Unsplash. Lubomirkin

Muistatko omasta lapsuudestasi vanhempiesi antaneen sinulle seksuaalikasvatusta tai toiselta nimeltään kehotunnekasvatusta? Varmasti jotakin pientä puhetta seksin kiemuroista on ollut myöhemmin nuoruusvuosina mutta tietoista omaan kehoon kohdistuvaa kasvatusta en oikeastaan muista. Koulussa oli lähinnä ehkäisyyn liittyvää tietoa mutta sekin tieto tuli vasta murkkuikäisenä.

Väestöliiton kurssilla puhuttiin lasten ja nuorten seksuaalisuudesta. Minuun kolahti lasten kehotunnekasvatus. Miten valmistaa lapsi hyväksymään oma keho ihanana ja luonnollisena osana omaa seksuaalisuutta? Mitä kaikkea lapselle pitäisi kertoa? ja miten?

Jokaisen perheen vanhempi tekee sen varmasti omalla tavallaan ja lapsen ikäkaudelle sopivilla sanoilla. Lapsi haluaa olla lähellä, osoittaa rakkautta ja saada rakkautta. Syliin ei voi haluta liian paljon. Lapsi katselee omien vanhempiensa tapaa olla toisilleen läheisiä. Lapsi haluaa puhua omasta kehostaan ja tutkia sitä.  Se on lapsesta hauskaa ja sitä ei kannata häneltä kieltää vaikka vanhemmista se voi olla kiusallista. Hän tekee myös kiperiä kysymyksiä lisääntymisestä ja miten se vauva pääsee äidin mahaan. Toisaalta vanhempien joutuvat kertomaan lapselle mitä ei ole hyvä tehdä kaikkien ihmisten edessä siitä huolimatta vaikka lapsen keho onkin upea ja ihana. Oman perheen kesken voi liihottaa alasti jos siltä tuntuu mutta ulkona on syytä pitää vaatteet päällä. Samoin omia intiimejä paikkoja ei kannata esitellä kaikille mahdollisille vieraille ihmisille jne.

Tärkeä tehtävä vanhemmilla on opettaa lapselle keinot joilla suojata omaa koskemattomuutta. Mikä on sopivaa koskettamista, tuntuuko se hyvältä, eihän kosketus jätä pahaa oloa jälkeenpäin ja kosketus ei ole salaisuus vaan siitä voi aina kertoa vanhemmille. On luvallista sanoa EI jos kosketus ei tunnu hyvältä. Lapsi oppii pienestä pitäen seksuaalisuuden turvataidot ja saa kehittyä ja kasvaa turvassa ja rauhassa.

Lapsen mielestä oma keho on ihana! Ja siinä hän on niin oikeassa. Ainakin tässä kohdassa me aikuiset voisimme ottaa mallia lapsista. Iloitaan omasta kehostamme. Ja yhdessä puolison kanssa siitä tulee vielä hauskempaa ;) Iloista tutkimusmatkaa omaan kehoon!

Terveisin Paula Enckell

ps. ja tässä opas vanhemmille:  tutkimusmatka omaan kehoon Väestöliiton sivuilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat