Kirjoitukset avainsanalla rakkauspuhe

Kuva: <span class="photographer">Jaakko Kaartinen</span>
Kuva: Jaakko Kaartinen

Kun rakastaa toista, se on parempi sanoa selvästi ääneen. Kun ihailee kumppaniaan, on syytä kertoa siitä välittömästi.

Sanoilla on mahtava voima. Sitä käytellen rakastaja hurmaa rakastettunsa joka päivä. Hetket ovat kalliita. Niitä ei kannata tuhlata tuppisuuna, jos mielessä on toista kohtaa jotain lämmintä tai kuumaa.

Puhumisen merkityksestä jokainen on kuullut yllin kyllin. Me elämme siinä mielessä psykologisoitunutta aikaa, että jo yleisen perussivistyksen pohjalta ymmärretään, että tunteista puhuminen on välttämätöntä omalle hyvinvoinnille, ja omien tunteiden sekä tarpeiden sanoittaminen on elinehto parisuhteen terveydelle.

Kun jostain on pitänyt aloittaa, on tämän ensi vaiheessa keskitytty ongelmien ratkaisemiseen. Puheen paikka on varattu negatiivisten tunteiden ja pulmien käsittelyyn. Se on opittu, vaikka eivät kaikki itse juuri pukahtaisikaan.

Jos kyseltäisiin ihmisiltä kadulla heidän arviotaan siitä, mitä parisuhteessa pitää osata puhumalla ottaa esiin ja käsitellä, olen varma, että hämmästyttävän suuri enemmistö osaisi mainita ongelmat, pettymyksen aiheet, sen kaiken mikä harmittaa. Tätä varten on olemassa palvelukulttuurikin, ja kun pariskunnat sitten menevät terapeutin luo tai keskusteluryhmiin hakemaan apua ja puhumaan asioistaan, puhutaan ensinnä ongelmista ja kaikesta negatiivisesta.

Missä on suuri kansallinen ohjelma rakkauden ja intohimon kokemuksista puhumisen edistämiseksi?

Ei puhuminen parisuhteessa saa typistyä hankaluuksista selviämiseen. Minun oman kokemukseni perusteella ja ihmisiä ympärilläni seuraillessani parisuhteiden hyvinvointia edistäisi valtavan paljon se, että rakkaus- ja parisuhteiden osapuolet keskittyisivät sanomaan estoitta myönteiset tunteensa, mielipiteensä ja ajatuksensa toinen toisestaan.

Juttuhan on niin yksinkertainen, että sen merkityksen tajuaa silmänräpäyksessä: Kun katson kumppania vierelläni, ja tykkään siitä, miten hän kävelee mukavan ryhdikkäästi tai että hänen kätensä näyttää kauniin sirolta, tai hänen kasvojensa sivuprofiili kauniilta, niin jos kerron tämän hänelle, siitä tulee toiselle iloinen ja hyvä mieli.

On myönteinen asia, että toiselle tulee hyvä mieli. Kannattaa siis nähdä se vaiva, että avaa suunsa ja kertoo ääneen tuon mieleen juolahtaneen asian toiselle.

Maa on täynnä toisiinsa rakastuneita ja ihastuneita ihmisiä ja pariskuntia. Olisi siis luultavaa, että maan yleisimpiin puheenaiheisiin kuuluisi toisen ihanuuden kuvaileminen ja sanoittaminen. Onko teillä tuntuma, että näin on? No ei ole. Miksi ei?

Tuskin tilanne sellainen on, että ihmiset tietoisesti välttäisivät mielihyvän tuottamista toisilleen. Tuskin se on sellainenkaan, että täällä ihmiset eivät löytäisi rakkautensa kohteista mitään mainittavaa kauneutta tai miellyttävyyttä. Sitä vain ei ilmeisesti pidetä niin tärkeänä, että kauniiseen tunne- ja rakkauspuheeseen erityisemmin keskityttäisiin.

Mikäli näin on, se on yleinen ja kohtalokkaan paha virhearviointi. Paha ruokkii pahaa ja hyvä ruokkii hyvää. Tällaisenkin keittiöviisauden ihmiset yleisesti hyväksyvät. Negatiivisten viestien vähentämiseen varmasti kannattaa keskittyä seurustelu-, rakkaus- ja parisuhteissa. Entäs kannattaako hyvää ruokkia?

Ainakin minun rakastettuni on silmissäni niin kaunis ja seksikäs ja monitasoisesti ihana, että hänen ajattelemisensa, kuulemisensa, näkemisensä ja tuntoaistilla tuntemisensa synnyttää jatkuvia, voimakkaita tunteita ja huomioita. Minä kerron niistä hänelle. Sanottava ei lopu kesken.

Sitä varten yritän löytää ja ammentaa kielestä kaikki keinot kuvailuun. Uskallan arvella, että tämä rakkaussuhde on koitunut minun onnekseni ylipäätään juuri siksi, että olen kertonut hänelle varsin yksityiskohtaisesti siitä, mitä hänestä ajattelen ja miten hän saa minut tuntemaan, mihin kaikkeen se hänessä liittyy ja millä tavalla. Saman lienee kokenut kohdallaan moni, moni muukin.

Uskallan arvella niinkin, että tämän rakkaussuhteen onnellisuuden määrään, jaettuun läheisyyden tunteeseen, tunteen määrään ja voimakkuuteen vaikuttaa jatkuvasti myönteisesti se, että kerromme toisillemme jatkuvasti ja yksityiskohtaisesti niistä myönteisistä, kivoista, kutkuttavista tunteista ja ajatuksista, joita toisissamme herätämme. Tämäkin kokemus lienee universaali.

Rakkaussuhde on paratiisi, ja me puhumme sen täyteen kukkia ja paratiisilintujen laulua. Kukat kukkivat ja linnut laulavat niin kauan kuin puhumme toisillemme näin, tai ainakin on niin, että jos vaikenisimme, vaikenisi paratiisikin. Tuntuu tärkeältä, että saa elää paratiisissa. Siksi haluamme kiinnittää huomiota tällaiseen puheeseen. Paratiisissa ne ovat elämän tärkeimpiä asioita sanottavaksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minun rakkaani on kaunis kuin puolukka.

Minun rakkaani on kauniimpi kuin kevätlehto.

Rakkaani kulkee kadulla, ja joka askeleeseen puhkeaa neilikoita, krysanteemeja, metsäorvokkeja.

Aamuisin valo on aina meidän huoneessamme kultaisempaa, samalla kirkkaampaa ja pehmeämpää kuin muualla, koska hän herää siellä.

Hänellä on vetovoimaa, joka saa ajan venymään. Se muuttaa minuutit tunneiksi ja tunnit päiviksi. Hänen kanssaan minä saan elää pidempään jokaisen hetken. Hän tekee onnesta suurta.

Rakastettua, puolisoa, kumppania neuvotaan kehumaan, että hän kuulisi parisuhteessa (myös) kauniita sanoja."Kehu puolisoasi" -haku antaa Googlesta 16 100 vastausta, joten kehotus on selvästi tässä ajassa ilmassa.

Kehumisella on suomalaisessa perinteessa kuitenkin huono kaiku, joten se teettää työtä juroille ihmisille. Juurikin kehujen pusertaminen toiselle tuntuu jotenkin epämääräiseltä. Kenties tuohon puolison kehumiseen kehottaminen on siksi jotenkin vallankumouksellista ja rajoja rikkovaa. Elämäntapamuutos kerrassaan meikäläisille.

Toinen yleinen (107 000 Google-osumaa) kehotus on, että puolisolle pitäisi puhua suoraan ja rehellisesti. Tämä suoraan puhuminen viettää kehujen sijaan vähän toiseen suuntaan: omien tarpeiden sanoittamiseen, omien pettymysten kertomiseen ja palautteen antamiseen. Hyviä juttuja kaikki nekin.

Näin kauniina loppukesän päivänä kuin tänään on, jään miettimään, miten nuo kaksi yhdistyvät: jos puhuu suoraan toiselle, kehuu toista?

Katsokaa toista ja katsokaa sisällenne ja sanokaa se, mitä mieleen tulee?

Kun ajattelen, mitä haluan sanoa rehellisesti ja suoraan rakastetulleni, haluan tietenkin kertoa siitä mitä tunnen. Hän saa minut tuntemaan ihmeellisiä tunteita. Jos minun tarvitsee kehua häntä, riittää, että olen rehellinen. Jos sanon, mitä rehellisesti ajattelen hänestä, tarvitsen siihen kauneimmat sanat ja sanaparit, joita minulla on.

On minulla muutakin sanottavaa aivan arkisista käytännöllisistä asioista, ja mitä sisäisiin ristiriitoihini tulee, minulla on loputtoman paljon toiveita ja haluja ja tämä inhimillinen elämä on rajoituksia täynnä, joten niiden kanssa joutuu joskus selvittämään omia sisäisiä solmujaan. Mutta kaiken aikaa ja jatkuvasti hän on hän. Enkä koskaan ole kohdannut ketään sellaista.

Siitä on helppo puhua hänelle ja siitä on helppo puhua toisille. Jos  rentoudun, ja annan ajatusten tulla mieleeni ja muotoutua sellaiseksi, minkä haluaisin sanoa ääneen, huulilleni nousee ensimmäisenä yritys sanoa jotain hänestä, kuvata jokin pieni asia, kertoa hänen herättämänsä tunteen liikahdus.

Koska hän on niin hullaannuttava!

Ei mitään kehuja vaan suoraa puhetta toisesta.

Hän on ihana.

Suoraan sanottuna hän on vaikuttava kuin vuodenajat.

Hän on aarre.

Linnut laulavat hänelle.

Siellä, missä hän on, on kaunista.

Rakastan häntä.Tällaista on hänen kanssaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat