Kirjoitukset avainsanalla uusi alku

Kuva: Ian Schneider on Unsplash

Uskon, että jokainen meistä tarvitsee uusia alkuja hetkittäin elämäänsä ja suhteisiinsa. Niiden vapauttavaa, uudistavaa ja puhdistavaa voimaa kiireiden, huolien ja ristiriitojen keskelle. Onneksi uuden alun saaminen ei kuitenkaan vaadi mitään maailmoja mullistavaa muutosta vaikka siitä voikin seurata jotain mullistavaa. 

On helppoa mieltää esimerkiksi avioerot, lapsen saanti tai muualle muutto uusiksi aluiksi elämässä ja suhteissa, mutta todellisuudessa niitä voi rakentaa ihan itsekin niihin hetkiin, kun tarvitsee. Onhan uusi vuosikin vain yhdessä kollektiivisesti päättämämme uuden alun aika. Todellisuudessahan mitään ei sillloin muutu, vain numero kalentereissa, itse päättämässämme konseptissa. Ilta kääntyy yöksi ja jälleen aamuksi aivan niin kuin minä tahansa muunakin päivänä. Me olemme antaneet uudelle vuodelle sen merkityksen ja pättäneet, että silloin alkaa uudet kujeet.

Tunne uudesta alusta voi antaa rohkeutta, voimaa ja motivaatiota.

Uudet alut, kuten uusi vuosi, antaa luvan jättää menneet menneeseen. Ne voivatkin olla kuin synninpäästöjä, joissa omat virheet ja kipua aiheuttavat asiat jätetään taa. Tarkastellaan mennytä, tunnustetaan mahdollisten ikävien puolien olemassa olo ja päätetään luopua niistä. Uuden alun äärellä se on jotenkin helpompaa, luvallisempaa. Tunne uudesta alusta voi antaa rohkeutta, voimaa ja motivaatiota.

Uusiin alkuihin, kuten vuodenvaihteeseen, kuuluu monelle myös lupaukset ja katseet tulevaan. Näkemykset siitä mitä tahtoisi tulevaisuuden sisältävän ja millainen tahtoisi silloin itse olla sekä ennen kaikkea uskallusta myöntää se ja suunnata sitä kohti. Tunne uudesta alusta kannustaa rakentamaan tulevaa eri tavalla. Kun aika kuluu, päädymme helposti vain ylläpitämään, kun taas uuden alun kohdalla luomaan ja kehittämään. Me uskallamme unelmoida uuden alun äärellä rohkeammin ja avoimemmin. Silloin kaikki tuntuu olevan enemmän mahdollista, vaikka todellisuudessa kaikki mahdollisuudet olisivat olleet olemassa jo ennenkin.

Voimme esimerkiksi päätää, että oman elämämme ja suhteemme uusi alku koittaa vaikka helmikuun ensimmäisenä tiistaina.

Mikään ei ole varsinaisesti erilaista päivän kääntyessä uuteen keskellä helmikuuta kuin joulukuun viimeisenä. Meidän ei siis tarvitse odottaa seuraavaan vuodenvaihteeseen saadaksemme uutta alkua elämäämme tai suhteeseemme. Voimme yhtä hyvin antaa siihen luvan juuri silloin, kun sitä tarvitsemme. Voimme esimerkiksi päätää, että oman elämämme ja suhteemme uusi alku koittaa vaikka helmikuun ensimmäisenä tiistaina. Se on aivan yhtä todellinen mahdollisuus sille kuin joulukuun viimeinenkin. Saamme milloin vain antaa itsellemme luvan uudelle alulle, luvan pysähtyä tarkastelemaan menneisyyttä ja suunnittelemaan tulevaa, luopumaan tuhoavasta ja rakentamaan unelmia. Emme saa antaa tavallisen kalenteriviikon hämätä vaan uskaltaa nähdä muutoksen ja uuden alun mahdollisuus siellä missä sitä tarvitsemme. Ja jos sitä on vaikea saada muistutettua itsellemme niin ei mikään estä vaikka valvomasta yli puolenyön, valamasta tinaa ja laskemasta sekuntteja päivän vaihtumiseen helmikuun ensimmäisenä maanantaina; juhlimasta, että huomenna koittaa se uusi alku.

Uuden alun ääreltä Mio Kivelä

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuosi 2017 on 11 päivää vanha. Vielä ollaan uuden alussa. Liekö syynä tämä keski-ikä vai mikä mutta vuoden vaihteet nostavat pintaan melankolisen olotilan. Katse kääntyy vielä hetkeksi taakse jääneeseen vuoteen. Mietin, mikä omassa elämässäni oli sydäntä sykähdyttävää; ilot, naurut, onnistumiset, ihmiset, kohtaamiset ja kaikki rakkauden ohikiitävät hetket. Ajatukset juoksevat myös niihin hetkiin, jotka eivät olleet niin onnistuneita, iloisia ja sydäntä sykähdyttäviä; rumat sanat, omat ja toisen loukkaukset, riidat, mökötykset ja muut mokat. Näihin fiiliksiin ei kannata jäädä vellomaan vaan todeta vain, että niistä voi ottaa opiksi ja kääntää ne sitten voimavaraksi.

Helposti sanottu mutta vaikeasti toteutettu!

Mitä kannattaa vanhasta vuodesta ottaa mukaan uuteen? Mitä jätän pois kyydistä?

Uutena Vuotena tehdään usein myös uudenvuoden lupauksia. Tänä vuonna en oikeastaan tehnyt mitään lupausta vaan enemminkin ajattelin asettaa itselleni tavoitteita. Olisiko ne helpompi pitää tai saavuttaa? Se jää nähtäväksi. Se on kuitenkin varmaa, että Uutena Vuotena tehtiin ajatuksen tasolla uusia alkuja erilaisissa asioissa.

Parisuhteessa, ja varmasti kaikissa ihmistuteissa, on oikeastaan sama juttu. Niissäkin tehdään uusia alkuja ja voisiko niissäkin olla helpompi asettaa tavoitteita kuin lupauksia. Niin kimurantteja juttuja ne ovat, että yleensä mitään ei tapahdu hetkessä vaan päämäärään mennään ajan kanssa. Tiedän ainakin itsestäni, että muutos tapahtuu kovin hitaasti. Olen tutkinut itseäni (ihan vakavissani) jo jonkin aikaa ja tajunnut miten älyttömän hitaasti oma mieli, uskomukset ja sisäinen ääni muuttuu. Välillä se on niin turhauttavaa. Välillä uudet oivallukset ja löydöt lennättävät fiilikset kattoon asti! Hiljalleen se muutos tapahtuu.

Kun kaksi ihmistä haluaa elää yhdessä, on selvää, että elämä ei aina mene ihan putkeen. Yhteys takkuilee, sanat loppuvat ja kumppani voi tuntua enemmän muukalaiselta kuin omalta rakkaalta. Solmuja tulee eletyn elämän varrella. Vaihtoehtona on antaa mennä vaan ja katsotaan mitä tapahtuu- valinta tai sitten lähdetään avaamaan niitä solmuja. Kannatan jälkimmäistä.

Minä lähden opiskelemaan parineuvontaa. Uusi alku sekin. Vähän jännittää, mukavalla tavalla. Varmasti kuulet tästä vielä lisää.

Hyvää alkanutta vuotta 2017!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat