjoittaja työskentee väkivaltaa kokeneiden miesten parissa Miessakeissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat