Kirjoitukset avainsanalla lahja

kuva: Annele Rantavuori

Sateinen, kylmä maanantai iskee vasten kasvoja lämpimän, kesäisen viikonlopun jälkeen. Apaattinen ja hidas päivä. Laahustaessani aamulla jyrkkää mäkeä ylös mietin, että tämä pohjaton ankeus oli viime viikonlopun hinta. Oli niin ihanaa. Lämmintä ja kesäistä. Painan pääni alas, kun sade tihuuttaa vasten naamaa. Haluaisin hävitä tähän harmauteen, liueta sateeseen.  

Lapsuuteni mielenmaisemaan kuuluivat virret, joissa kiitetään. Kiitetään jokaisesta elämän hetkestä, päivänpaisteesta ja pimeydestä. Ennen kiitettiin Jumalaa, vaikka hammasta purren. Nykyään kannustetaan kiittämään kai vain oman mielen vuoksi. On tehty tutkimuksia, joissa on havaittu kiitollisten ihmisten voivan paremmin.

Monta vuotta sitten, pieni vauva sylissäni en pystynyt tuntemaan kiitollisuutta. Tai tietenkin olin kiitollinen. Olin onnellinen terveestä, suloisesta vauvasta. Haaveeni perheestä oli toteutunut.  Mutta jokin epämääräinen ahdistus, möykky sisälläni jarrutteli. Laittoi reunaehtoja ja kuiskutteli pelkojaan. Niin epämääräistä se oli, että sen sanoittaminen on vaikeaa. Se varoitteli ja houkutteli suojautumaan. Ettei vaan sattuisi.

Nykyhetki karkasi levottoman mieleni vaellellessa siellä ja täällä. Tajusin, että jotain pitää muuttaa, mutta en tiennyt mitä. Kunnes aloin kiittää. Ja se muutti elämäni, koska se muutti sisimpäni.

Vastuu lepäsi harteillani niin raskaana, ettei ilolle ollut sijaa. Kuvittelin kaiken riippuvan minusta. Taustalla kummitteli hahmoton ajatus. Jos en toimisi oikein, niin menettäisin vauvani. Menettämisen pelkoni vei ilon lahjasta, jonka olin saanut. Vuorotellen surin mennyttä ja huolehdin tulevasta. Mitä jos en osaa tai mitä jos en riitä. Voimat loppuivat jo pelkästä ajattelemisesta. Nykyhetki karkasi levottoman mieleni vaellellessa siellä ja täällä. Tajusin, että jotain pitää muuttaa, mutta en tiennyt mitä. Kunnes aloin kiittää. Ja se muutti elämäni, koska se muutti sisimpäni.

Kiittäessä kohtasin sen tosiasian, että kaikki on lahjaa. Ihan kaikki. Ja jos kaikki on lahjaa, myös luopumisen hetki on väistämätön. Kiittäessä suostun siihen kipuun, että tämä ei jatku ikuisesti. Enkä minä mahda sille mitään. Minun on joskus annettava tämä lahja pois. Kiittäessä suostun myös siihen, ettei asiat riipu minun suorittamisestani tai suorittamatta jättämisestä. Elämä on oman mieleni tai jaksamiseni rajoja suurempaa.

Sain elää tämän rakkauden ja nähdä sen kaikki puolet. Sen syvyyden ja sen rajat. Löysin kipuni, mutta myös voimani.

Pyöräillessäni happea täynnä olevassa illassa mietin olisinko valmis kiittämään tästä haavasta. Voisinko olla kiitollinen siitä mitä häneltä sain? Sain elää tämän rakkauden ja nähdä sen kaikki puolet. Sen syvyyden ja sen rajat. Löysin kipuni, mutta myös voimani. Olin osa hänen tarinaansa. Ja hän oli osa minun tarinaani. Me loimme yhteisen elämän ja myös päätimme sen yhdessä. Annoin niin paljon, koko elämäni. Siksi tämä sattuu. Tämä luopuminen, irti päästäminen.

Tänään päätän valita kiitollisuuden. Kiitän hänestä ja kaikesta mitä yhdessä saimme. Kärsimyksestä ja kasvusta. Valosta ja varjosta. Ehkä se vapauttaa minut syyllisyyden ja suorittamisen kierteestä läsnäoloon ja rakkauteen. Näkemään elämän rosoissa kauneuden. Jokaisen ihmisen lahjan ja kärsimyksen alta nousevan uuden elämän. Pääsiäisen salaisuuden.

Toivovaisin terkuin, Annele

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen mietiskellyt viime aikoina rakkauden kieliä eli tapoja, miten koemme tulevamme rakastetuiksi. Jokainen kaipaa rakkautta, mutta kaikille se ei mene perille samalla tavalla ilmaistuna.

Gary Chapman on jakanut nämä tavat viiteen rakkauden kieleen. Joku kaipaa eniten kosketusta, toinen lahjoja. Yhdelle tärkeää on yhdessä vietetty aika, kun taas toinen arvostaa eniten pieniä arjen palveluksia ja kolmas rakastavia, arvostavia sanoja.

Minulle yksi tärkeimpiä rakkauden kieliä on lahjat. Minusta on ihana saada ja antaa lahjoja. Yllätykset ovat kaikkein parhaimpia ja joskus olen niitä myös puolisolleni tehnyt. Ostanut kauppareissulta salmiakkia tai tuonut risteilyltä hänen lempidödöään.

Muutama vuosi sitten entisöin talomme keskeneräisessä yläkerrassa vanhaa pöytää, jonka olin perinyt aikanaan sukulaistädiltä. Pöydän pinnassa oli monta kerrosta maalia ja yritin käsin hiomalla, raaputtamalla ja maalinpoistoaineella saada sitä pois. Työ eteni, mutta erittäin hitaasti.

Mieheni ilmaisi minulle hyvin usein ja hyvin suoraan, miten paljon tärkeämpiäkin projekteja meillä oli kesken ja mihin olisin voinut panostaa (se talo). Minulle pöydän kanssa näpertäminen oli kuitenkin kiireisessä pikkulapsivaiheessa ihan omaa aikaa ja jonkinlaista terapiaa.

Kun sitten eräänä päivänä mieheni tuli kauppareissulta tasohiomakoneen kanssa, melkein purskahdin itkuun. Onnesta. Koin syvästi, että hän oli nähnyt minun tarpeeni ja ymmärtänyt minun unelmaani. Tunsin, että hän oli halunnut auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni ja saamaan pöydän valmiiksi.

Kyseessä ei todellakaan ollut maailman romanttisin lahja, mutta viesti ja merkitys lahjan takana oli vahva; sinun projektisi on tärkeä sinulle ja siksi se on tärkeä myös minulle. Haluan, että työsi etenee. Toki hän halusi myös itse päästä hiomakonetta käyttämään.

Sen sijaan, että vain odotan tulevani rakastetuksi toivomallani tavalla, yritän sanoittaa tarpeeni toiselle. Sen sijaan, että tarjoan toiselle sitä, mitä itse eniten kaipaan, kysyn häneltä, miten hän toivoisi itseään rakastettavan. Se tarkoittaa minulle ehkä omalta mukavuusvyöhykkeeltäni poistumista, mutta rakentaa siltaa minun ja rakkaani välille.

Pohjimmiltaan tässäkin on kyse tahtomisesta. Tahdonko minä sitoutua puolisoni kukoistukseen rakastamalla häntä niin, että se on mahdollista?

Jos et vielä tiedä, mikä on oma rakkauden kielesi, tee testi: http://www.5lovelanguages.com/

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kysyin joukolta tuntemattomia ja vähän tutumpia ihmisiä, että mitä he tahtoisivat kuulla rakastetultaan/ihastukseltaan tänä jouluna. "Rakastan sua." "Olet elämäni puoliso." "Olet rakkauteni nyt ja aina" "Joulu ei olisi joulu ilman sua" "Haluutsä kahvii?" "Nähdään taas pian"  "Jos joulupukki toisi sulle PS4, niin mitkä kaks pelii olis sun top listalla?" Että ihastukseni kertoisi tunteensa minua kohtaa. Olivatpa ne mitä hyvänsä. "Minun tulee sinua ikävä, kun lähdet puoleksi vuodeksi pois" "Olet ihana" "Sinä riität" "Sinäkin olet minulle rakas" Kaikkia hyviä ajatuksia "Vaikka sä oot tommonen, oot mulle rakas" "Vietetään joulu yhdessä" "Musta tuntuu, että mä olen ihastunut suhun" Osa vastauksista tuli jodelissa; applikaatiossa, jossa voi käydä ihmisten kanssa keskusteluja täysin anonyymisti. Applikaatiossa, jossa teoriassa monet viestit voisivat koskettaa sinua tai läheisiäsija,joka sen vuoksi laittaa kerta toisensa jälkeen miettimään, että mitä jos viesti koskettaisikin sinua; mitä tekisit ja mitä ajattelisi. Joukko ihmisiä kertoi mitä haluaisivat kuulla rakastetultaan/ihastukseltaan tänä jouluna. Mitäköhän joku haluaisi kuulla juuri sinulta? Jos antaisit tänä jouluna lahjaksi sanoja. Niitä odotetaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Teini-iässäni äiti rakas tarjosi minulle oivalluksen siitä, miten yhteyttä ylläpidetään koskettamalla. Koska olin jollain tapaa yrmeä milloin mitenkin ja kävimme molemmat kiukutellen läpi tuiki tarpeellista itsenäistymisen prosessia, läheisyys ei ollut kovin helppoa. Mutta jalkapohjia saattoi aina painella.

Minä lojuin sohvalla, äiti oli laittanut minulle mukavasti tyynyjä selän ja niskan taakse. Hän istui sohvan toiseen päähän, otti minun jalkani syliinsä ja hieroi ensin toisen, sitten toisen. Vielä villasukat jalkaan, ja lopuksi torkkuhuopa peitteeksi.

Viisas äiti.

Parhaat viisaudet kannattaa lainata omaan matkaan. Yhteys edellyttää hellimistä. Toisen helliminen on suurinta viisautta rakkaussuhteessa ylipäätään. Rakastetun helliminen jalkoja hoitamalla on vähintäänkin suurta viisautta.

Jalat ovat niin herkät. Kun pitelee toisen jalkaterää kämmenellään ja silittää toisella kädellä ihoa nilkasta jalkapöydälle, sivelee melkein koko ihmistä.

Kun antaa lämpöä toisen varpaille kämmentensä välissä, levittää lämmön tuntua koko ihmiseen.

Kun hakee väsymyksen kohtia toisen jalkapohjan lihaksista, painelee hellästi pois toisen koko työstressiä ja kiirettä.

Kun hieroo päkiöitä peukaloillaan, kulkee kosketuksella taaksepäin niitä päivän reittejä ja polkuja, joita toinen on ottanut ja kulkenut.

Kietoen sormensa ympäri toisen jalkojen, kuuntelee kaikuja toisen tanssista ja laahustuksesta ja marssista ja kompastuksista, ja kannattelee niitä kaikkia askelia rakastaen.

Rakkaus on muun muassa lämpöä toista kohtaan. Äiti voi välittää rakkauden lämpöä lapselleen, teinilleen. Lämmittävää rakkautta jakavat rakastavaisetkin.

Sormenpäillä rakastaja tunnustelee, millä tavalla toisen jalkaterät ovat kauniit kuin kukan terälehdet. Ja hän lepää siinä rentona ja nauttii. Ainakin minä nautin loputtomasti siitä, kuinka toisesta näkyy se, miten kosketus vaikuttaa.

Katselen hiljaa sivellen, ja ajattelen kuinka kaunis hän on päästä jalkoihin, hehkuilee kuin kulta ja kissan turkki.

Kosketus on suloista. Ja toisen voi viedä niityille, merenrannoille ja metsien siimeksiin valikoiden ja kokeillen kaikkia ihania, tuoksuvia voiteita. Sitten pukea toiselle jalkoihin ne lämpimät villasukat ja antaa suukkosen rystysille.

Onnea on.

Parisuhde merkitsee muun muassa sitä, että on rakastettu ihminen, jolle saa antaa tällaisen arkisen hellittelyn lahjan vaikka monta kertaa viikossa.

Sehän on kaiken lisäksi hyvin rentouttava lahja. Toisen on tyytyväisenä ja jaloista saakka onnellisena nukahdettua, voi siinä vieressä hyvin mielin vielä hetkeksi keskittyä kaikenlaisten ja suurisuuntaisempienkin joululahjojen suunnitteluun. Kun on pidellyt toista kuin kukkaa kämmenellään.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat