Kirjoitukset avainsanalla tahto

Olen mietiskellyt viime aikoina rakkauden kieliä eli tapoja, miten koemme tulevamme rakastetuiksi. Jokainen kaipaa rakkautta, mutta kaikille se ei mene perille samalla tavalla ilmaistuna.

Gary Chapman on jakanut nämä tavat viiteen rakkauden kieleen. Joku kaipaa eniten kosketusta, toinen lahjoja. Yhdelle tärkeää on yhdessä vietetty aika, kun taas toinen arvostaa eniten pieniä arjen palveluksia ja kolmas rakastavia, arvostavia sanoja.

Minulle yksi tärkeimpiä rakkauden kieliä on lahjat. Minusta on ihana saada ja antaa lahjoja. Yllätykset ovat kaikkein parhaimpia ja joskus olen niitä myös puolisolleni tehnyt. Ostanut kauppareissulta salmiakkia tai tuonut risteilyltä hänen lempidödöään.

Muutama vuosi sitten entisöin talomme keskeneräisessä yläkerrassa vanhaa pöytää, jonka olin perinyt aikanaan sukulaistädiltä. Pöydän pinnassa oli monta kerrosta maalia ja yritin käsin hiomalla, raaputtamalla ja maalinpoistoaineella saada sitä pois. Työ eteni, mutta erittäin hitaasti.

Mieheni ilmaisi minulle hyvin usein ja hyvin suoraan, miten paljon tärkeämpiäkin projekteja meillä oli kesken ja mihin olisin voinut panostaa (se talo). Minulle pöydän kanssa näpertäminen oli kuitenkin kiireisessä pikkulapsivaiheessa ihan omaa aikaa ja jonkinlaista terapiaa.

Kun sitten eräänä päivänä mieheni tuli kauppareissulta tasohiomakoneen kanssa, melkein purskahdin itkuun. Onnesta. Koin syvästi, että hän oli nähnyt minun tarpeeni ja ymmärtänyt minun unelmaani. Tunsin, että hän oli halunnut auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni ja saamaan pöydän valmiiksi.

Kyseessä ei todellakaan ollut maailman romanttisin lahja, mutta viesti ja merkitys lahjan takana oli vahva; sinun projektisi on tärkeä sinulle ja siksi se on tärkeä myös minulle. Haluan, että työsi etenee. Toki hän halusi myös itse päästä hiomakonetta käyttämään.

Sen sijaan, että vain odotan tulevani rakastetuksi toivomallani tavalla, yritän sanoittaa tarpeeni toiselle. Sen sijaan, että tarjoan toiselle sitä, mitä itse eniten kaipaan, kysyn häneltä, miten hän toivoisi itseään rakastettavan. Se tarkoittaa minulle ehkä omalta mukavuusvyöhykkeeltäni poistumista, mutta rakentaa siltaa minun ja rakkaani välille.

Pohjimmiltaan tässäkin on kyse tahtomisesta. Tahdonko minä sitoutua puolisoni kukoistukseen rakastamalla häntä niin, että se on mahdollista?

Jos et vielä tiedä, mikä on oma rakkauden kielesi, tee testi: http://www.5lovelanguages.com/

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tahtoasiasta puhutaan paljon rakkauden yhteydessä. Pääni löi vähän tyhjää tuon tahtomisen kanssa. Tartuin teemaan, jotta voisin kääntää sen omalle kielelleni.

Parisuhde on parhaimmillaan antoisa kahden ihmisen välinen suhde, jossa rakastetaan ja yritetään jotenkin luovia parhaan taidon mukaan. Kaikenlaisia mokia tulee jokaisen varmasti tehtyä suuntaan ja toiseen. Ja mitä enemmän on käsittelemättömiä kummituksia, sitä ”mielenkiintoisempaa” on meno. Kummituksilla kun on taipumus ottaa pomon paikka parisuhteessa(kin).

Tahto on kaunis asia, mutta jotenkin se minun mielessäni nivoutuu yhteen suorittamisen, pinnistelyn ja pakon kanssa. Toki oikeastikin ymmärrän, mitä tahdon avulla yritetään sanoa muun muassa parisuhteeseen sitoutumisesta. Monelle ”papin aamen” on niin merkityksellinen asia, että oma, itseä suojeleva, tahto meinaa unohtua. Tahdosta tulee niin tiukka velvoite, että tulee valittua oma huonovointisuus oman hyvinvoinnin kustannuksella. Toki tahto voi olla hyvinkin miellyttävä ja pehmeä asia. ”Tahdon rakastaa” kätkee jo sellaisenaan itseensä rakkautta.

Tänään kaiken kokemani jälkeen haluan itse antaa tahdolle itseni näköisen määritelmän. Rakkaus itsessään voi olla aina yksi valinta. Voin valita rakkauden, pelon, kärsimättömyyden, vallanhalun tai mitä tahansa muuta.

Tahtoa rakastaa tarkoittaa minulle rakkauden valitsemista aina uudelleen. Rakkauden valitseminen on usein ehkä kahdensuuntaista. Ensinnäkin voin valita rakkauden itseäni kohtaan, joka on ehkä se helpoiten unohtuva juttu. Ja toiseksi voin valita rakkauden toista kohtaan. Mitä se milläkin hetkellä tarkoittaa, onkin sitten toinen tarina.

Rakkauden valitsemisella käytännössä tarkoitan tietynlaista suhtautumistapaa. Toisen käytös taikka vaikka piintynyt tapa tai luonteenpiirre voi esimerkiksi herättää ärtymystä, halua piikitellä tai nousta toisen yläpuolelle tai tarpeen voittaa jollain tavalla. Voin valita jonkin edellä esitetyn, mutta voin valita myös toisin. Jos on tietoinen eikä reaktiivinen, voi valita.

Rakkauden valitseminen voi valjastaa käyttöön empatiakyvyn, halun ymmärtää ja hyväksyä toinen ihan kokonaan. Se on tahtoa tehdä toiselle hyvää. Tahdon avulla voi valita rakkaudellisen suhtautumistavan. On monesti niin paljon helpompaa valita se tuttu ja muilta opittu negatiivinen kuin opetella uusi suhtautumistapa.

Eräs ystäväni sanoi juuri muutama päivä sitten, että seuraava parisuhde alkaa siitä, mihin edellinen suhde on päättynyt. Hän tarkoitti tällä omaa kasvua. Kasvamisen voi aloittaa myös vanhassa suhteessa – joka päivä. Mikä on sinun kasvukohtasi juuri tänään?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat