Kirjoitukset avainsanalla Äitiys

1. Älä imetä

Tissit = hyi! Paitsi, jos ne vilahtavat telkkarissa, elokuvissa, lehdissä, taiteessa, mainoksissa, musavideoissa, instassa, snäpissä, saunassa, uimarannalla tai juhlamekon kaula-aukosta linnan juhlissa. Mutta älä sinä pilaa muiden päivää ruokkimalla lastasi. Ruokahalu menee -  enkä nyt tarkoita vauvaa.

2.  Älä syötä pullosta

Edelleen 2010-luvulla onnistuneen naiseuden mittarina on kaksi asiaa: lisääntymiskyky ja rintaruokinta.  

3. Älä mene minnekään ilman lastasi

Kannattaako niitä lapsia hankkia, jos niiden kanssa ei jaksa olla? Kaunein kruunu annetaan suurimmalle uhrautujalle. Kiintymyssuhde on syyllisyydellä kuorrutettu kahle, jolla nainen pysyy hyvin ruodussa.

4. Älä mene minnekään lastesi kanssa

Unohda lentokoneet, ravintolat, kahvilat, taidenäyttelyt, häät ja hotellit. Kukaan ei halua kurittomia, kiljuvia kakaroitasi pilaamaan vapaa-aikaansa. Pikaruokaravintolan autokaistalla ja huoltoaseman leikkinurkkauksessa voit opettaa lapsillesi kulinaristisista nautinnoista.

5. Älä ole kauan pois töistä

Lattelomallakin tulee olla loppu. Äkkiä pois vetelehtimästä ja lapsi laadukkaan varhaiskasvatuksen piiriin.

6. Älä laita lastasi hoitoon liian pienenä

Meinaatko hylätä jälkikasvusi julmasti? Lapset vaan laitokseen, kun oma ura menee edelle.

7. Älä katso puhelintasi

Kiintymyssuhde, kielellinen kehitys ja sosiaaliset taidot tuli uhrattua selfieiden alttarilla. Katso sitä lasta herkeämättä - niin ne kaikki aiemmatkin sukupolvet ovat tehneet. Not.

8. Älä hermostu

Kun et ole nukkunut neljään vuoteen, koska olet palvellut kiittämätöntä kuningasta tai kuningatarta pyllyn pesemisestä pyykkäämiseen ja olet myöhästymässä töistä, koska mustekalamaisen löysä perillinen makaa äksänä keskellä pyörätietä - älä hermostu. Positiivisella vahvistamisella vaan siitä eteenpäin, että lapsen minä-kuva muotoutuu eheästi. Toimeentulosi voi kyllä heiketä samalla, mutta eihän kasvattamisella ole hintalappua.

9. Älä unohda puolisoasi

Kun olet levännyt koko viikon kotona, muista että puolisollesi on tärkeää päästä raskaan työviikon jälkeen vähän rentoutumaan urheilun ja/tai kavereiden parissa.

Käsky puolisolle:

Tue äitiä

Rohkaise, kehu ja puolusta. Äidit ovat edelleen suurten ulkoisten ja itse asetettujen paineiden alla. Tärkein tuki noissa paineissa jaksamiseen on puoliso, joka ei vain kritisoi, kyseenalaista ja kuormita. Tasa-arvoinen ja tasapainoinen vanhemmuus auttaa molempia vanhempia jaksamaan - itseään, toisiaan ja niitä lapsia.

Haaste aivan kaikille!

Kaikkia vanhempia yhdistää syyllisyys. Syyllisyys on siitä pirullinen voima, että se voi saada aikaan siilipuolustuksen. Kun itse mokaa, kaikki muut näyttävät onnistuvan. Silloin on helpompi alkaa etsiä virheitä toisten valinnoista, ettei tarvitse katsoa omia heikkouksiaan.

Totuus on kuitenkin se, että kaikki mokaavat joskus! Tehdään yhdessä heikkouksista vahvuuksia! Tunnusta oma #kasvatusmoka -hetkesi somessa ja anna näin tuki toisille kasvattajille.

Ei sillä, että olisimme mokista ylpeitä, vaan todistaaksemme, että niitä sattuu kaikille.

Korjataan yhteistä mokasatoa seuraavassa kirjoituksessani kahden viikon päästä 20. elokuuta 2017!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen ajatellut aina, että pitääkö naisten neuvoa miehiä lasten hoidossa, että onhan se isä ihan yhtä tasavertainen vanhempi, että osaahan sekin kaiken ihan yhtä hyvin. Täydellistä äityittä toteuttavat äidit vaan polkevat isät maanrakoon. Kauheeta.

No mutta, kuinka sitten kävikään, kun meidän taloon tulikin oma vauva. Minä itse purin hammasta, kun isä laittoi ”väärin” peppurasvaa. Mieleni teki kommentoida. Kommentoin. Isää ärsytti. Syyllistyin. Isä laittoi sukat housunlahkeiden päälle. Isä valikoi vaatekasasta sellaiset ”jämähousut”, kun anoppi oli tulossa kylään. Isästä olisi ollut ”hauskaa” aloittaa kiinteät neljän kuukauden ikäisenä jne. Kommentoin. Isää ärsytti. Syyllistyin.

Rupesin sitten miettimään, miksi se on niin vaikeaa antaa toisen tehdä ihan niinkuin hän itse haluaa ja olla itse hiljaa, kunnes keksin jotain aivan olennaista eroa meidän kahden vanhemmuudesta.

Mielestäni en ollut sellainen äiti, jonka piti lukea vanhemmuudesta kirjoista ja sitten sitä pilkun tarkkaan toteuttaa. Enhän niitä kirjoja lukenutkaan, mutta kun vauvantulomme oli asianmukaisesti julkistettu somessa, niin meidän perheessähän se olin minä, joka klikkaili tykkää- nappia Kaksplussan ja Vauva-lehden febusivuille. Instafeedini täyttyi mammablogistien neuvoista ja anoin pääsyn heinäkuun vauvat -ryhmään, jossa päivittyy tiedot kaikesta, sellaisestakin mistä itse en osaisi edes kysyä.

Siispä mietipä nyt itsekin vaikka tilannetta, kun olet ostamassa itsellesi  uutta laitetta. Olet googlannut ominaisuuksia, vertaillut kameran pikseleitä ja muistin määrää. Antaisitko paremman puoliskosi vaan kylmiltään mennä kauppaan ja ostaa sieltä ihan jonkun vaan kapistuksen, ilman mitään taustatutkimusta sekä antaisit arvoelektroniikkasi toisen käsittelyyn. Laitteeseesi saisi ladata ihan mitä vaan rajoituksetta ennen kuin mitään virustorjuntaa olisi asennettu- niinkuin nyt vaan rennosti fiilispohjalta.

No niinpä, että tottakai sitä tekee mieli vähän neuvoa ja opastaa. Ja onhan nyt vauva vähän monimutkaisempi juttu kuin elektroniikka, (sillähän on myös oma tahto ja herkkä mieli) joten ymmärrän paremmin niitä kommentoivia äitejä ja nyt siis itseänikin. Mutta joo, onhan ne sukat muuten ihan kätevät siinä housun lahkeiden päällä. Mutta kyllä se myös helpottaa, kun joku kysyy, että oletko sä lukenut tästä jostain ja saan sitten kertoa millaisia ominaisuuksia vauvan ensikengissä tulee olla.

P.s. Minulla on nyt takanani kokonaiset kahdeksan kuukautta perhe-elämää kolmistaan, 16 vuotta kahdestaan. Joitakin huomioita parisuhteesta ja vanhemmuudesta on tähän mennessä minulle kertynyt. Ja kyllä, joissakin jutuissa se toinen on sata kertaa parempi ja toisissa ei, ja jotkut jutut tehdään vaan erilailla, ei paremmin eikä huonommin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat