Kirjoitukset avainsanalla ystävä

Tänään olen Porissa ja ensimmäistä kertaa uuden ystäväni todella kauniissa, suorastaan kateutta herättävässä kodissa. Kuva: Annele Rantavuori

Ero vaikuttaa myös ystävyyssuhteisiin ja olenkin kirjoittanut aiheesta aiemmin täällä ja täällä. Kateus on tunne, joka tuhoaa. Se rikkoo ihmissuhteita ja vääristää parisuhteita, erottaen ihmisiä toisistaan. Kateudesta on vaikeaa keksiä mitään hyvää. Tietenkin hyvää voi olla se, jos kateus saa ihmisen ponnistelemaan enemmän saavuttaakseen tavoitteensa. Mutta onko sekään lopulta hyvää, jos se on toisen kopiointia, ulkoapäin tullutta, eikä itselle tärkeiden asioiden löytymistä ja tavoittelemista?

"Kateus vie ihmisen yksinäiselle paikalle."

Hämmästyttävin asia, jonka olen eroprosessissani kohdannut on ollut kateus. En voi käsittää sitä, miten joku voi kadehtia eroavaa ihmistä. No, tiedän kyllä monien kohdanneen tämän ilmiön. Ilmeisesti kyse on siitä, että toisen tuskaa tai kärsimystä ei näe. Tästähän kateudessa on kyse. Näen vain sen, mitä toinen saa, en uhrauksia ja menetyksiä, joita toinen on joutunut tekemään asian eteen. Sama ruoho näyttää aidan toisella puolella vihreämmältä.  

Kateudesta on syytä päästä eroon, sillä se vie ihmisen yksinäiselle paikalle. Tässä viisi  vinkkiä siihen, miten taltutat kateuden eronnutta ystävääsi kohtaan. 

1. Aja puolisosi lasten kanssa anoppilaan tai kylpylään ja jää kotiin viettämään viikonloppua ilman ohjelmaa. Älä aloita siivousprojektia tai tee töitä, vaan simuloi eronneen ihmisen viikonloppua tai lomaa yksin. Käy kävelyllä, tee itsellesi ruokaa, koita löytää spontaania seuraa ja itsellesi sopivaa tekemistä. Ehkä nautit, yllätyt tai kenties kärsit. Yhtäkaikki varmasti arvokas kokemus. 

2. Valitse yksi tai kaksi tehtävää, jotka on omassa liitossasi puolisosi hommia. Ota ne haltuun. Lähde rohkeasti harjoittelemaan. Voimaannu! Itsenäisty! Onnistu! Tämähän voi vaikuttaa myös positiivisesti parisuhteeseesi. Keskustelua se varmasti ainakin tuo mukanaan. 

3. Varaa puolisoltasi vapaa viikonloppu. Tee lista ystävistä, joiden kanssa voisit viettää viikonlopun. Ala soittelemaan listaa läpi. Koita löytää yhteinen vapaa viikonloppu niiden kanssa, jotka ovat valmiita lähtemään reissuun. Varaudu sovittamaan toiveesi ja tarpeesi ystävien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Käykää ennen reissua keskustelu reissun pelisäännöistä. Kun lähdön hetki koittaa Nauti ja ole kiitollinen matkaseurasta! 

"Näen vain sen, mitä toinen saa – en uhrauksia ja menetyksiä."

4. Anna tuloistasi 30% valitsemaasi hyväntekeväisyys kohteeseen. Mieti mihin sinulla on tämän jälkeen varaa.  Valitse jokin asia, minkä todella haluat tehdä. Keksi keinot, jolla rahoitat tekemisen. Etene sinnikkäästi kuuntelematta viisasteluja, paremmin tietämistä ja ole uskollinen omalla tavoitteellesi. Iloitse onnistumisestasi ja nauti joka hetkestä! 

5. Viimeinen vinkki on ehkä parisuhteesi kannalta paras. Lähde juhlimaan, mutta juhli pää selvänä, että pystyt tarkkailemaan ympäristöäsi. Aamuyön tunteina mieti, mikä olisi peliliikkeesi näillä markkinoilla. Todennäköisesti oma puolisosi alkaa vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta. 

Toivovaisin terkuin, Annele

ps. Oikeasti näillä keinoilla ei varmaan pääse kateudesta eroon. Tässä hyvä, laajempi juttu aiheesta. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selailen vanhaa valokuva-albumia. Kuvat ovat kellertäviä ja värit haalistuneita, mutta vakosamettihousujen punaisen värin erottaa selvästi. Miesten paksut viikset ja naisten tuuheat permanentit hymyilyttävät. Tuttujen kasvojen joukossa on muutama tuntematon. Kysyessäni saan hymyilevän vastauksen myötä nimiä tuttujen entisille seurustelukumppaneille ja ex-puolisoille. Katson kuvia, joista näkee, että hauskaa on ollut ja yhdessä on naurettu.

Jään pohtimaan kuvien nimettömiä kasvoja. Läheisteni ja tuttujeni elämään on kuulunut ihmisiä, joita sinne ei enää kuulu. Ihmisiä, joiden kanssa on istuttu kesäauringon lämmittämällä rantakalliolla ja naurettu. Ihmisiä, jotka ovat olleet joskus rakkaita ja tärkeitä. Ihmisiä, joiden kanssa on joskus jaettu kaikki ja nyt ei enää mitään - paitsi muistoja.

Pariskunnan erotessa useampi kuin kaksi ihmistä lähtee eri suuntiin. Lähipiiri ja sukulaiset eroavat samalla toisistaan. Parisuhteen päättyessä ystäviä, sukulaisia ja läheisiä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Ympäriltä hajoaa koko maailma ja sen palasia keräämään tarvitaan auttavia käsiä.

Kun tukee ystävää erossa, samalla eroaa itse tämän entisestä puolisosta. Ystävästä, jonka kanssa on naurettu, itketty, saunottu ja juhlittu, tulee vähitellen kasvo valokuva-albumissa - tärkeä muisto. Kymmenen vuotta sitten haaveiltiin vierekkäisistä rivitaloasunnoista ja nyt kerrataan kuulumiset vaivautuneina maitohyllyllä. Lapset kysyvät: “Kuka se oli?”

“Yks tuttu.”

Olen surrut eroja salassa. Olen tiennyt, että ero on rakkaalle ihmiselle ainoa järkevä ratkaisu, mutta silti itkenyt ikävääni piilossa. Olen tiennyt, että näin pitää tehdä ja tukenut päätöksessä, mutta ollut pahoillani. Piilossa ja salassa siksi, että eroa läpikäyvän ei tarvitse eikä kuulu kantaa lähipiirinsä murheita.

Palaan vielä ajatuksissani valokuva-albumin kellastuneille sivuille ja mietin rakkaitani sekä niitä nimettömiä kasvoja. Toivon, että heillä kaikilla on elämässään asiat hyvin. Vaikka vuodet ovat vierineet ja kasvot vaihtuneet, ei ihmisellä koskaan ole liikaa muistoja, joissa istutaan kesäisellä rantakalliolla ja nauretaan.

 

Tätä kirjoittaessa soi:

https://www.youtube.com/watch?v=hLQl3WQQoQ0

[avatar]

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Rakkauden roihu -parisuhdeblogissa rakkaus roihuaa monista eri näkökulmista. Kiinnostava joukko kirjoittajia tuo esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan parisuhteesta ja sen kaipuusta. Osa kirjoittajista tekee työkseen perheneuvontaa, pariterapiaa tai parisuhdekursseja. Blogi on osa Suomen ev.lut.kirkon parisuhdetyötä.

Blogia kirjoittavat:
Paula Enckell
Elina Holappa
Satu Huttunen
Jaakko Kaartinen
Mio Kivelä
Miia Moisio
Päivi Nurmi
Ulla Oinonen
Hanna Ranssi-Matikainen
Annele Rantavuori
Sini Saavalainen
Tommi Sarlin
Minna Tuominen
Liisa Valila

Teemat

Blogiarkisto

2019
Marraskuu
Syyskuu
2018
2017
2016

Kategoriat