Kuva: Pixabay

Joulukertomus on vangitseva kuvaus yhden perheen muotoutumisesta. Joosefin ja Marian rohkeus, uskollisuus ja määrätietoisuus antavat seuraamisen arvoisen esimerkin myös tämän päivän vanhemmalle. Molempien panosta tarvittiin epävarmojen aikojen keskellä yhtä lailla.

Maria pestattiin Messiaan äidiksi enkelivierailulla. Tytön hämmennys on käsin kosketeltava. Kuinka raskaaksi tuleminen ilman miestä on ikimaailmassa mahdollista? Enkelin sanoille, ”älä pelkää!”, oli totisesti tilausta.

Odottamaton raskaus laittoi koko kyläyhteisön sekaisin: Marian täytyy valehdella meille kaikille.

Tuleva isä on vähintään yhtä hämmentynyt. Miten toimia juutalaisen lain edessä oikein, kun kihlattu on ennen aikojaan raskaana? Hylätäkö koko epäluotettavaksi osoittautunut morsian? Asiaa puntaroidessaan enkeli ilmestyy Joosefille ja kertoo tuoreelle isälle lapsen alkuperästä, nimestä ja tulevasta tehtävästä.

Miehessä on aineista: hän ei jää sivullisena seuraamaan tapahtumien kehittymistä, vaan päättää ottaa Marian vaimokseen. Mariakaan ei jää tuleen makaamaan, vaan lähtee syntyneen hälinän keskeltä sukulaisvierailulle. Elisabetin riemua uhkuvien sanojen on täytynyt lohduttaa mietteliästä Mariaa. Väestölaskennan aiheuttama matka Betlehemiin on senkin täytynyt olla nuorelle parille raskas. Ehkä Jeesus syntyi sen myötä ennen aikojaan?

Nuorta perhettä ei jätetty myllerryksen keskelle yksin. Luoja lähetti Marian, Joosefin ja Jeesuksen luo paimenet, joiden sanojen todistusarvoon muu yhteiskunta ei luottanut. Mariaa kertomus enkelivierailusta kuitenkin lohdutti: Minun on täytynyt ymmärtää enkelin sanat oikein. Olen oikealla tiellä.

Seuraavaksi huolenpito ilmestyy perheelle viisaiden miesten antamien lahjojen muodossa. Kuin tyhjästä Jerusalemiin saapuu tietäjäjoukko kalliine lahjoineen. Säikky Herodes on saada halvauksen.

Mistä ihmeestä minulle on siinnyt kilpailija? Viekkaasti kuningas pyrkii saamaan selville nuoren kuninkaallisen olinpaikan.

Juutalaiset toorantuntijat auttavat Herodesta: hallitsija tulee syntymään Betlehemissä.

Tietäjien jätettyä perheelle lahjansa, enkeli kehottaa heitä kiertämään Jerusalemin kaukaa. Samalla enkeli varoittaa Joosefia. Lapsen henki on vaarassa. Vie perheesi Egyptiin turvaan. Tässäkään asiassa Joosef ei turhia kuhnaile. Hän pakkaa tavarat jo samana yönä ja suuntaa kulkunsa Egyptiin. Ilman suitsuketta, kultaa ja mirhaa – kalliita myyntituotteita kaikki – matka Egyptiin ei olisi ehkä päättynyt niin onnellisesti kuin se meille evankeliumiteksteissä kuvataan.

Kolmannen kerran enkeli puhuu Joosefille Egyptin ajan ollessa päättymäisillään. Perheen on turvallista palata kotiin. Joosef ei jää arpomaan lähteäkö vai jäädä. Tavarat aasin selkään ja matkaan. Nykyperheen elämä ei läheskään aina sisällä yhtä monta yliluonnollista elementtiä. Mutta saattaa arkeen muutama sanattomaksi jättävä enkelin siiven sipaisu sattua. Varsinkin näin joulun aikaan. Niitä kannattaa tarkkailla ja painaa visusti mieleen, kun sellainen osuu kohdalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Kategoriat