Kirjoitukset avainsanalla unelma

Minulla on unelmia. Seurustelukumppania minulla puolestaan ei ole. Nyt olen miettinyt, että täytyykö minun siis valita tuleva kumppanini niin, että hän sopii unelmiini vai onko hän minulle muutenkin sopiessaan automaattisesti myös unelmiini sopiva tai voiko kaikki itse asiassa mennä lopulta aivan uusiksi, kun oikea kumppani löytyy.

Toivon, että meistä jokaisella on jonkinlaisia unelmia. Pieniä tai suuria. Toiveen kaltaisia, joiden ei välttämättä edes tarvitse toteutua tai syviä kutsumuksia, jotka tuntuvat lävistävän koko olemuksen ja vetävän puoleensa. Osa unelmistamme voi olla sellaisia, ettei niiden käsittely mahdollisen kumppanin kanssa jännitä lainkaan. Osa taas voi tuntua niin suurilta, että pelottaa voiko sopivaa kumppania edes löytyä.

Minä unelmoin muun muassa arjesta ulkomailla; muutaman vuoden työurasta Euroopan ulkopuolella tai maailman ympäri kiertelystä sukupuolikäsityksiä tutkien. Unelmakohteeni eivät aina ole niitä kaikkein tutuimpia, helpoimpia tai selkeimpiä. Hetkittäin saan itseni kiinni myös ajatuksesta lähteä tekemään kriisityötä sinne missä hätä on suurin. En tiedä mitä tulevaisuuteni todella tuo tullessaan, mutta tiedän, että jokin sisälläni huutaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Ei vain lomalle, ei vain nauttimaan vapaudesta, vaan ennen kaikkea tekemään ja toimimaan, kenties jopa asettumaan. Unelmani on suuri ja lähes väistämättömältä tuntuva. Välillä pelkään, että se on liian suuri tai vääränlainen antaakseen tilaa toiselle ihmiselle.

Toivon, että meistä jokaisella on jonkinlaisia unelmia ja toivon, ettei kukaan joutuisi luopumaan niistä ainakaan liian aikaisin. Unelmat, kun luovat toivoa ja tuppaavat joskus toteutumaan. Haluankin ajatella, että saamme unelmoida ja suunnata elämäämme unelmiamme kohti ilman, että eväämme sillä mahdollisuuksiamme elämämme rakkauteen. Sillä onhan Jumala luonut maailmaan meidätkin hulluine unelminemme, joten miksei Hän olisi voinut luoda myös jotain toista, joka sopii siihen vierellemme. Ihmistä, jonka kanssa jakaa unelmat ja tehdä niistä totta sellaisenaan, muokaten tai kirjoittaa uudestaan yhteisiksi, kuin itsestään. Ihmistä, joka sopii unelmillemmekin kumppaniksi. Varmaksi ei voi tietää löytyykö sellaista ihmistä koskaan, mutta ainakin sen voi lisätä unelmiensa listaan.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Parisuhteen päättymistä perustellaan usein erilleen kasvamisella. Entä jo se onkin aivan toisin? Ilman erilleen kasvamista parisuhde ei voi säilyä elinkelpoisena! Erillisten on säilyttävä itsenään, vaikka ovat yhdessä.

Jos parisuhteen prototyyppinä pidetään äidin ja vauvan välistä suloista yhteen sulautumaa, niin isän tärkein tehtävä on auttaa nuo kaksi erilleen toisistaan. Isän työn voi hoitaa myös muu ulkopuolinen, turvallinen hahmo.  Äiti ja vauva estävät toistensa elämää ja kasvua, jollei kukaan kutsu heitä pois keskinäisestä symbioosista, hellästi ja vähitellen.

Kahden kesken rakastuneena on ihanaa, mutta jossain vaiheessa happi loppuu myös aikuisessa parisuhteessa. Kasvu pysähtyy, jos yritämme sulauttaa toista itseemme, tai itseä toiseen. Maailma kutsuu seikkailuun, mutta voiko tätä kutsua kuunnella ja olla samalla sitoutunut suhteeseensa? Olisiko omat unelmat uhrattava yhteisen elämän alttarille?

Tulee mieleen ystäväni, joka löysi joogan ja sen kautta pehmeämmän otteen elämään. Uusi harrastus toi hänelle ystäviä ja ajatuksia, joista hän oli hyvin innostunut. Ystäväni puoliso huolestui vaimon sukeltamisesta vieraaseen maailmaan. Mies näki toisen silmissä kipinän, joka ennen oli kuulunut vain hänelle. Häntä alkoi pelottaa, että vaimo on liukumassa pois hänen luotaan. Niinpä hän alkoi vähättelemään toisen innostusta ja suhtautui torjuvasti kaikkeen kuulemaansa. Vähitellen ystäväni lakkasi kertomasta tekemisistään ja vetäytyi uusien ajatustensa kanssa pois miehensä luota. Miehen pahin pelko alkoi toteutumaan.

Ystäväni ja hänen puolisonsa havahtuivat tilanteeseen ja alkoivat puhua. Vaimo kertoi, kuinka oli kaivannut sisältöä rutiiniksi muuttuneeseen elämään ja löytänyt sitä uuden harrastuksen kautta. Puolison väheksyntä teki hänet entistä yksinäisemmäksi suhteessa ja uusien ystävien merkitys vain lisääntyi. Vaimo kaipasi yhteyttä puolisoonsa, mutta miehen torjunta piti heidät kaukana toisistaan.

Mies paljasti pelänneensä toisen menettämistä ja sitä että ei pysty kilpailemaan uuden harrastuksen kanssa. Sen sijaan, että olisi kiinnostunut vaimonsa innostuksesta, hän suojautui ja yritti torjua uutta ja vierasta. Vetäytyessään hän tuomitsi itsensä yksinäisyyteen.

Paljastettuaan pahimmat pelkonsa ystäväni ja hänen miehensä pääsivät puhumaan kaipauksestaan löytää jotain uutta elämäänsä ja samalla päästä lähemmäksi toistensa maailmoja. Vaimo piti harrastuksensa, mutta kertoi sinnikkäästi miehelleen uusista oivalluksistaan. Mies ei lähtenyt joogasalille mukaan, mutta hän kiinnostui yhä enemmän vaimonsa ajatuksista ja löysi ilon toisen ilosta. Yhteiset oivallukset seurasivat toisiaan.

Parisuhteessa yhteiset unelmat ovat tärkeitä, mutta ihan omiakin tarvitaan. Kukaan kun ei ole toisensa klooni.

Eräs omista unelmistani on täyttynyt pari kesää sitten saadessani mökin asuttavakseni kaupungin laitamalta. Mieheni, joka ei mielellään poistu kivisten katukuilujen syleilystä edes kesällä, tulee tänne grillaamaan iltapäivisin pikkutakki päällään. Siedettävän luontokokemuksen jälkeen hän poistuu omalle mukavuusalueelleen.

Minä puolestani voin juoda aamukahvini rauhassa linnunlaulun keskellä. Ja olla onnellinen tästä suhteesta, jossa molemmilla on tilaa nauttia elämästä omalla tavallaan, välillä erillään ja taas  yhdessä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat