Kuva: Unsplash

Mitä löytyy, kun sinut googlettaa? Mitä selviää facebook, instagram tai muista some-profiileistasi? Sen kaiken voi tietää treffikumppanisi jo ennen varsinaisia treffejänne.


Kirjoitin aikoinaan ensimmäisen blogi-tekstini siitä milloin kerron deittaillessani olevani trans. Olen kuitenkin saanut huomata, että aikalailla poikkeuksetta asia on toisen tiedossa jo ennen kuin siitä mainitsen. Löytyyhän se tieto minusta ensimmäisenä jos nimeni googlettaa tai katsoo some-tilejäni. Sama pätee kuitenkin kaikkeen muuhunkin kuin vain trans-taustaani. Googlettamalla ja some-tilejä tutkimalla voi saada nopeasti selville toisen ammatin, koulutuksen, harrastuksia, kiinnostuksen kohteita, lähipiiriä tai vaikka entisiä kumppaneita. Tutustuminen ja mielikuvat voivat alkaa jo ennen ensimmäistä tapaamista.

Sillä on puolensa ja puolensa, että toisesta voi löytää tietoa jo ennen kuin asia varsinaisesti tulee puheeksi. Toisaalta voi löytää tiedon, joka vaikuttaa tunteisiin tai mielikuviin siinä kohtaa liikaa vaikka myöhemmin asia vaatisi vain prosessointia. Esimerkiksi yksi tinder-keskusteluni päättyi siihen, että toinen löysi tiedon transtaustastani ja se oli hänelle siinä kohtaa liikaa. Pahoitteli itsekin, että oli törmännyt tietoon juuri silloin, myöhemmin se olisi tuntunut helpommalta. Toisaalta olen myös kohdannut tilanteita, joissa ihminen on ollut iloinen, että kohtasi faktan itse ja sai aikaa prosessoida ennen kuin asia tuli kasvotusten puheeksi. Koska jälkimmäisiä tilanteita on ollut enemmän huomaan jopa toivovani, että toinen googlaisi nimeni. Asioista kertominen tuntuu silloin helpommalta. Netistä löytyvästä tiedosta voi siis olla hyötyä.

Samaan aikaan ei kuitenkaan vaadi paljoa, että deittikumppanini löytää tiensä myös esimerkiksi tälle blogille. Ajatukseni ja kokemukseni parisuhteesta ja deittailusta, parisuhdetaustaani ja heikkoja kohtiani ovat hänen nähtävillään. Se tuntuu hetkittäin hurjalta. Nettiin laitettu on monissa tilanteissa kaikkien saatavilla. Emme voi valita kuka sen löytää ja milloin. Mahdollinen kumppani voi tietää sinusta kaiken sen mitä sinä tai joku muu olette sinusta nettiin julkisesti jakaneet. Asiaan voi suhtautua kauhistuen ja panikoiden tai vain tiedostaa sen. Hyväksyn sen, että juuri nytkin tätä tekstiä saattaa hyvinkin lukea silmäpari, joiden ajatukset tuntuvat monia muita hurjemmilta. Olen myös iloinen, että taustani aihauttamien pohdintojen kautta olen oppinut tiedostamaan sen kuinka meistä jokaisesta voi löytää paljon tietoa hetkenä minä hyvänsä. Se muistuttaa, että lopullisen mielikuvan ihmisestä tahdon kuitenkin luoda vasta aidossa kohtaamisessa. Kasvotusten, olemalla ja elämällä.

Joko siis olet miettinyt mitä sinusta löytää pienellä klikkailulla? Tai oletko jo tarkistanut sen? Tietämällä on helpompi ymmärtää mikäli toisen ennakkokäsitykset tai -tiedot tuntuvat yllättäviltä. Tiedostamalla sen mielikuvan, joka itsestä netin kautta muodostuu, on myös helpompi hahmottaa, että toisenkaan kuva ei anna koko totuutta. Mielikuvat ja tutustuminen voivat siis alkaa jo ennen ensimmäistä tapaamista, mutta loppuun ne voi viedä vain yhdessä olemalla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat