Kuva: <span class="photographer">Jaakko Kaartinen</span>
Kuva: Jaakko Kaartinen

Kun rakastaa toista, se on parempi sanoa selvästi ääneen. Kun ihailee kumppaniaan, on syytä kertoa siitä välittömästi.

Sanoilla on mahtava voima. Sitä käytellen rakastaja hurmaa rakastettunsa joka päivä. Hetket ovat kalliita. Niitä ei kannata tuhlata tuppisuuna, jos mielessä on toista kohtaa jotain lämmintä tai kuumaa.

Puhumisen merkityksestä jokainen on kuullut yllin kyllin. Me elämme siinä mielessä psykologisoitunutta aikaa, että jo yleisen perussivistyksen pohjalta ymmärretään, että tunteista puhuminen on välttämätöntä omalle hyvinvoinnille, ja omien tunteiden sekä tarpeiden sanoittaminen on elinehto parisuhteen terveydelle.

Kun jostain on pitänyt aloittaa, on tämän ensi vaiheessa keskitytty ongelmien ratkaisemiseen. Puheen paikka on varattu negatiivisten tunteiden ja pulmien käsittelyyn. Se on opittu, vaikka eivät kaikki itse juuri pukahtaisikaan.

Jos kyseltäisiin ihmisiltä kadulla heidän arviotaan siitä, mitä parisuhteessa pitää osata puhumalla ottaa esiin ja käsitellä, olen varma, että hämmästyttävän suuri enemmistö osaisi mainita ongelmat, pettymyksen aiheet, sen kaiken mikä harmittaa. Tätä varten on olemassa palvelukulttuurikin, ja kun pariskunnat sitten menevät terapeutin luo tai keskusteluryhmiin hakemaan apua ja puhumaan asioistaan, puhutaan ensinnä ongelmista ja kaikesta negatiivisesta.

Missä on suuri kansallinen ohjelma rakkauden ja intohimon kokemuksista puhumisen edistämiseksi?

Ei puhuminen parisuhteessa saa typistyä hankaluuksista selviämiseen. Minun oman kokemukseni perusteella ja ihmisiä ympärilläni seuraillessani parisuhteiden hyvinvointia edistäisi valtavan paljon se, että rakkaus- ja parisuhteiden osapuolet keskittyisivät sanomaan estoitta myönteiset tunteensa, mielipiteensä ja ajatuksensa toinen toisestaan.

Juttuhan on niin yksinkertainen, että sen merkityksen tajuaa silmänräpäyksessä: Kun katson kumppania vierelläni, ja tykkään siitä, miten hän kävelee mukavan ryhdikkäästi tai että hänen kätensä näyttää kauniin sirolta, tai hänen kasvojensa sivuprofiili kauniilta, niin jos kerron tämän hänelle, siitä tulee toiselle iloinen ja hyvä mieli.

On myönteinen asia, että toiselle tulee hyvä mieli. Kannattaa siis nähdä se vaiva, että avaa suunsa ja kertoo ääneen tuon mieleen juolahtaneen asian toiselle.

Maa on täynnä toisiinsa rakastuneita ja ihastuneita ihmisiä ja pariskuntia. Olisi siis luultavaa, että maan yleisimpiin puheenaiheisiin kuuluisi toisen ihanuuden kuvaileminen ja sanoittaminen. Onko teillä tuntuma, että näin on? No ei ole. Miksi ei?

Tuskin tilanne sellainen on, että ihmiset tietoisesti välttäisivät mielihyvän tuottamista toisilleen. Tuskin se on sellainenkaan, että täällä ihmiset eivät löytäisi rakkautensa kohteista mitään mainittavaa kauneutta tai miellyttävyyttä. Sitä vain ei ilmeisesti pidetä niin tärkeänä, että kauniiseen tunne- ja rakkauspuheeseen erityisemmin keskityttäisiin.

Mikäli näin on, se on yleinen ja kohtalokkaan paha virhearviointi. Paha ruokkii pahaa ja hyvä ruokkii hyvää. Tällaisenkin keittiöviisauden ihmiset yleisesti hyväksyvät. Negatiivisten viestien vähentämiseen varmasti kannattaa keskittyä seurustelu-, rakkaus- ja parisuhteissa. Entäs kannattaako hyvää ruokkia?

Ainakin minun rakastettuni on silmissäni niin kaunis ja seksikäs ja monitasoisesti ihana, että hänen ajattelemisensa, kuulemisensa, näkemisensä ja tuntoaistilla tuntemisensa synnyttää jatkuvia, voimakkaita tunteita ja huomioita. Minä kerron niistä hänelle. Sanottava ei lopu kesken.

Sitä varten yritän löytää ja ammentaa kielestä kaikki keinot kuvailuun. Uskallan arvella, että tämä rakkaussuhde on koitunut minun onnekseni ylipäätään juuri siksi, että olen kertonut hänelle varsin yksityiskohtaisesti siitä, mitä hänestä ajattelen ja miten hän saa minut tuntemaan, mihin kaikkeen se hänessä liittyy ja millä tavalla. Saman lienee kokenut kohdallaan moni, moni muukin.

Uskallan arvella niinkin, että tämän rakkaussuhteen onnellisuuden määrään, jaettuun läheisyyden tunteeseen, tunteen määrään ja voimakkuuteen vaikuttaa jatkuvasti myönteisesti se, että kerromme toisillemme jatkuvasti ja yksityiskohtaisesti niistä myönteisistä, kivoista, kutkuttavista tunteista ja ajatuksista, joita toisissamme herätämme. Tämäkin kokemus lienee universaali.

Rakkaussuhde on paratiisi, ja me puhumme sen täyteen kukkia ja paratiisilintujen laulua. Kukat kukkivat ja linnut laulavat niin kauan kuin puhumme toisillemme näin, tai ainakin on niin, että jos vaikenisimme, vaikenisi paratiisikin. Tuntuu tärkeältä, että saa elää paratiisissa. Siksi haluamme kiinnittää huomiota tällaiseen puheeseen. Paratiisissa ne ovat elämän tärkeimpiä asioita sanottavaksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat