Kirjoitukset avainsanalla elämän tarkoitus

Kuva: Pixabay

Tarkoituksen löytyminen elämään kuulostaa hienolta ja suurelta asialta, ehkä jopa hieman tavoittamattomalta. Yksinkertaisuudessaan se on kuitenkin syy, joka motivoi eteenpäin ja auttaa oman elämän järjestelemisessä. On valaisevaa katsoa millaiselta elämä näyttäisi ilman tarkoitusta: tyhjältä, päämäärättömältä ajelehtimiselta, jossa olennaista on viihtyminen. Kuulostaa aluksi houkuttelevalta, mutta pitkään päälle tylsistyttää. Tarkoitus taas suuntaa toimintaa tekien elämästä merkityksellistä. 

Tarkoitus näyttäytyykin usein vasta jälkikäteen kokemuksena näinhän tämän piti mennäkin. 

Tarkoituksen löytymisessä on kyse sisäisestä prosessista. Siitä, minkä merkityksen annamme elämämme tapahtumille. Yhteisöllisten rakenteiden höllentyessä myös tarkoituksen etsiminen on jäänyt pitkälti yksilöiden omaksi projektiksi. Silti sitä ei voi löytää tyydyttävällä tavalla ainoastaan itsenä toteuttamisesta, vaan se tarvitsee yhteyden johonkin itseä suurempaan. Tarkoituksessa onkin aina kyse jostain isommasta tavoitteesta, jonka saavuttamiseen käytetään omia vahvuuksia yhteiseksi hyväksi. Frank Martela kirjoittaa tästä hyvin.

Tarkoituksen löytymiseen liittyy jopa yliluonnollisilta tuntuvia kokemuksia. Emily Esfahani Smith mainitsee muutaman myös kirjassaan Merkityksellisyyden voima. Itsellänikin on niistä kokemuksia. En tarkoita ihmeparantumisia tai suuren setelinipun löytymistä rahapulassa. Ennemminkin kyse on ulkoisesti pienistä, mutta sisäisesti suurista sattumuksista, jotka tuntuvat täydellisiltä vastauksilta johonkin kysymykseen tai kaipaukseen. Niiden kautta tulee vahva sisäinen kokemus siitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Etäältä moni polku näyttäytyy suoralta ja suunnitellulta, kun taas lähempää katsottuna tulee esiin monet mutkat, harha-askeleet ja epävarmuudet, jotka väistämättä liittyvät elämään.

Ylen kutsuvieras-ohjelmassa Jari Sinkkonen kertoo kiinnostavasti elämästään ja pohtii onko elämä sattumaa vai suunnitelmaa.   Hänelle soittimen löytyminen oli yksi näitä pieniä sattumuksia. Hän torjui opettajan ehdotuksen sellosta jutellakseen vanhempiensa kanssa illalla. Seuraavana päivänä mahdollisuus olikin mennyt ja tarjolla olikin huilu, jonka soittamisesta tuli hänelle tärkeää.

Minulle ajatus suunnitelmasta tai ennalta määrätystä tarkoituksesta on ollut vaikea, koska niihin ei tunnu kuuluvan elämään väistämättä kuuluvat epäonnistumiset ja säröt. Etäältä moni polku näyttäytyy suoralta ja suunnitellulta, kun taas lähempää katsottuna tulee esiin monet mutkat, harha-askeleet ja epävarmuudet, jotka väistämättä liittyvät elämään. Tarkoitus näyttäytyykin usein vasta jälkikäteen kokemuksena näinhän tämän piti mennäkin. 

Kauneimman ajatuksen tästä kuulin eräältä Taizé-veljeltä kauan sitten, kun hän kuvasi meille nuorille sitä, miten luomme oman elämämme suunnitelman yhdessä Jumalan kanssa. Se tuntui rohkealta ja upealta ajatukselta. Luoda yhdessä. Synnyttää uutta. Kuulla oma sisäinen kutsu ja lähteä rohkeasti matkaan. Jotakin sellaista minä siinä kuulin. Onko tarkoituksessakin olennaista, että se on jotakin omaa? Jättää oma jälki maailmaan. Elää minun näköistä elämää. 

Toivovaisin terkuin, Annele

Tämä on kolmas osa merkityksellinen elämä - blogisarjaa, jonka aiemmat osat ovat Emme tavoittele onnellisuutta, vaan merkityksellisyyttä ja Aidot kohtaamiset luovat merkityksellisyyttä ja pitävät myös parisuhteesi koossa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kirjojen parista täytyy välillä lähteä pois. Metsä on paras vaihtoehto sulatella uusia ajatuksia. Tämä reissu oli tiheässä ja märässä metsässä rämpimistä, mutta aina järven rannalle päästessä avautui mitä kauneimpia näkymiä. Kuva: Karoliina Vaistila

Tänä kesänä ovat kirjat kuluneet käsissäni pitkästä aikaa. Kirjojen lukeminen on hyvä merkki oman mieleni tilasta. Ainakin minulle lukeminen vaatii levollisuutta ja rauhaa. Se on jotain ihan muuta, kuin netin tai somen selailu, jota levottomana usein teen. Uusin ja tähän asti paras löytöni on menestyskirja Merkityksellisyyden voima, jonka on kirjoittanut amerikkalainen Emily Esfahani Smith.

Kirjan lähtökohtana on ihmisiä iänkaiken riivannut kysymys elämän tarkoituksesta. Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Uusimman psykologisen tutkimuksen mukaan onnen tavoittelun sijaan olennaista hyvässä elämässä on tarkoituksen löytyminen eli merkityksellinen elämä. Tutkiessaan merkityksellisyyttä Smithin löysi neljä toistuvaa teemaa: yhteenkuuluvuuden, tarkoituksen, tarinankerronnan ja itsensä ylittämisen.  

"Uusimman psykologisen tutkimuksen mukaan onnen tavoittelun sijaan olennaista hyvässä elämässä on tarkoituksen löytyminen eli merkityksellinen elämä."

Viime aikoina olen miettinyt, miksi eroaminen on niin vaikeaa silloinkin, kun suhde ilmiselvästi vetelee viimeisiään ja tuottaa kaikille tuskaa. Mietin voisiko merkityksellisyyden tavoitteleminen olla yksi vastaus tähän? Ero rikkoo läheisimmän yhteisön ja heittää meidät samanlaiseen, väistämättä yksinäiseen, mahdollisuuksien viidakkoon, mitä nuoruus oli. Eron keskellä on vaikeaa nähdä siinä mitään hyvää, mitään tarkoitusta. Ero on väistämättä myös itsekäs prosessi, identiteettikriisi, jolloin itsensä ylittämisen kokemus tuntuu kaukaiselta, kun katse on tiukasti omassa itsessä.  

Ero saattaa vapauttaa ihmisen kärsimyksestä ja huonoista olosuhteista onnellisuuteen tai ainakin sen mahdollisuuteen, mutta eron myötä ihminen joutuu ratkaisemaan monet perustavat asiat elämässään uudelleen. Oman elämän tarina on kerrottava uudestaan, sillä ero heittää varjonsa myös menneen päälle. Mikä merkitys tällä päättyneellä suhteella oli elämässäni? Oliko kaikki sen eteen uhrattu aivan turhaa? 

"Oman elämän tarina on kerrottava uudestaan, sillä ero heittää varjonsa myös menneen päälle."

Olen paradoksinomaisesta lukenut tätä helppolukuista kirjaa sekä ahnehtien että hidastellen, sillä se on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Kirjastoista kirjan voi saada varaamisen kautta ja itselleen sen voi ostaa tällä hetkellä parilla kympillä. Tässä Hesarin jutussa haastatellaan kirjailijaa, mutta ikävä kyllä juttu aukeaa vain tilaajille. Tämän kirjoituksen myötä aloitan blogisarjan, jossa pohdiskelen kirjan teemoja. Toinen osa löytyy tästä.  

Toivovaisin terkuin, Annele

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat