Kuva: Mika Wallasvaara

Jos kirjoittaisin kaiken, mitä olen oppinut parisuhderakkaudesta viimeisen puolentoista vuoden aikana, siitä syntyisi kokonainen kirja. Sydän särkyneenä kirjoittelen varmaan monta tekstiä ja jaan oivalluksiani.

Minulle parisuhderakkaus on ollut iso unelma. Ja kuitenkin olen kerta toisen jälkeen jäänyt ajattelemaan ja tuntemaan, etten osaa parisuhdetta. Minulla ei ole lapsuudesta suhdemallia, jota olisin halunnut omassa elämässäni toteuttaa. Sorruin käytökseen, jonka olin oppinut sivusta seuraamalla. Niin lapset tekevät – imevät itseensä asioita, jotka näkevät ja kuulevat.

Avioeroni jälkeen, kuusi vuotta sitten, aloin katsoa peiliin ihan tosissani. En osannut aikaisemmin. Ymmärsin, miten käyttäydyn ja miksi. Aloin tiedostaa sen, miten sopeutin käytöstäni ja pienensin itseäni, jotta en tulisi hylätyksi.

Luin, pohdin ja sitten pääsin parisuhteen korkeakouluun. Siihen suhteeseen jossa lapsuuden haavani nostettiin pintaan ja katsottavaksi. Olen nyt nähnyt, mitä hylkääminen ja torjuminen minulle tekevät ja miltä minusta tuntuu silloin, kun jään viimeiseksi. Olin kuin hukkuva, en aluksi ymmärtänyt, miksi.

Sitten aloin nähdä. Näin, mitä minulle lapsena tapahtui ja mitä olin kokenut. Ja minä opin parisuhdetta. Opin puhumaan ja olemaan rohkea. Ja mikä tärkeintä, opin rakastamaan toista ehdoitta – itsestä tuntui hyvältä se, että hyväksyin toisen kokonaan. Ymmärrän nyt, mitä tarkoittaa keskinäinen kunnioitus ja tahto. Ja mikä merkitys on parisuhteen liimalla, seksillä.  

Vastavuoroisuus on sana, joka jää nyt elämään. Parisuhteessa kuuluu olla sanat sinulle ja sinulta. Minulle ja minulta. Ei vähempää.

Terveisin, Miia Moisio

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat